Is de AVM Fritz!Box 5590 Fiber een universeel glasvezel-modem/router met veel functionaliteit en hoge Wi-Fi 6-snelheden?

Aad Munsterman


Glasvezelaansluitingen zijn populair omdat ze toekomstbestendig zijn en worden al vanaf 2004 in Nederland aangelegd. Op onze testlocatie heeft dat in 2011 plaatsgevonden en heeft dat al die tijd zonder enig probleem gewerkt. Naast betrouwbaarheid dus zijn de gelijke snelheden voor up- en downloadsnelheden ook een pluspunt, want bij DSL en kabel is de uploadsnelheid veelal slechts tien procent van de downstream.

fritzbox 5590 fiber aon 1 2

Glasvezelmodem
Bij de eerste glasvezelaansluitingen werd naast een FTU (Fiber Termination Unit) ook een NTU (Network Termination Unit) geleverd. Dat is een glasvezelmodem c.q. mediaconvertor die wordt aangesloten op een FTU en biedt via een RJ45-plug de aansluiting op een router. Medio 2021 werd bepaald dat de FTU het eindpunt was van de fiber en dat de consument ook de vrije keuze had voor een NTU.

Fiber-routers
Sinds die tijd worden er fiber-routers aangeboden met een ingebouwde glasvezelmodem. AVM biedt verschillende modellen aan en wij hebben de Fritz!Box 5590 Fiber getest. Dit model kan geleverd worden met een Fiber AON-module (Actief Optisch Netwerk) of een XGS-PON- aansluiting (Passief Optisch Netwerk). De keuze wordt bepaald hoe het FTTH-netwerk (Fiber To The Home) is aangelegd. Kijk voor meer info hierover op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2052244

Fritz!Box 5590 Fiber fritzbox 5590 fiber aon 2 2
Voor de 5590 moet dus een model met de vereiste fiber-module worden geselecteerd en een juiste fiber-aansluitkabel worden besteld, als die nog niet aanwezig is. Bij een glasvezelaansluiting met NTU/mediaconvertor is een RJ45/RJ45-aansluitkabel nodig. Aanvullende aansluitinformatie is, per provider, beschikbaar op de AVM-service website.

De 5590 heeft als basis dezelfde uitgebreide functionaliteit als de andere routers, waaronder ondersteuning van een telefooncentrale, smart-home, NAS/multimedia, VPN ed. Het wifideel is model-specifiek en biedt Wi-Fi 6 tot 2400 + 1200 Mbit/s. De 2,4 en 5 GHz-banden kunnen gelijktijdig worden gebruikt in combinatie met WPA2/WPA3-beveiliging. Op de hoge band zijn vier gelijktijdige streams mogelijk met Multi-User Mimo. Er zijn totaal 5 WAN/LAN-aansluitingen: 1x 2,5 Gbps en 4x 1 GBps. De 2,5 Gbps wordt gebruikt voor het aansluiten van een NTU-fibermodem. De fibersnelheid wordt bepaald door de provider, veelal is dat maximaal 1 Gbps. Op de twee usb-3-poorten kan opslag of een printer worden aangesloten.

Installatie en test
De Fritz!Box 5590 beschikt over een menu-gedreven installatie waarbij de glasvezelprovider kan worden geselecteerd. We combineren de 5590 met een FRITZ!Repeater 6000 in Mesh-modus, zodat ook op de bovenverdieping Wi-Fi 6 beschikbaar is. Met de 5590 komt ook gelijk de nieuwe versie software 7.50 beschikbaar met heel veel meer functionaliteit en beheermogelijkheden. Daarbij zijn we gecharmeerd van de stabiele en eenvoudig te installeren WireGuard VPN. De testresultaten met de 5590 zien er prima uit met transmissiesnelheden tot circa 600 Mbit/s op Wi-Fi 6.

Conclusie
De Fritz!Box 5590 is een universeel glasvezelmodem/router met de bekende uitgebreide functionaliteit en hoge transmissiesnelheden.


Product: AVM Fritz!Box 5590 FiberPCA sterren 4 5 331

4 en half sterren

Adviesprijs: € 259,- (Fiber AON) en
                     € 279,- (XGS-PON)

Pluspunten
:
* glasvezelrouter voor alle technieken
* hoge snelheden, veel functionaliteit
Minpunten:
* glasvezelaansluiting is minder eenvoudig
* nog geen Wi-Fi 6E