De iiyama G-Master GCB3280QSU-B1 Red Eagle is een interessante gaming-monitor met specificaties die veel gamers weten te waarderen.

Aad Munsterman

iiyama intro

De G-Master GCB3280QSU-B1 maakt onderdeel uit van de G-Masters-serie waarbij specifiek accent wordt gelegd op eigenschappen die van belang zijn voor gaming. Deze serie bestaat weer uit een viertal groepen, waaronder Red Eagle waar deze monitor onder valt. Belangrijke aspecten zijn hierbij een snel paneel, veel beschikbare beeldmaten, hoge verversingssnelheid, adaptieve synchronisatie, instelbare spelmodi, black tuner en ergonomisch aspecten.

Kenmerken 
De iiyama G-Master GCB3280QSU-B1 Red Eagle is een in het zwart uitgevoerde monitor die modern oogt met smalle randen en een gebogen scherm met een straal van 1500R. Het heeft een 31,5inch UWQHD VA-paneel met 2560 x 1440 pixels (16:9) en een verversingssnelheid van 144/165Hz voor HDMI/DisplayPort-aansluiting. Er wordt in de specificaties geen pixeltijd genoemd, maar wel de MPRT en die specificatie is 0,2ms.

MPRT staat voor Moving Picture Response Time ent is de tijd die een pixel nodig heeft om van de ene kleur naar de andere te veranderen en vervolgens weer terug naar de oorspronkelijke kleur. Dit is een nauwkeurigere maatstaf voor hoe snel een monitor de veranderingen op het scherm kan bijhouden. Hoe lager de MPRT-responstijd, hoe kleiner de kans dat men bewegingsonscherpte op het scherm ziet.

De kleurendekking is 100% sRGB en dat is prima voor gaming waarvoor deze monitor primair is ontworpen. De helderheid is maximaal 350 nits en dus goed voor alle typen omgevingen. Het scherm is redelijk goed gekalibreerd vanaf de fabriek. VA-panelen staan bekend om het hoge contrast en dit scherm biedt daarbij ook nog een hoge verversingssnelheid en lage MPRT. FreeSync adaptieve synchronisatie, ter voorkoming van het trekken van het beeld, kan in het menu worden geactiveerd.

Aansluitingen en ergonomie 
Voor een hoge verversingssnelheid zijn aansluitingen nodig die dit ook kunnen verwerken en dat kan met bij dit model dankzij 2x HDMI 2.0 met 144 Hz en 1x DisplayPort 2.1 met 165 Hz. Daarnaast is er een usb-hub beschikbaar met 2x USB-A/5Gbps-aansluitingen. 

Het geluid komt uit twee luidsprekers aan de achterzijde en zijn van matige kwaliteit. Een 3,5inch audioplug voor een hoofdtelefoon is het alternatief.

Ergonomische voorzieningen zijn ruim aanwezig: draaien op de voet en kantelen en verstellen in hoogte van 15 cm waarbij de totale hoogte tot 63 cm kan oplopen. Het scherm kan zelfs staand (pivot) worden gepositioneerd. De On Screen Display-instellingen vinden plaats via een joystick aan de achterzijde en biedt meerdere specifieke gaming-instellingen en een snelle methode voor het activeren van blauw licht reductie. Het typische vermogensverbruik is 25 watt bij 200 nits.

Conclusie 
Door het gebogen scherm word je het spel ingetrokken. De heldere kleuren, met goed contrast, geeft een realistisch beeld. De specificaties zullen voor de meeste gemiddelde gamers voldoen en de monitor is daarnaast ook prima bruikbaar voor standaard computeractiviteiten.

.


Product: iiyama G-Master GCB3280QSU-B1 Red EaglePCA sterren 4 5 331

4 en half sterren

Adviesprijs: € 350,- 

Pluspunten:
* prima beeld
* mooie gaming specs

 Minpunten:
* HDMI beperkt tot 144 Hz
* geen HDR