Met de nieuwe webcams van iiyama en een iiyama-monitor kom je tot een totaaloplossing voor vergaderen. Lees hier de review van de iiyama ProLite XCB3494WQSN-B1 en UC-CAM80UM-1.

Aad Munsterman

Camera 1

 

Onlangs introduceerde iiyama een nieuw assortiment webcams en luidsprekers, dat uiteindelijk voor een persoonlijke vergaderervaring moet zorgen. De vijf webcams en twee luidsprekers zijn geschikt voor verschillende soorten omgevingen: van het thuiskantoor tot grote vergader- en bestuursruimten. Wij gingen aan de slag met de iiyama ProLite XCB3494WQSN-B1 en de UC-CAM80UM-1.

Iiyama ProLite XCB3494WQSN-B1
De ProLite XCB3494WQSN-B1 is een nieuw 34inch VA-scherm met een kromming van 1500R. Dit is een milde vorm van kromming die goed past bij een extra breed scherm en waardoor je gezichtsveld goed wordt gevuld. Een gebogen scherm is ook goed bruikbaar voor kantoorwerk, met uitzondering van activiteiten waarbij rechten lijnen noodzakelijk zijn, zoals foto- en videobewerking.

Het matte VA-scherm heeft een resolutie van 3440 x 1440 pixels (UWQHD) en komt overeen met een beeldverhouding van 21:9. VA (Vertical Alignement) staat bekend om zijn superieure contrast in combinatie met brede kijkhoeken. De helderheid van het paneel is 300 nits en dat is goed voor gebruik binnen. De beeldverversing is 120 Hz en de pixelreactietijd (MPRT) is 0,4 ms. Met die waarden zijn gamers erg blij. De kleurenondersteuning is 99% SRGB en dat is prima voor gaming en standaard kantoorwerk. De behuizing van de monitor is van kunststof in de kleur zwart, waarbij het scherm gevat is in een frame met smalle randen.

Aansluitingen en ergonomie
Er zijn drie video-aansluitingen: HDMI, waarbij de beeldverversing is beperkt tot 100 Hz, een DisplayPort en usb-c met Displayport Alt Mode-signalering die tot 120 Hz kunnen verwerken. De video-poorten ondersteunen FreeSync ter voorkoming van beeldcorruptie.

In de monitor is een usb-hub en een KVM-switch (Keyboard, Video en Muis) ingebouwd.

Alle systemen, inclusief toetsenbord en muis, worden via usb aan de monitor gekoppeld. Met de Input-schakelaar en de joystick wordt tussen de systemen geschakeld, zodat je  geen kabels hoeft om te steken.

De usb-c-poort levert ook 65W stroom voor de laptop. Via de usb-hub is ook RJ45 LAN-aansluiting beschikbaar, een 3,5mm audiojack is aanwezig voor een hoofdtelefoon. Er zijn 2 x 2W luidsprekers die een matig geluid weergeven. De OSD oftewel On Screen Display-bediening zit rechtsachter op het scherm en wordt bediend door een joystick en knoppen. Dit is wat lastig te bedienen en vraagt even gewenning.

De ergonomische instellingen zijn het in hoogte verstellen over 13 cm en 23 graden kantelen. Draaien kan alleen door de monitor via de voet te verplaatsen. De stroom-, usb-, HDMI-, DisplayPort- en usb-c-kabels worden meegeleverd. Het energieverbruik is 56 watt en in stand-by 0,5 watt.

Conclusie
We hebben de monitor gekoppeld aan een laptop en zien daarbij een verrassend helder en scherp beeld met mooie, natuurlijke kleurweergave. Het breed gebogen scherm zorgt voor een intieme beleving. Deze monitor is een aanrader gezien de kwaliteit van het beeld en adviesprijs. 


PCA sterren 4 5 324Product: iiyama ProLite XCB3494WQSN-B1

4 en half sterren

Prijs: € 449,-
Pluspunten:
* helder beeld met correcte kleurweergave
* ingebouwde KVM-switch
Minpunten:
* kan niet draaien op voet
 

          

Gebogen scherm

Gebogen schermen geven een panoramische effect waardoor meer diepte wordt ervaren. Ze worden geleverd met een vooraf gedefinieerde kromming die uitgedrukt wordt in mm van een straal. Je zit bij een gebogen scherm in het midden en door de kromming is de afstand tot je ogen over het gehele scherm gelijk, zodat je je hoofd niet te veel hoeft te bewegen en dus ook RSI tegengaat. Om het panoramische effect te vergroten, zijn gebogen beeldschermen altijd vrij breed, zodat je optimaal van het beeld kunt genieten en er in feite wordt ingetrokken. Dit verhoogt met name bij games de beleving.

 

iiyama webcam UC-CAM80UM-1
De UC-CAM80UM-1 is een 160 gram wegende trapeziumvormige webcam met een voet die aan de bovenkant van een beeldscherm geklemd kan worden. Het webcamdeel is flexibel op de voet gemonteerd, zodat de webcam iets (10 graden) naar voren en achteren kan kantelen en horizontaal kan worden gericht. Aan de achterzijde zit een usb-c-aansluiting die je met de 1,5 meter lange kabel op een usb-a-poort kunt aansluiten. Naast het cameraoog, dat voorzien is van een lens met F2.2 lichtsterkte en een 13MP-sensor, zijn twee gaatjes voor de dubbele microfoon met ruisonderdrukking. Voor het beeld wordt, volgens de specificaties, gebruikgemaakt van 2D- en 3D ruisonderdrukkingstechnologie zodat ook bij matige verlichting goed beeld zichtbaar is. De beeldhoek is 80 graden, zodat ook bij een meeting met meerdere personen deze goed in beeld komen. Autofocus op gezichten zorgt ervoor dat altijd op het juiste onderwerp wordt scherp gesteld.

webcam 1

Aansluiten
De webcam wordt direct herkend zodra we hem aansluiten op een usb-poort van een Windows-laptop. De Windows Camera-app ziet meteen beeld, zodat de webcam geschikt is voor alle bekende videoconferentie-programma’s zoals Teams en Zoom. Een foto van het scherm geeft een 4K-plaatje van 3840 x 2160 pixels. De streaming wordt uitgevoerd met 30 fps (beelden per seconden), ook op de lagere resoluties 1440p en 1080p. Het valt direct op dat het beeld scherp wordt weergegeven. Aandachtspunt is dat de camera tegenlicht niet goed kan verwerken en het onderwerp er dan donker en somber uitziet. Er is geen instelling gevonden om dat aan te passen, dus zorg bij gebruik voor geen tegenlicht. De autofocus werkt prima. Het geluid nemen we op met Audacity en bij weergave klinkt dat luid en helder zonder bijgeluiden: zelfs op een afstand tot zo’n 4 meter blijf het geluid prima verstaanbaar.

Conclusie
Op zich is dit een webcam die een helder, scherp beeld geeft, maar tegenlicht niet corrigeert. Het microfoongeluid is prima, zelfs over een langere afstand.

Product: iiyama UC-CAM80UM-1

3 en half sterren

Prijs: € 150,-
Pluspunten:
* hoge resolutie i.c.m. mooi, groot beeld
* KVM-switch en usb-c-dock geïntegreerd
Minpunten:
* handelt tegenlicht niet goed af