De Mac mini M2 Pro is vooral bedoeld voor die programma’s die hogere eisen stellen aan een computer. Lees hier de review van deze krachtpatser in een kleine, compacte aluminium behuizing.

Ernst Roelofs

mac mini pro 202301 gallery 3 2Sinds Apple ook voor de Mac-computers eigen processoren maakt, of juister: een compleet systeem of SoC (System on Chip), is Apple in staat om snellere en krachtigere computers te maken. Daarnaast gebruiken deze ook nog eens minder energie dan de Intel-processoren en worden amper warm. MacBooks zijn sindsdien weer echte laptops geworden: geen loeiende ventilatoren en ‘verbrande’ schoot meer. Al jaren brengt Apple de Mac mini uit, een compacte en voor Apple-begrippen betaalbare computer. Dat komt mede omdat er geen toetsenbord, muis en scherm worden meegeleverd: die moeten los worden aangeschaft of je gebruikt een toetsenbord en/of muis die je al hebt. Een Windows-toetsenbord gaat prima, maar natuurlijk ontbreken dan de specifieke Apple-toetsen. De Mac mini als instapmodel is een compacte computer waarmee goed gewerkt kan worden, maar was ook zo’n beetje de minst krachtige Mac. Met de Mac mini M2 Pro is daarin verandering gekomen. 

Mac mini M2 Pro

De Mac mini (Pro) is van aluminium met een plastic ondergrond, meet 19,7 x 19,7 cm en is nog geen 4 cm hoog. De nieuwe Mac mini M2 Pro dicht het gat tussen de gewone Mac mini en de veel krachtigere (en duurdere) Apple Studio. Is de Studio voor de professionele video- en fotobewerker, de Mac mini M2 Pro is in veel gevallen een goede keuze voor zowel de veeleisende amateurfilmer of -fotograaf maar ook voor de vakfotograaf of filmer die niet gehaast is. Dit komt mede door de goede prijs-kwaliteitverhouding. Net als alle Apple-apparaten werkt ook de Mac mini M2 prima samen met de andere apparaten van Apple. Zo kun je via Universal Control naadloos met je muis van de Mac mini naar jouw iPad, MacBook of iMac en die bedienen alsmede bestanden over en weer verslepen. Tevens kun je gemakkelijk het scherm van een andere Mac in het thuiswerk overnemen. Als je een (oude) MacBook hebt, kun je die gebruiken om de Mac mini te bedienen (kost natuurlijk wel extra stroom). Daarnaast kun je gemakkelijk met Sidecar een iPad als tweede scherm gebruiken. Voor onderweg kun je een wat oudere MacBook (Air) gebruiken en vervolgens thuis de puntjes op de i zetten met de Mac mini Pro. Qua prestaties lijkt de M2 Pro voornamelijk sneller te zijn in vergelijking met de standaard M2 wanneer meerdere taken tegelijkertijd uitgevoerd worden.

mac mini pro 202301 gallery 4 2

Nadelen 
Net als alle andere Mac’s heeft de Mac mini ook specifieke nadelen. De belangrijkste is de relatieve kwetsbaarheid. Omdat al het geheugen en processor op één chip zitten, ben je bij uitval alles kwijt. Er is geen losse ssd meer! Het is dus raadzaam regelmatig een back-up te maken, al dan niet in de iCloud. Daarnaast is uitbreiding van het werk- en opslaggeheugen onmogelijk. Dat geldt voor alle huidige Mac’s, behalve de inmiddels bejaarde Mac Pro die als enige Mac nog Intel-processoren gebruikt.

De Mac mini M2 Pro heeft iets meer aansluitingen dan de basisversie: 1x Ethernet, 4x Thunderbolt 4, 1x hdmi, 2x usb-a en een hoofdtelefoonaansluiting (mini-jack). Wil je een extra monitor gebruiken, dan kan deze worden aangesloten via een Thunderbolt 4-poort.  Aan de voorzijde zijn geen aansluitingen. Dat maakt de Mac mini weliswaar mooier, maar het is soms onhandig. Ook een (micro-)sd-slot ontbreekt helaas.

Geheugen
Tip: zorg bij aanschaf dat de Mac mini voldoende geheugen heeft, al kun je met een externe ssd best snel werken. De ‘gewone’ en goedkoopste Mac mini M2 start met 8GB werkgeheugen en 256GB opslaggeheugen, maar schijnt trager te zijn dan de 512GB-uitvoering. Qua werkgeheugen kun je bij de M2 Pro kiezen uit 16 GB en 32 GB en die laatste werkt natuurlijk sneller, maar die snelheidswinst heeft, net als extra opslag, z’n prijs. Toch is het beter te investeren dan voor het basismodel te gaan: zelfs 512 GB aan opslaggeheugen is snel vol. Zo wil je het te bewerken film- en fotomateriaal het liefst intern opgeslagen hebben, want dat scheelt in tijd!

Meegeleverde software
Alle Mac’s worden geleverd met een recente versie macOS geïnstalleerd; je kunt er dan ook direct mee aan de slag. Een update naar de meest recente versie van macOS wordt standaard automatisch geïnstalleerd.

In de Apple Store kun je een keur aan gratis (en betaalde) software vinden. Pages, Numbers en Keynote zijn Apple’s tegenhanger van Office en zijn gratis te gebruiken, ook op de iPhone en iPad. Documenten die met die programma’s zijn gemaakt, kunnen eenvoudig omgezet worden naar een pdf of Office-programma. Dit gaat hoogstens in sommige gevallen ten koste van de opmaak. Bestanden kunnen via iCloud (de eerste 5 GB is gratis) naadloos gebruikt worden op een Mac, iPhone of iPad.

