Nieuwe laptop nodig? Koop dan een exemplaar die je altijd en overal kunt gebruiken, ook handig voor vakanties! Lees hier op welke aandachtspunten je kunt letten en welke laptops wij hebben getest.

Maikel Dijkhuizen, Aad Munsterman en Rob Coenraads

Voordat je een laptop aanschaft, neem je eerst jouw computergebruik onder de loep. Voor lichte taken als internetten, videostreaming en documentbewerking heb je namelijk niet zo’n dure machine nodig. Dat kan vrijwel met elk systeem, zoals een goedkope Chromebook. Vind je foto- en videobewerking leuk of speel je graag 3D-games? Zoek dan een laptop in een hogere prijsklasse.

LAPTOPSCHERM 
Tegenwoordig heeft bijna iedere notebook een slanke constructie, zodat je hem makkelijk in een laptoptas kunt meenemen. Kijk je tijdens vakanties graag naar films, series of sportwedstrijden? Dan is een ruime monitor van 15,6- of 16inch erg comfortabel. Dit formaat leent zich ook goed voor foto- en videobewerkers. Gamers kunnen eventueel een groter scherm van 17,3 inch overwegen. Voor basistaken is het gebruik van een kleinere laptop interessant.

Een hoge resolutie geeft een scherper beeld. Hierdoor komen vooral foto’s en video’s goed tot hun recht. Een full-hd-scherm met 1920 x 1080 pixels voldoet voor de meeste gebruikers prima. Fanatieke (hobby)fotografen en gamers kunnen desgewenst een hogere resolutie overwegen. Verder biedt een monitor met een IPS- of OLED-paneel levendige kleuren en goede kijkhoeken. OLED staat daarnaast bekend om zijn hoge contrastwaarden.

SYSTEEMKRACHT
De systeemkracht bepaalt welke taken je op de laptop kunt doen. Met name voor beeldbewerking en games is de processorsnelheid belangrijk. Kijk hierbij naar het aantal rekenkernen en de klokfrequentie. Hoe meer, hoe beter! Ga voor de genoemde taken minimaal uit van een Intel Core i7- of AMD Ryzen 7-processor. Veeleisende gebruikers kunnen ook een laptop met een Core i9- of Ryzen 9-chipset overwegen, al zijn die wel duurder. Verder kies je bij een Intel-processor het liefst voor een recente rekenmodule van de 12e of 13e generatie.

Controleer ook het werkgeheugen van de beoogde laptop. Hierop slaat het systeem tijdelijke gegevens van apps op. Bij voldoende werkgeheugen gebruik je moeiteloos meerdere programma’s tegelijkertijd. Voor zware toepassingen is minimaal 16GB RAM raadzaam. Tegenwoordig heeft elke laptop een ssd als opslagdrager. Wil je veel data lokaal opslaan, kies dan een exemplaar met veel opslagcapaciteit.

Gamers speuren het beste naar een laptop met een aparte grafische kaart. Videospellen verschijnen zo in een hoge kwaliteit op het scherm. Voor deze doelgroep produceren bekende merken als MSI, Lenovo en ASUS speciale gamelaptops. Die hebben meestal een hoogstaande videokaart van Nvidia.

HANDIGE EXTRA’S
Laptops zijn met allerlei nuttige extra’s verkrijgbaar. Denk onder meer aan Wi-Fi 6-ondersteuning (snel internet), toetsenbordverlichting, een touchscreen en een vingerafdruksensor. Bepaal bij je zoektocht welke functies er niet mogen ontbreken en probeer hierbij een passende laptop te vinden.

