Onlangs presenteerde Oppo de nieuwe Reno 8 Pro 5G, een op het oog prachtige smartphone. Lees hier de review van de Oppo Reno 8 Pro 5G of alles prachtig is en zeker de camera's waar Oppo sterk in is.

Aad Munsterman

Op 31 augustus kondigde Oppo de Oppo Reno 8-serie in Parijs aan en PC-Active was erbij. Oppo biedt heel veel verschillende smartphones aan, zoals het budgetmodel OPPO A17 met 50MP-camera en 5000mAh batterij met lange levensduur voor een aantrekkelijke prijs. De Reno-serie is van een andere orde en met de nieuwe Oppo Reno 8 Pro-model probeert Oppo omhoog te klimmen naar de top in de middenklasse met een set camera’s die is geoptimaliseerd en ondersteund wordt door een MariSilicon Neural Processing Unit. Naast de Reno 8 en de Reno 8 Pro kondigde Oppo bovendien voor het eerst een tablet met de naam Oppo Pad Air aan.

Design Reno 8 Pro 5G
Van de Reno 8-serie bekijken we de Pro-versie. Het toestel is opnieuw ontworpen en ziet er zeer aantrekkelijk uit met een aluminiumframe en compleet glazen achterkant in mintgroen of zwart. De vlakke zijkant ziet er professioneel uit in geborsteld aluminium. De achterkant heeft twee grote en twee kleine ogen voor de camera’s en zijn opgenomen in een iets verhoogd breed vlak, zodat de telefoon niet kantelt als het vlak ligt en wordt bediend. De glazen achterzijde is wel gevoelig voor vingerafdrukken, die bij het lichte mintgroene model overigens nauwelijks opvallen.

Scherm Reno 8 Pro 5G
Het FHD+-scherm meet 6,7 inch met 2418 x 1080 pixels en is voorzien van een Amoled-paneel met een beeldverversing van 60, 90 of 120Hz. De helderheid is standaard 500 nits, met een piekwaarde van 950 nits.De kleurendekking is 100% DCI-P3 en er is HDR10+ support. Dat geeft een soepele weergave en uitermate helder beeld, dus ook prima voor gebruik buiten. Het scherm is in het toestel opgenomen met zeer smalle randen, zodat het er strak uitziet. Het versterkte glas is Gorilla Glass 5 en vanuit de fabriek voorzien van een schermprotector dat wel wat gevoelig is voor krasjes. De totale afmetingen zijn 161,2 x * 74,2 x 7,34 mm en een gewicht van 183 gram. De certificatie voor stof en water is aan de zuinige kant met IP54, dat wil zeggen stofdicht en het kan tegen een plensbui. Maar dus niet geschikt voor al dan niet bedoeld gebruik onderwater.

Processor, geheugen en aansluitingen
De motor is een Mediatek Dimensity 8100-MAX met geïntegreerde MariSilicon X grafische processor. De opslag voor de processor is 8 GB met de mogelijkheid om dit uit te breiden met maximaal 5 GB aan virtueel opslaggeheugen. Het totale opslaggeheugen is 256 GB. De Mediatek-processor is niet de allersnelste van dit moment, maar levert in dit toestel prima prestaties voor soepel gebruiksgemak. Draadloos wordt gecommuniceerd met max. Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 met hi-res codecs, GPS, NFC en telefoon tot en met 5G. De fysieke connector is USB-C 2.0 die ook voor opladen wordt gebruikt. Het geluid uit de stereo-luidsprekers, die boven en onder zijn gepositioneerd, is helder bij niet te hoog volume. Een 3,5mm jack is niet aanwezig, maar de Bluetooth-koppeling voldoet uitstekend.

Software en updates
De Android-versie is 12 en wordt gecombineerd met de ColorOS 12.1-schil. De biometrische ontsluiting gaat via gezichtsherkenning of via de, onder in het scherm, geïntegreerde vingerafdrukscanner. Beiden werken snel en accuraat. De ColorOS-schil is de meeste uitgebreide aanvulling op Android en biedt tal van instellingsmogelijkheden zoals extra beveiliging, gebaren, persoonlijke opties, multitasking, dubbel scherm et cetera. We zien wel behoorlijk wat reclame-apps meegeleverd. Het aantal Android-updates is beperkt tot een magere 2 jaar en beveiligingsupdates 3 jaar.

Batterij
Het volledig opladen van de grote 4500mAh accu met de meegeleverde 80W SUPERVOOC-lader is in ongeveer een half uur gepiept en tot 45% in 10 minuten. Er is intelligentie aanwezig om de batterij optimaal te laden en daarmee de levensduur van de accu te verlengen. Daarmee geeft Oppo een goed voorbeeld. Draadloos opladen is niet beschikbaar bij dit toestel.

Camera's
Nu over naar de camera’s waar het bij dit toestel toch primair om draait. De hoofdcamera is 50MP/F1.8/86 graden en werkt met de Sony IMX766-sensor, vervolgens een groothoek met 8MP/F2.2/112 graden en een IMX355-sensor. De macro is een 2MP/2.4/89 graden en als laatste de selfie met 32MP/F2.4/90 graden met Sony IMX709-sensor. Het resterende oog aan de achterzijde is de flitser. Het nemen van foto’s en video’s wordt ondersteund door naar wens te activeren kunstmatige intelligentie (AI) met de MariSilicon X Imaging NPU. Deze chip is onderscheidend voor de Pro en moet zorgen voor bijzonder heldere video’s door dynamische ruisonderdrukking bij ongunstige lichtomstandigheden.
Foto-opnames met de hoofdcamera zijn mogelijk met 50MP of 12,6MP (4:1) met gemiddelde opslag van resp. 15 MB en 6 MB. De foto’s en video’s zien er prima uit en de AI doet zijn werk goed, vooral in de nachtelijke uren waarbij het effect goed zichtbaar wordt. Video-opnames zijn mogelijk tot 4K/30fp, helaas geen 60fps. Er wordt gebruikgemaakt van Elektronische Image Stabilisatie (EIS) in plaats van Optical Image Stabilisatie (OIS) die we in topmodellen tegenkomen. Van de selfie-camera van 32MP zien we ook prima beelden, voor zowel foto als video. Van de resterende twee presteert de groothoek redelijk, met wel wat kleurafwijking, en de macro is onder de maat.

Conclusie
De Oppo Reno 8 Pro 5G heeft een mooi ontwerp, is snel en beschikt over een helder scherm en twee prima camera’s. Opvallend aan dit toestel is het mooie glazen uiterlijk en heldere scherm en de vele mogelijkheden die met de ColorOs-schil worden geboden. De snelheid van opladen is subliem. De hoofd- en selfiecamera met IMX7*-sensors leveren prima beeld en stijgen daarmee boven de middenklasse uit. Minpunten zijn de lage IP-classificatie, geen 4K@60fps, geen draadloos laden en de matige macro-camera. Daarnaast kan het updatebeleid veel beter voor een Pro-versie. De prijs van deze telefoon is daarmee wel wat aan de hoge kant in vergelijking met de concurrentie.

3 en half sterren

Oppo Reno 8 Pro 5G
Adviesprijs:  € 749,-

Voordelen
+ bijzonder mooi toestel met helder beeld
+ prima resultaten met hoofd- en selfie-camera

Nadelen
- prijs en updatebeleid
- matige macro-camera

OPPO Reno 8 Pro review header 768x513