De SeniorenTAB is een Android-tablet die specifiek ontwikkeld is om de minder ervaren en ook onervaren senioren de digitale wereld te laten ontdekken.

Aad Munsterman

De SeniorenTAB model SA8W is een standaard (Samsung-)tablet met het Android-besturingssysteem. Daarover heen zit een extra laag (zogeheten schil) met een vergroot en overzichtelijk menu voor het bundelen van bij elkaar horende toepassingen. Met dik weergegeven pijlen kan de gebruiker naar een volgend menuscherm en weer terug. De instellingen van de tablet zijn geoptimaliseerd voor de doelgroep.

SeniorenTAB HCC HR afbeelding1 2

Aanpassingen
Onervaren senioren en ook minder ervaren senioren zijn soms bang dat ze iets verkeerd op een apparaat doen, waardoor het apparaat in de war raakt of toepassingen verdwijnen. Dat wordt bij de dit apparaat voorkomen. Zo is de weergave van tekst, knoppen en programma’s heel groot en duidelijk en dat begint bij de start van het openingsscherm. Om de gebruiker snel en simpel op weg te helpen, wordt een handleiding meegeleverd die stap voor stap kan worden doorlopen. Hiermee wordt via grote letters de inrichting en de beginselen van het gebruik van de tablet overgebracht. Als er dan toch nog vragen naar boven komen, dan kan de gebruiker in eigen kring te rade gaan of een via het leverende bedrijf een ondersteuningsabonnement afsluiten. Voor noodgevallen is een SOS-knop aanwezig waarbij een oproep wordt gedaan naar een voorgeprogrammeerd e-mailadres, van bijvoorbeeld een familielid, zodra de knop wordt ingedrukt. Binnen de bedieningsmenu is een pictogram aanwezig waarmee men zelf applicaties aan het unieke menu kan toevoegen. Alle applicaties die standaard op de tablet aanwezig zijn of later worden gedownload, zijn ook via het menu toegankelijk. Nog een stap verder is het activeren van de Google Assistent, waarmee je Google mondeling vragen kunt stellen en eventueel opdrachten kunt geven, zoals muziek afspelen of het nieuws voorlezen.

Leverancier en ondersteuning
SeniorenTAB is in een Nederlands bedrijf en in Nederland en België marktleider in seniorentablets en onderdeel van Ben Media Groep BV. Naast diverse soorten tablets leveren zij ook telefoons met aanvullende software om die geschikt te maken voor de seniorendoelgroep. Het betreft Android-tablets en -telefoons die met 2 jaar fabrieksgarantie worden geleverd. Met kennis die opgedaan is in de senioren- en zorgwereld, zijn de aanvullingen voor de systemen ontwikkeld. En met die betreffende groep is er getest met als resultaat de diverse aangepaste systemen die nu te bestellen zijn. Voor personen met beperkt zicht of gehoorproblemen kan de het bedrijf SeniorenTAB  maatwerk leveren met speciale opties.

Onderliggende techniek
De geleverde tablet bij het model SeniorenTAB SAW8 is de Samsung Tab A8. Het heeft een gewicht van 500 gram en de volgende omvang: 250 x 160 x 7mm. De kleur van de zijkant en stevige kunststof achterkant is antracietgrijs. De tablet werkt met het Android 12-besturingssysteem met 3GB werkgeheugen, 32 GB aan opslaggeheugen en een Octa Core 2GHz-processor. Het 10,5inch TFT-scherm is helder en heeft 1920 x 1200 pixels en is prima voor gebruik binnen. Wifi-communicatie is aanwezig tot en met Wi-Fi 5. De voor- en en achterzijde hebben resp. een 5MP en 8MP camera die goed is om een foto te maken en voor videogesprekken met familie en vrienden. De accu meet een capaciteit van 6.820 mAh, zodat je de gehele dag probleemloos met het apparaat kunt werken. Mocht je opslaggeheugen tekortkomen, dan kan een sd-kaartje met extra geheugen worden toegevoegd. Er is ook een multifunctionele usb-c-aansluiting, waarmee de tablet binnen 4 uur weer wordt opgeladen dankzij de meegeleverde 15W lader. Via de 3.5mm jack-aansluiting kan een hoofdtelefoon worden aangesloten, een andere optie is om de hoofdtelefoon draadloos via bluetooth te verbinden. GPS is aanwezig, zodat de tablet ook als routeplanner is te gebruiken. Samsung belooft nog een update naar Android 13 en beveiligingsupdates tot en met 2025. Via de menuschil zijn alle elementen van het Android-besturingssysteem ook nog te bereiken.

Conclusie
De SeniorenTAB biedt toegevoegde waarde voor personen met wat terughoudendheid en angst voor digitale technieken. Het concept met de vereenvoudigde bediening- c.q. menuschil maakt het een stuk toegankelijker, zodat ook deze groep toegang krijgt tot allerlei toepassingen die men niet gewend is en waarmee men de hedendaagse wereld kan ontdekken. De gebruikte onderliggende tablettechniek is niet de allersnelste, maar voldoet voor de doelgroep. Er zijn hier en daar nog wel wat optimalisatiepuntjes te vinden, maar over het algemeen werkt deze tablet prima. Het product wordt geleverd met een bedenktijd van 30 dagen.

SeniorenTAB HCC HR afbeelding 2 2

Voordeelaanbieding
Van model SA8W is ook een voordeelaanbieding beschikbaar (kijk hier). Deze set bestaat uit bovenstaande tablet aangevuld met een sd-kaart van 32 GB voor in totaal 64 GB aan opslaggeheugen. Daarnaast wordt een handige beschermhoes met ingebouwde standaard geleverd, waarmee de tablet 360° kan draaien en daarmee zowel horizontaal als verticaal kan worden neergezet. Met uitgeklapte standaard kan, met vrije handen, naar muziek worden geluisterd, beeldbellen worden uitgevoerd met bekenden en bijvoorbeeld een afscheidsdienst op afstand worden gevolgd.

 

 

Product: SeniorenTAB tablet model SA8W

4 sterren

Adviesprijs: € 369,-, ondersteuning € 4,95 per maand (optioneel)  

Pluspunten:
* speciale senioren-uitvoering
* hulp op afstand optioneel beschikbaar

 Minpunten:
* niet de allersnelste techniek
* optimalisatiepuntjes