Devolo introduceerde onlangs de Wi-Fi 6 repeaters 3000 en 5400. Wij voelden de 5400 aan de tand.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

devolo WiFi 6 Repeater 5400 print 1 2

Devolo is bekend van de Powerline-adapters en heeft het assortiment uitgebreid met repeaters 3000 en 5400 met het Wi-Fi 6 protocol. Di protocol verhoogt de effectiviteit van het datatransport in het wifinetwerk en beperkt het stroomverbruik bij telefoons en tablets.

Devolo Wi-Fi 6 repeater 5400
De Devolo Wi-Fi 6 repeater 5400 heeft een theoretische doorvoersnelheid van 5400 Mbps. Naast de repeatermodus kun je hem ook als zendstation-modus configureren als vervanger van de wifi voor een wat oudere router die geen Wi-Fi 6 en/of WPA3-beveiliging ondersteunt. Deze laatste modus kun je configureren door de LAN-poort van de repeater te koppelen aan een LAN-poort van de router. De installatie is gemakkelijk: druk de sync-knop in en activeer de WPS van de router, veelal ook een knop. Waar je de 3000 in een stopcontact stopt, werkt de 5400 met een apart kastje met een losse poweradapter.

Software
De Devolo-producten worden ondersteund door de Devolo Cockpit-software die voor zowel Windows, MacOS als Linux beschikbaar is. Voor iOS en Android is de app Devolo Home Control Network beschikbaar met gelijke functionaliteit, omdat voor de detailinfo de web-interface van de apparaten wordt gebruikt. De geleverde beheeromgeving is vrij uitgebreid met ook een detectie van de kwaliteit van het ontvangen signaal van de gekoppelde router. Op basis van deze gegevens kan de juiste plek worden gevonden voor optimaal resultaat.

Via de beheersoftware is een op maat gemaakte configuratie voor ouderlijk toezicht, tijdscontrole en wifi voor gasten in te stellen. Zowel WPA2- als WPA3-beveiliging is beschikbaar. Mesh is beschikbaar tussen Devolo-repeaters en Devolo Powerline-producten die mesh ondersteunen. Bij de repeaters vindt sowieso synchronisatie van de zendkanalen, SSID en wachtwoord plaats met de hoofdrouter.

Resultaten
Na de WPS-activering,in de buurt van de router, is de repeater na een paar minuten operationeel en kan op een andere locatie worden geplaatst. De leds aan de voorzijde geven het niveau van het ontvangen signaal weer. In de app wordt ook de kwaliteit van de ontvangst weergegeven van uitstekend tot ontoereikend. Bij de laatste melding moet een andere locatie gezocht worden. We meten over twee verdiepingen snelheden van 200 tot 700M bps bij een LAN-koppeling en van 50 tot 250 Mbps via wifi. De resultaten van de 5400 zijn het hoogst enerzijds door een hogere capaciteit en anderzijds doordat de locatie van de repeater, door een 1,5 meter lange kabel, variabel is en daarmee beter gepositioneerd kan worden.

Conclusie 
De 5400 kenmerkt zich door de goede beheeromgeving en ondersteuning van Wi-Fi 6 en WPA3. Interessant kan ook de zendstationmodus zijn waarbij het Wi-Fi 6 /WPA3 toevoegt aan een oudere router. Een mesh-configuratie heeft, door een betere netwerkefficiency, de voorkeur boven een repeater-netwerk.

Product: Devolo Wi-Fi 6 repeater 5400 

4 sterren

Adviesprijs: € 149,90

Pluspunten:
* Wi-Fi 6 en WPA-ondersteuning
* goede beheertools voor alle platforms

 Minpunten:
* mesh alleen met Devolo-producten
* mesh-configuratie heeft voorkeur boven repeaters