Sinds begin 2022 geldt dat een gebruiker vrije modemkeuze heeft. Lees in deze review of de AVM FRITZ!Box 6690 GT optimale snelheden en functionaliteit voor jou biedt.

Aad Munsterman

AVM FRITZBox 6690 Cable 2Het modem is de koppeling tussen de coaxaansluiting en de router. Beiden zijn te vinden in de router. Voor communicatie wordt het DOCSIS3.1 gebruikt. Dit protocol, en ook lagere versies, wordt door de FRITZ!Box 6690 ondersteund en laat snelheden toe tot 6 Gbps. De laatste is echter afhankelijk van het aanbod van de serviceprovider en het contract dat men heeft afgesloten.
De vraag zal opkomen wat de meerwaarde is van een AVM FRITZ!Box kabelrouter ten opzichte van een standaard kabelmodem/router. Belangrijk verschil is de ondersteuning van Wi-Fi 6 en Mesh en daarnaast functionaliteit en het beheer.

Wi-Fi 6
Wi-Fi 6 biedt, ten opzichte van Wi-Fi 5, een stabieler Internet, zelfs als er meerdere apparaten tegelijk communiceren; hogere snelheid en geoptimaliseerde gegevensoverdracht door meerdere gelijktijdige sessies; minder vertraging, een betere beveiliging (WPA3) en een langere batterijduur als de apparaten slapen en geen wifi gebruiken. Met Wi-Fi 6 wordt het netwerk dus veel effectiever gebruikt.

Mesh
Mesh is een techniek waarbij meerdere knooppunten, ter vergroting van de dekking in een pand, in het netwerk worden opgenomen, waarbij de configuratie-instellingen automatisch worden overgenomen en de apparatuur dus één netwerk vormt. De internetrouter kan als Mesh-master dienen met een heel scala van andere AVM-apparatuur als Mesh-repeater. De wifi-apparatuur koppelt met het knooppunt met de beste frequentieband en snelste verbinding.

Functionaliteit
De 6690 biedt: IP4/IP6 met Wi-fi 6 met maximaal 6000Mps doorvoer met WPA3-beveiliging en gastgebruik; voor LAN zijn er een 2,5Gbps en 3*1Gbps-aansluitingen; VPN-client en -serverdiensten; een uitgebreide dect-telefooncentrale voor 6 toestellen; 2*USB3 voor NAS- en mediaserverfunctie; dect-smarthome en een dvb-c-tuner.

Beheer
Beheer van de 6690 kan via de browser, zowel lokaal als remote. Er is een ingebouwde diagnosetool en event logging. Handige apps zijn beschikbaar voor toegang en meten van snelheden. Een supportsite biedt veel informatie over de configuratiemogelijkheden. Een helpdesk is beschikbaar voor overige vragen.
Op basis van bovenstaande kun je bepalen of deze meerwaarde jou aanspreekt. De kabelproviders en AVM hebben instructies op hun website gezet hoe het vervangingsproces te starten. De kast van de FB6690 meet (b x h x d): 85 x 209 x 273 mm. Het is een tafelmodel zonder ophanginrichting. De gemeten prestaties en geteste functies van de 6690 zijn gelijk aan eerder geteste FRITZ!Box-routers en zijn prima. We meten effectieve wifi-transportsnelheden tot tegen de 700Mbps. Let op dat de verantwoordelijkheid van de configuratie van de FRITZ!Box-router bij de eindgebruiker komt te liggen.

Product: AVM FRITZ!Box 6690 GT

4 sterren

Prijs: € 299,-
Pluspunten:
+ kabelrouter met veel toegevoegde waarde
+ mooie prestaties
Minpunten:
- nog geen Wi-Fi 6E
- Smart-DECT is nog niet breed ondersteund