 

262 94 LVPNZ13 1 2

Lenovo ThinkPad Z13A Gen. 1

De ThinkPad Z13A is met zijn afmetingen van 295 bij 207 bij 14 mm en met een laag gewicht van 1,2 kg heel geschikt voor onderweg. Het ontwerp van het zwarte chassis van ons testmodel is strak en sterk door gerecycled aluminium. Als we de laptop openklappen, dan zien we een ingebed toetsenbord met het bekende rode joystickje tussen de toetsen en een fors nieuw touchpad. Daarboven zien we een 13,3inch 1200dpi IPS-beeldscherm met een full-hd-resolutie van dus 1920 x 1200 pixels. Optioneel tegen meerprijs is een 1800dpi OLED-aanraakscherm met 2880 x 1800 pixels leverbaar.

Techniek
Als werkpaard is een AMD Ryzen 7 PRO met geïntegreerde 6850U grafische processor met een maximale kloksnelheid van 4,7 GHz aanwezig. Deze maakt gebruik van gesoldeerd 16GB LPDDR5-6400 geheugen. De Micron M.2 PCIe-ssd biedt een opslagcapaciteit van 512 GB met lees- en schrijfsnelheden tot 3240 en 3150 MB/sec.

De aansluitingen zijn 2x usb-c 4.0, een 3,5mm audiojack en een slot voor een simkaart, geen usb-a dus. De usb-c-poorten ondersteunen tot 40 Gbps en ook DisplayPort 4.1 en PowerDelivery 3.0 Voor meer aansluitingen zoals usb-a, Ethernet LAN of een kaartlezer is een optionele adapter nodig. Draadloos wordt gecommuniceerd tot Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.2 en als besturingssysteem zit er  Windows 11 Pro op met ondersteuning van Microsoft Pluton voor verhoogde beveiliging.

Bediening
In het verlichte en goed tikkende toetsenbord is een vingerafdruklezer opgenomen en het nieuwe glazen touchpad met haptische feedback, is even wennen. De joystick, of formeel de trackpoint, werkt als bediening voor de muisaanwijzer en opent, na twee keer snel indrukken, een snel-menu.

De FHD-camera, opgenomen in de communicatiebalk die iets boven het scherm uitsteekt, gebruikt infrarood, is Windows Hello compatibel en zorgt voor razendsnel inloggen. Het beeld van de afsluitbare webcam ziet er goed uit en het microfoongeluid is helder door gebruik te maken van AI-optimalisatie. Het laptopgeluid wordt voortgebracht door twee luidsprekers aan de onderzijde via een Dolby Atmos compatibel geluidssysteem en klinkt goed met voldoende laag. De bijbehorende snelle lader is 65 watt voor de 51,5Wh accu die goed is voor ruim een werkdag bij standaard kantoorwerk.

262 94 LVPNZ13 4 2Scherm en Prestaties
Het matte IPS-scherm, met een ruime 16:10 weergave, geeft een goed helder beeld met een maximale helderheid van 400 nits en een volledige sRGB-kleurendekking. De verversingsfrequentie is 60 Hz. De benchmarken geven mooie resultaten en geven aan dat de AMD-processor tot de top behoort. De ssd haalt goede snelheden maar deze laptop doet er, vergeleken met andere systemen, wel wat langer over om op te starten na power-on. Bij langdurig zware belasting starten de fans met ruizen en kan het aan de onderkant warm worden.

Conclusie
Een handzame laptop primair voor alledaags privé of zakelijk gebruik met prima verwerkingskracht. De configuratie van de laptop is via de website aan eigen wensen aan te passen, waaronder opties voor diverse typen schermen en geheugen- en opslagcapaciteit.


Product: Lenovo ThinkPad Z13 Gen 1, model 21D20018MH

4 sterren

Prijs: € 1577,18

Pluspunten:
* lichte solide bouw
* goede prestaties

 Minpunten:
* beperkt aantal poorten
* zakelijke prijs



MSI Summit E14 Flip Evo 

De MSI Summit E14 Flip Evo heeft een hardware-upgrade gehad. Het is een 2-in-1 model waarbij het scherm volledig kan omklappen en heeft een aanraakscherm. Het systeem kan dus gebruikt worden in tent-, tablet of latoptop-modus en is geschikt voor de zakelijke wereld of de professionele consument.

