Wil je zelf een computer samenstellen? De Shuttle XPC Slim XH510G2 barebone is een betrouwbare basis voor een zelf te configureren systeem.

Aad Munsterman

XH510G2 hi frontview 2 2

Bij de bouw van een pc kun je alle componenten zelf selecteren en samenstellen. Een andere optie is de aanschaf van een barebone en daar de ontbrekende componenten aan toevoegen. Hiermee krijg je een systeem waarvan de kast, voeding, moederbord met interne en externe aansluitingen al aanwezig zijn. Je hoeft alleen maar te bepalen welke processor, type en hoeveelheid geheugen, ssd met opslagcapaciteit en eventueel wifi-optie je toe wilt voegen. Een bekende leverancier van dit type systemen is Shuttle die een heel scala van dit soort systemen aanbiedt in een compact formaat.

Shuttle XH510G2
Het XH510G2-systeem wordt geleverd in een kastje van 250 x 200 x 95 mm (b x d x h) en het moederbord heeft een H510-chipset met LGA1200-socket. Er zijn 2 geheugenslots voor max. 64GB DDR4 en een PCIe3-slot voor een snelle NVMe-ssd, een SATA-slot voor hd of ssd en een M.2-slot voor een wifi/BT-kaart. Verder externe aansluitingen zijn HDMI 2.0 en Displayport voor externe schermen, 4x USB-3/5 Gbps en 4 USB-2, een RJ45 LAN-aansluiting en 3,5mm audiojack. Bijzonder bij dit model is de aanwezigheid van een PCI-E 3.0x1- en PCI-E 2.0x16-slot voor extra controllers, zoals een (dual) grafische kaart.

Compleet maken 
Bij de verdere afbouw gelden de hierna volgende richtlijnen en aanbevelingen. De barebone komt zonder processor, er is keuze uit de 10e en 11e generatie Intel-processoren met 1200-socket en i3 is daarbij low-end en i9 de meest snelle. Voor dit model barebone wordt een i5 (snelle verwerking met een goede prijs/prestatieverhouding) of i7 (veel processor-intensieve taken) aanbevolen. De 11e generatie is effectief circa 10% sneller dan de 10e generatie. Een beperking is de maximale warmtedissipatie van de processor van max. 65 TDP, omdat de koeling binnen een kleine box op een lager niveau ligt dan een grote kast met meer ventilatorruimte. De geadviseerde Intel-processoren hebben een interne grafische controller. Indien extra grafische verwerkingskracht nodig is, dan is daar een ruime keus in. De slots kunnen eventueel ook gebruikt worden voor andere toepassingen

Geheugen 
Er zijn twee 260-pin SO-DIMM-geheugenslots waarbij aanbevolen wordt beide slots te gebruiken, bijvoorbeeld 2x 8 GB. Zodoende kan de processor het geheugen via 2 kanalen benaderen en is dus effectief sneller. De slots zijn geschikt voor DDR4-geheugen met een maximale snelheid van 3200 MHz, maximaal geheugen is 2x 32 GB.

Het opslaggeheugen is geschikt voor ssd’s met een snelle PCIe3-bus, de vormfactor is M.2-2280. Er is een tweede M.2-2280 slot voor een tragere SATA-ssd.

Optioneel kan wifi en/of bluetooth worden toegevoegd. Dit moet als kit WLN-M besteld worden bij aanschaf van de barebone. De kit ondersteunt Wi-Fi 5 en Bluetooth 4.

Een leuk bouwconcept met een betrouwbare basis. Als alternatief zijn ook andere modellen en compleet geconfigureerde systemen leverbaar.

 

Product: Shuttle XPC Slim XH510G2

 

4 sterren

Adviesprijs: € 379,-

Pluspunten:
* betrouwbare basis
* uitbreidingsmogelijkheid met PCI-E controllers

 Minpunten:
* configuratieopties zijn beperkt