Ultrawide curved ofwel superbrede gebogen schermen worden specifiek ontwikkeld voor gamers, zodat zij meegenomen worden in de omgeving waarin zij het spel spelen. Dit model heeft een R1500-buiging, dat is ongeveer gelijk aan de ronding van het menselijk oog.

Aad Munsterman

RedEagle 1

Het scherm is een VA-scherm. Dat staat voor Vertical Alignment en ligt qua prijs en technologie tussen TN en IPS in. VA-schermen hebben betere kleuren en kijkhoeken dan TN-schermen, maar ze zijn minder goed dan een scherm met IPS-technologie. Een belangrijk voordeel van een VA-scherm is het goede contrast.

Het matte scherm van de GB3467WQSU meet 34 inch en heeft een resolutie van 3440 x 1440 pixels. Dat is een beeldverhouding van 21:9. De kleurdekking is 100 procent sRGB. Het scherm is gevat in een zwarte behuizing en voorzien van een brede voet om de stabiliteit van dit 81cm brede scherm te bevorderen. Verdere technische specificaties zijn: een zeer korte pixel-opbouwtijd van 0,4ms en een dynamische beeldverversing van 48 tot maximaal 165Hz. De dynamische beeldverversing moet aangestuurd worden door een grafische controller die Freesync ondersteunt. De monitor ondersteunt Freesync Premium, dat flikkering en scheuren van het beeld beter onderdrukt. De maximale helderheid is 550nits, zodat dit scherm ook met de HDR-variant HDR400 gebruikt kan worden.

Aansluitingen
Aansluiten van de monitor op één of meerdere computers kan via vier connectoren linksonder: 2 x HDM2.0 (100fps) en 2 x DisplayPort 1.4 (165fps). Daar is ook een usb3.0-hub te vinden met 4 x usb-A 5Gbps-poorten. De hub wordt gevoed vanaf een usb-B-connector van de monitor met een kabel naar een usb-3-poort van de computer. Er is ook een 3,5mm jack voor externe geluidsinvoer. De twee ingebouwde luidsprekers geven een wat mager geluid. De voet omvat een gat voor de kabelbegeleiding. De stroom-, usb-, hdmi- en DP-kabels worden meegeleverd.

Ergonomische voorzieningen bestaan uit het in hoogte kunnen plaatsen over 13cm, waarbij de totale hoogte van de monitor tussen de 44 en 57cm kan variëren. Daarnaast kan het scherm kantelen voor optimale zichtaanpassing voor de gebruiker. Draaien op de voet en verticaal plaatsen zijn niet beschikbaar vanwege de omvang van het scherm.

In de praktijk
De OSD- instellingen (On Screen Display) worden anders bediend dan we gewend zijn van Iiyama en bestaat nu uit een joystick en een viertalknoppen (input, volume +/- en power) rechtsachter. De joystick heeft meerdere functies, waardoor het toch niet zo eenvoudig te bedienen is als we hadden verwacht. Het duurt even voordat je door hebt hoe het werkt. In het menu vinden we een breed scala aan instellingen waaronder blue light filter, black-tuner-functie en presets voor games.

De voeding is in het scherm ingebouwd, zodat een netspanningskabel zonder powerblok gebruikt wordt. Het typische verbruik van deze monitor is 66W en 0.5W in stand-by.

In de praktijk zien we een beeld met goed contrast, helderheid en juiste kleuren. Omdat het een gebogen scherm is, vraagt de kijkhoek extra aandacht. Je moet goed recht voor het scherm zitten met afgestemde kanteling voor optimaal resultaat. Bij kijken van opzij zie je het beeld vrij snel vergrijzen. HDR400 is een verrijking voor het beeld. In de standaard SDR-modus moet moesten we het beeld bijstellen voor optimale weergave.

Samengevat: een rijkelijk uitgeruste gaming-monitor met prima specificaties voor een mooie prijs.

Product: Iiyama GB3467WQSU Curved Gaming Monitor

4 sterren

Prijs: € 439,-
Pluspunten:
* Goede prijs/kwaliteit verhouding
* Prima gaming-specs
Minpunten:
* Kritische kijkhoek
* Standaard kalibratie kan beter