De FRITZ!Repeater 3000AX van AVM belooft een multifunctionele repeater met hoge doorvoersnelheid te zijn. Lees in onze review of hij dat kan waarmaken.

Aad Munsterman

AVM FRITZRepeater 3000 AX 2

Naast de geavanceerde FRITZ!Box-en levert AVM ook een serie FRITZ!Repeaters. Deze serie is recent uitgebreid met de FRITZ!Repeater 3000AX. De AX verraadt al dat het om een Wi-Fi 6-model gaat. Eerder waren al de 1200AX en 6000 als Wi-Fi 6-repeater verschenen. Dit model valt er tussenin en heeft de kenmerken van de grotere broer, maar met wat minder totale netwerkbandbreedte voor een lagere prijs. 

FRITZ!Repeater 3000AX
De 3000AX-repeater biedt een drietal kanalen, 2.4 GHz met 600 Mbps en tweemaal 5 GHz met 1200 en 2400 Mbps. Die kanalen worden optimaal gebruikt in combinatie met een FRITZ!Box die Wi-Fi 6 en ook 3 kanalen ondersteund. De gecombineerde doorvoer komt hiermee op een totale theoretische waarde van 3000 Mbps. Een router-model om optimaal mee te combineren, is bijvoorbeeld de FRITZ!Box4060. Maar ook in combinatie met andere FRITZ!Box-en of routers van andere partijen zijn prima resultaten te halen. Deze repeater is namelijk compatibel met alle 802.11 ax/ac/n/g/b/a routers. Doordat er, per kanaal, meerdere streams beschikbaar zijn, kunnen meerdere gebruikers optimaal gelijktijdig gebruikmaken van het draadloze netwerk.

Gebruik banden
De 5GHz-I/2400Mbps-band wordt gebruikt voor onderlinge koppeling van de mesh-systemen. Hiermee komt een snelweg beschikbaar voor onderlinge communicatie. De 5GHz-II/1200Mbps-band is dan voor de snelle apparatuur en de 2,4GHz/600Mbps-band voor de minder snelle apparatuur. De 3000AX heeft ook twee 1Gbps LAN-poorten. Eén van de poorten kan ook gebruikt worden om een bekabelde 1Gbps-backbone te creëren. Op die manier kan dan ook een Wi-Fi 6 accesspoint worden gecreëerd voor het geval de huidige router geen Wi-Fi 6 levert. Voor het datatransport wordt WPA2- en/of WPA3- versleuteling gebruikt.

Installatie
Installeren is een fluitje van een cent door de WPS-knoppen, in lijn met de instructie, in te drukken waarna automatisch de koppeling wordt gelegd en de configuratie overgedragen. De kwaliteit van de verbinding en dus juiste locatie kan getoetst worden via de FRITZ!WLAN-app door de positie van de repeater te evalueren.

Testresultaten
We testen de configuratie met een FRITZ!Box 4060 met een FRITZ!Repeater 3000AX op een locatie op circa 7 meter afstand van de router en op de 2e verdieping via twee betonlagen. Over korte afstand zien we een netto gemiddelde draadloze datatransmissiesnelheid via de LAN-aansluiting van 860 Mbps en 400 Mbps voor wifi. Op de bovenverdieping komt dat met een koppeling op de LAN-poort op 450 Mbps en 300 Mbps via wifi. In een configuratie waarbij twee banden gebruikt worden, liggen de resultaten iets lager. Dat zijn resultaten die voor alle huidige toepassingen ruim voldoende zijn.

Conclusie
De 3000AX is een veelzijdige repeater met 3 banden en goede doorvoersnelheden. Maximale functionaliteit en snelheid wordt bereikt in combinatie met FRITZ!Box-routers met gelijke band-configuratie.

 

Product: AVM FRITZ!Repeater 3000AX

4 sterren

Adviesprijs: € 189,-

Pluspunten:
* multifunctionele repeater
* mesh-functionaliteit

 Minpunten:
* maximale prestaties i.c.m. 3 banden FRITZ!Box
* nog geen Wi-Fi 6E