Wil je geen groot zwart vlak in je woonkamer, dan is de Samsung The Frame zeker een aanrader. Lees hier waarom en wat hij nog meer biedt.

Rob Coenraads

Samsung The Frame 1

Introductie
Samsung biedt als marktleider heel veel verschillende tv’s aan, maar The Frame valt zeker op. Bijna alle tv’s die uit staan, zorgen namelijk voor een lelijk zwart vlak. Bij The Frame daarentegen kun je een kunstwerk of een foto op je scherm vertonen. Het artistieke geheel wordt gecompleteerd met een lijst.

Uitvoering
The Frame is beschikbaar in 43, 50, 55, 65, 75 en 85 inch, net als bij Sony testen we het 65inch model. Hoewel er twee voeten in de doos zitten, zal bijna iedereen kiezen voor de muurbeugel. Die en het 2,5cm dunne AirSlim-design zorgen ervoor dat hij mooi en vrij strak tegen de muur hangt. Dat kan ook doordat je geen last hebt van kabels die er aan de achterkant uitsteken. Er gaat namelijk slechts één dunne kabel voor stroom en data naar de handige One Connect Box waarop je voor de rest alles aansluit. En dat kan makkelijk dankzij 4x HDMI (waaronder 1x 2.1 met 40Gbps voor gamers en 1x ARC/eARC). Zoals gezegd zit er ook een lijst om de tv; deze 1,2cm brede rand in magnetisch en gemakkelijk eraf te halen om een nieuwe te plaatsen: qua lijsten heb je aardig wat keuze om dit aan je interieur aan te passen.

Beeld
Deze QLED-tv beschikt over een Quantum Processor 4K, een VA-paneel en quantum dots voor de achtergrondverlichting. Daarnaast heeft hij een beeldverversing van 100 Hz, een resolutie van 3840 x 2160 en Quantum HDR (o.a. HDR10). Dit alles zorgt voor een prima beeld met mooie heldere kleuren en een goed contrast in de Filmmaker Mode en Film Mode waarin ik veel kijk. In tegenstelling tot ‘normale’ tv’s die over een glanzend scherm beschikken, heeft The Frame een mat scherm (het Matte Display) voorzien van een anti-reflectielaag. Deze moet ervoor zorgen dat de reflecties minimaal zijn zodat afbeeldingen uit de Art Store goed tot zijn recht komen; het weergeven van dat beeld uit die enorme kunstcollectie is toch wel een van de belangrijkste redenen om deze tv te kopen. Ondanks dat een abonnement (€ 44,- per jaar) op de Art Store vereist, kan ik deze wel aanraden is. De keuze is enorm en je hebt elke dag een nieuw kunstwerk aan de muur hangen, waaronder kunst uit het Louvre. Overigens kun je je eigen foto’s ook weergeven. Gelukkig gaat het matte scherm niet ten koste van het beeld en contrast.

Overig
Qua audio verrast de dunne The Frame en dat komt mede door de ondersteuning van Dolby Atmos. Positief is ook de afstandsbediening met oplaadbare batterijen die je gemakkelijk kunt opladen: op de achterkant zit een paneel die praktisch elke lichtbron ‘accepteert’. Ook de 4 keuzeknoppen voor streamingdiensten zijn heel handig, hoewel de Samsung TV Plus wat mij betreft overbodig is en helaas niet programmeerbaar is. Ten slotte werken alle apps goed.

Conclusie
The Frame is de oplossing als je geen groot zwart vlak in je kamer wilt hebben, maar een mooi kunstwerk. Daarnaast geeft deze kunst-tv een prima beeld, aanrader.

4.5Product: Samsung The Frame (2023)

 

4 en half sterren

Adviesprijs: € 2199,- 

Pluspunten:
* mooi mat scherm voor kunstweergave
* mooi design
* uitgebreide kunstcollectie
* prima beeld

 Minpunten:
* prijzig