De AOC Q27B3MA is een strak zwart vormgegeven QHD-monitor met smalle randen en een gunstige adviesprijs van € 189,-

Aad Munsterman

AOC Q27B3MA lifestyleDe AOC Q27B3MA is een strak zwart vormgegeven QHD-monitor met smalle randen en een laag gewicht van circa 3,8 kg.  Met een gunstige adviesprijs van € 189,- en aanbiedingen van € 169,- zijn we benieuwd wat we daarvan kunnen verwachten.

De AOC Q27B3MA monitor wordt geleverd met een kleine ronde voet. Het 16:9 VA-beeldscherm meet 27 inch met een QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels. Dat is een zeer mooi formaat waarbij je lekker veel informatie scherp op je beeldscherm kwijt kan en ook ideaal als tweede scherm voor bijvoorbeeld koppeling aan een laptop.
De helderheid van het scherm is maximaal 295 nits. VA-panelen staan bekend om het hoge contrast in combinatie met heldere kleuren en dat wordt waargemaakt bij dit scherm. We meten een kleurweergave van 99% SRGB en de kalibratie is goed. De fabriekswaarde voor helderheid kan voor normaal gebruik iets worden getemperd. De kijkhoeken zijn wel minder dan bij een IPS-scherm, met name aan de randen zien we dan iets minder helderheid.
Alles bij elkaar is dat prima voor dagelijks gebruik, maar minder voor de professionele multimedia-verwerker.

Techniek
De pixeltijd is 4 ms en de maximale beeldverversing is 75 Hz en krijgt daarbij ondersteuning van AMD Freesync voor het spelen van games die niet al te zware eisen stellen aan een beeldscherm. Aanvullende voorzieningen zijn een FlickerFree-scherm voor comfortabel en ontspannen kijken. De AOC Lowblue Light-technologie blokkeert schadelijk blauw licht, zonder dat de display-kleur verandert naar een scherm met gele gloed.  
De monitor heeft een drietal aansluitingen: 2 keer HDMI 1.4 en 1 keer DisplayPort 2.1. Daarmee kan het scherm aangesloten worden op veel computers, wel ontbreekt een usb-hub. De luidsprekers klinken kaal en zijn dus matig. De On-Screen Display (OSD) instellingen bevinden zich rechtsonder en bestaan uit vier knopjes; het is even wennen hoe je die snel bedient. Het typische vermogensverbruik is 28 watt.
Overigens wordt de monitor geleverd met 3 jaar garantie.

Ergonomie
De ergonomische instellingen zijn beperkt tot kantelen van het scherm; voor het draaien van het scherm draait de ronde voet mee. Er is geen hoogteverstelling, de totale hoogte inclusief voet is 46 cm. Aan de achterzijde is een VESA-montagemogelijkheid aanwezig voor bijvoorbeeld wandmontage.

Conclusie
Samengevat een monitor met een zeer gunstige prijs en helder 27inch QHD-scherm met goede kleurweergave. Vanwege de prijs moeten ook wel wat concessies worden geaccepteerd, waaronder minimale ergonomische voorzieningen en een kritische kijkhoek. Als je daar mee kunt leven, dan is het een mooi en goed geprijsd scherm voor alledaags computergebruik.

 

Product: AOC Q27B3MA monitor

3 en half sterren

Adviesprijs: € 189,- 

Pluspunten:
* zeer goede prijs voor QHD-monitor
* heldere en correcte kleurweergave
Minpunten:
* minimale ergonomisch voorzieningen
* beperkte kijkhoek