Toetsenbord en muis
Apple kan een standaard of uitgebreid toetsenbord (met numeriek pad) meeleveren met de mogelijkheid de Mac mini via jouw vingerafdruk te ontgrendelen. Het ontgrendelen kan overigens ook met Apple’s Watch.

Magic MuisDe Magic-muis is een strak vormgegeven muis die naast een muis een beetje als trackpad gebruikt kan worden. Persoonlijk geef ik de voorkeur Apple’s trackpad vanwege de extra gestures oftewel gebaren, waardoor je een aantal extra weergave- en navigatiefuncties kunt gebruiken. Natuurlijk zijn er ook imitatie toetsenborden en zijn bijvoorbeeld de Logitech-muizen ergonomisch gevormd al dan niet met extra knoppen. Tweedehands apparaten die je via Marktplaats koopt, zijn niet alleen goedkoper maar past ook uitstekend bij een circulaire economie.mac mini pro 202301 gallery 1 2

 


Product: Apple Mac mini M2 Pro

4 sterren

Adviesprijs: vanaf € 1.569

Pluspunten:
* krachtig, compact, stil
* relatief energiezuinig
* goede prijs-kwaliteitverhouding (voor Apple)

 Minpunten:
* niet uitbreidbaar
* relatief kwetsbaar door SoC
* prijzigsmac mini pro 202301 gallery 5 2

Apple Studio Display

Naast de Mac mini M2 Pro heeft Apple een nieuw beeldscherm op de markt gebracht: de Apple Studio Display. Dit 27inch 5K-beeldscherm met een 12 MP ultragroothoekcamera, zes luidsprekers, drie microfoons en A13-processor kun je via een Thunderbolt 3- of 4-kabel met de Mac mini (of een andere Mac) verbinden, andere aansluitingen ontbreken. Ook is er geen enkele knop. Het scherm bevat als extra een usb-c-hub met drie poorten waarmee je desgewenst een MacBook kunt opladen.

Studio Display 
Net als meer Apple-apparaten beschikt de Mac mini M2 Pro over een retina-scherm. Apple gebruikt de term retina om aan te geven dat een scherm over een hoge pixeldichtheid beschikt en dat zorgt weer voor een haarscherp beeld en uitstekende kleurweergave.

Het scherm telt 14,7 miljoen pixels, een helderheid tot 600 nits, kan 1 miljard kleuren weergeven en heeft een brede (P3) kleurenweergave. De standaardresolutie is 2560 x 1440 pixels, maar via Systeem Voorkeuren zijn ook lagere resoluties instelbaar. Zo kun je kiezen uit 1920 x 1080, 1600 x 900 en 1280 x 720 pixels (laagste resolutie).

Uitvoering 
De duurste uitvoering is in hoogte verstelbaar en bevat een nano-coating, waardoor er geen reflecties optreden. Het is een mooi vormgegeven scherm en ideaal voor beeldbewerking, maar je kunt op het 27inch scherm natuurlijk ook prima films kijken mede dankzij de goede speakers. Beeldbellen is ook mogelijk dankzij de ingebouwde camera en microfoons. De prijs van € 2.489,- voor de meest uitgebreide versie is heel stevig, maar daar krijg je dan ook wat voor en met 7,7 kg is het een zwaargewicht. Een Thunderboltkabel van 1 meter wordt, net als het netsnoer, meegeleverd. Omdat er maar één Thunderbolt 3-aansluiting is, kun je deze monitor maar op één computer aansluiten; er is geen switch of zo waarmee je kunt schakelen. Je kunt natuurlijk ook voor Apple’s Pro Display XDR gaan, een ongetwijfeld fantastische monitor, voor slecht € 7.598,- (!) in de meest uitgebreide vorm.

De beeldschermen van Apple hebben een zeer goede reputatie en gaan lang mee. De oude Cinema-displays staan nog steeds hun mannetje, maar zijn lastig tot niet meer aansluitbaar door de (niet altijd compatibele) Thunderbolt 2 met mini-display-aansluiting. Apple’s eigen adapters ondersteunen dit vreemd genoeg niet, wellicht niet alleen om technische redenen. Apple’s Studio Display is een flinke investering die jaren meegaat.

Ervaringen op YouTube 
Op YouTube zijn genoeg ervaringen met de Mac mini M2 Pro te vinden.
Ik vond deze van Luke Miani (in het Engels) wel leuk: https://www.youtube.com/watch?v=3hJdB6W_mVg


Product: Apple Studio Display


4 sterren

Adviesprijs: € 1779,-

Pluspunten:
* haarscherp beeld
* uitstekende kleurweergave
* design

 Minpunten:
* prijs
* geen bedieningsknoppen

          


HCC!apple

Elke Apple-gebruiker kan ik de Interessegroep HCC!apple van
harte aanbevelen. Op een aantal plaatsen in het land worden regelmatig lezingen gegeven en je vindt ons (bijna altijd) ook op de HCC!kennisdagen en CompuFair.
Daarnaast geven wij in de regel twee online presentaties
(webinars) per maand over Apple-gerelateerde onderwerpen.
Deze bijeenkomsten zijn zonder kosten door onze leden
te volgen (en terug te kijken).
Zie hiervoor onze site: https://apple.hcc.nl

Ernst Roelofs is vrijwilliger bij HCC!apple