De MSI Modern 15 is een laptop met hoge verwerkingssnelheid en vooral bedoeld voor kantoorwerkzaamheden.

Aad Munsterman

MSI 1

De MSI Modern 15 is een laptop die leverbaar is in twee configuraties en ontwikkeld is voor kantoorautomatiserings-werkzaamheden, zowel voor onderweg als thuis. We testen het model met de snelle 12e generatie Intel i7-processor, er is ook een versie met een i5-processor en 8GB werkgeheugen.

Design en scherm
De zakelijk grijze MSI Modern 15 heeft een strakke gladde vormgeving en met een gewicht van 1,7 kg en afmetingen van 24 x 36 x 2 cm is dit model prima draagbaar. De covers zijn van hard kunststof en voelen stevig aan. Het toetsenbord heeft instelbare verlichting, goed werkende heldere toetsen met korte slag, een smal apart numeriek cluster en een touchpad van 7,5 x 12 cm.

Het full-hd 15,6inch IPS-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels met een verversingssnelheid van 60 Hz. De helderheid is maximaal 250 nits en dit is goed bruikbaar binnenshuis, maar niet in de volle zon. De kleurendekking is < 60% SRGB, dat is minder geschikt voor bijvoorbeeld foto- en videobewerking maar goed voor standaard KA-werk. De kijkhoeken en het contrast zijn prima.

Intern
Binnenin bevindt zich een krachtige combinatie bestaande uit de Intel i7-1255U processor met ingebouwde Iris Xe grafische controller, 16GB DDR4 gesoldeerd geheugen en een snelle PCIe3 Kingston-ssd van 512 GB met een maximale R/W-snelheid van 2537/1208MB/sec. Ook bij zware belasting blijft het systeem goed presteren en blijft het geruis van de goedwerkende koeling beperkt. Daarmee is het een laptop primair voor algemene kantoortaken, maar ook goed bruikbaar voor het spelen van minder veeleisende games tot full-hd.

Communicatie, software en batterij
Draadloos wordt gecommuniceerd tot Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.2. De usb-aansluitingen zijn twee trage USB2.0-poorten en supersnelle 10Gbps USB-A en USB-C met Power Delivery. Er is ook een slot voor een micro-sd-kaart, handig voor bijvoorbeeld foto-uitwisseling. Via de HDMI 1.4-poort kan een extra scherm worden aangesloten. Er is geen RJ45-plug voor Ethernet, maar dat kan via een optionele usb-adapter worden geregeld. De HD-webcam is goed voor videoconferenties. De twee luidsprekers stralen geluid onderuit en klinken wat iel, via de 3.5mm-jack of bluetooth is het geluid prima.

Windows 11 Home start door de snelle ssd snel op en reageert daarna prima. Er is helaas geen snelle inlogmethode zoals een Hello-compatible webcam of vingerafdruklezer. De updates voor BIOS en drivers ed. moeten van de supportsite gehaald worden, de Modern 15 heeft geen programma die dat checkt en regelt. De accu meet 37.800 mAh, dat is zuinig aan maar goed voor gemiddeld een dag werken. Een compacte 65W-lader met ronde aansluitplug wordt meegeleverd.

Conclusie:
de MSI Modern 15 is een laptop met recente snelle processortechniek en levert daardoor een hoge verwerkingssnelheid, maar is verder zuinig uitgerust zonder comfortabele opsmuk.

Product: MSI Modern 15 type B12M-028NL

4 sterren

Adviesprijs: € 1049,- (i7-16GB)   € 799,- (i5-8GB)

Pluspunten:
* snel systeem
* lichte stevige uitvoering

 Minpunten:
* USB 2, accucapaciteit
* kleurdekking