MSI E14 1
Uitvoering
Het systeem is in stevig aluminium uitgevoerd in het inktzwart met zichtbare scharnieren vanwege de flip-werking. Daarmee komt de achterzijde bij het openklappen iets omhoog voor een goede typervaring en tevens wordt de koeling daarmee geoptimaliseerd. De afmetingen zijn 31,4 x 22,7 x 1,7 cm met een gewicht van 1,6 kg.

Techniek
Een nieuwe generatie wil zeggen dat de laptop is aangepast aan de laatste technieken. De hardwareconfiguratie kan per modelnummer verschillen. Dit testmodel is uitgerust met een Intel i7-1360P met 1,6-3,7 GHz met maximale turbo van 5 GHz. Er wordt gebruikgemaakt van een geïntegreerde Iris Xe Graphics-controller. Het is een Intel EVO-processor die ontwikkeld is voor hoge snelheden in combinatie met zuinig energiegebruik. Daarnaast zien we een 1TB Micron PCIe4-ssd met hoge sequentiële leessnelheden tot 6450 MB/s en schrijven tot 4930 MB/s. Het geheugen bestaat uit 2x 8GB LPDDR5 op 4800 MHz. Het is een mooi technisch platform voor een hoge verwerkingssnelheid. Het geïnstalleerde besturingssysteem is Windows 11 Pro. De resultaten van de benchmark zijn prima. Er zijn enkele aanvullende bruikbare softwarepakketten geïnstalleerd voor beheer, beveiliging en energiebesparing.

Scherm
Het 14inch QHD+ en IPS-scherm heeft 2880 x 1800 pixels met een ruime beeldverhouding van 16:10. Het glanzende aanraakscherm kan bediend worden door de MSI Stylus Pen (MPP2.0) die los wordt meegeleverd. De beeldverversing is 60 Hz en de maximale helderheid komt uit op een helderheid van meer dan 300 nits. Het kleurenbereik is 100% sRGB en 93% voor DCI-P3 en dat zijn mooie waarden voor een IPS-scherm. Het scherm is wel wat gevoelig voor vingerafdrukken, maar met het gebruik van de pen wordt dit beperk.

MSI E14 2Aansluitingen
Het aantal aansluitingen is prima en bestaat links uit HDMI 2.1, 2x multifunctionele Thunderbold 4/40 GBps usb-c incl. laadfunctie en rechts een usb-a/10Gbps poort, micro-sd-kaartslot en een 3,5mm audiojack. Wil je een RJ45 LAN-connector, dan heb je een adapter nodig. Draadloos is Wi-Fi 6E beschikbaar en Bluetooth 5.3. Het geluid komt uit twee stereo-luidsprekers aan de onderzijde en die klinken goed voor een laptop. Het verlichte toetsenbord is overzichtelijk en tikt goed. Daarvoor ligt een vingerafdruksensor en een touchpad die ondergeschikt is als je de Stylus Pen ontdekt hebt. De webcam geeft 1080P helder beeld en is voorzien van een toets (F6) en een schakelaar aan de rechterzijkant voor afsluiting. De camera ondersteunt Windows Hello voor supersnel inloggen. De accu is 70 Wh en dat is goed voor maximaal 7 uur gebruik. Via de usb-c-poorten kan de accu ook als powerbank werken voor bijvoorbeeld je smartphone.

Conclusie
Deze MSI Summit Flip 14 is een allrounder voor gebruik als laptop, tablet en presentaties en voorzien met de laatste techniek en daardoor prima prestaties.

 

Product: MSI Summit E14 Flip Evo laptop, model A13MT-270NL
PCA sterren 4 5 331

4 en half sterren

Adviesprijs: € 1799,-

Pluspunten:
* universeel inzetbaar
* laatste versie componenten met prima prestatie

 Minpunten:
* accuduur
* zakelijke prijs