De iiyama XUB3294QSU-B1 is een 31.5inch QHD-monitor voor algemeen gebruik met prima contrast.

Aad Munsterman

monitor

Het eerste wat opvalt bij de iiyama XUB3294QSU-B1 is het hoge contrast, waardoor het beeld er kleurrijk en realistisch uitziet. Zwart is diepzwart bij dit VA-scherm dat zie je zeker ook als je het scherm gebruikt als tv, bijvoorbeeld als je series en films bekijkt. Daarbij is deze monitor met liefst 31,5 inch (bijna 80 centimeter!) een mooi formaat. De monitor is strak uitgevoerd met smalle randen en in het zwart. Het scherm staat op een bescheiden maar stevige voet.

Scherm
Het matte flikkervrije 31,5inch scherm is dus van het type VA (Vertical Alignment) en heeft als kenmerk een goed contrast, dat is het verschil tussen licht en donker. De resolutie is QHD en dat staat voor 2560 x  440 pixels. Dat is een mooie verhouding voor veel beeld met voldoende scherpte waarbij geen beeldschaling nodig is. De verversingssnelheid van het scherm is 75 Hz met een pixel-reactietijd van 4 ms, goed voor standaard gebruik maar niet voor high-end gaming. De kijkhoeken zijn 178 graden en de maximale helderheid bedraagt 250 nits, dus voor gebruik binnenshuis. We gebruiken de SpyderX voor het meten van de kleurruimte en komen uit op 94% sRGB en 75% DCI-P3, prima voor   gebruik thuis. De fabriekskalibratie van het scherm is redelijk goed.

Aansluitingen
De monitor beschikt o.a. over één DisplayPort 1.2- en twee HDMI2.0-aansluitingen, dat is ruim voldoende voor de meeste toepassingen. Daarnaast is er een usb-hub van 5 Gbps met twee uitgaande poorten en ook een 3.5mm audio-jack. De HDMI-, DisplayPort- en usb-kabels worden meegeleverd. Er zijn twee luidsprekers ingebouwd, maar die geven een mager geluid met laag volume.

          


Beeldschaling:

Aanpassen van beeldformaat door de hoogte en breedte te veranderen met behoud van de oorspronkelijke beeldverhouding

    

Ergonomie
De ergonomische voorzieningen zijn goed: draaien op de voet, kantelen, hoogteverstelling van 15 cm, pivot-functie om het scherm verticaal te zetten en als laatste een 10cm VESA-aansluiting voor bijvoorbeeld wandmontageBediening

Bediening
De OSD-bediening (On Screen Display) bevindt zich midden onder op het scherm en is een enkelvoudige joystick waarmee je snel door de opties stuurt. Het heeft wel wat gewenning nodig om de instellingen snel te kunnen bedienen. We zien een optie voor het reduceren van blauw licht voor rust aan de ogen in de avonduren. Het stroomverbruik is 0,5 watt in stand-by en ongeveer 31 watt bij operationeel gebruik. Er is geen power-off knop.

Conclusie
Samengevat een prijstechnisch aantrekkelijke monitor met een lekker groot scherm met QHD-resolutie en hoog contrast. Het toepassingsgebied is universeel. maar niet geschikt voor high-end gaming en professionele multimediabewerkingen.


Product: iiyama XUB3294QSU-B1PCA sterren 4 5 330

4 en half sterren

Adviesprijs: € 249,- 

Pluspunten:
* groot 31,5inch scherm met QHD-resolutie
* hoge contrastwaarde

 Minpunten:
* geen high-end specificaties
* laag volume luidsprekers