Een rijk uitgeruste 31,5inch 4Kmonitor met realistische kleuren

Aad Munsterman

iiyama monitor 1

 

Een 31,5inch scherm met 4K-resolutie heeft de ideale combinatie van een groot werkoppervlak met goede leesbaarheid. De iiyama Prolite XUB3293UHSN is zo’n monitor, met smalle randen in de kleur matzwart. Hij is voorzien van een KVM-switch en een usb-c-dock met geïntegreerde RJ45 LAN-aansluiting. Met een KVM-switch kunnen apparaten die via usb op de monitor zijn aangesloten, gedeeld worden door twee verschillende computers. Door de signaalinvoer te wijzigen in het OSD (On-Screen Display)-menu, schakelen het toetsenbord, de muis en de webcam over van de werklaptop naar bijvoorbeeld de gaming-pc of een ander werkstation. 

Bij gebruik van een monitor met usb-c-dock wordt de laptop met een enkele usb-c-kabel aan het dock gekoppeld. Zo komt de communicatie tot stand met de twee usb-a-poorten, de laptop wordt automatisch opgeladen en via de RJ45-plug van de monitor wordt die gekoppeld aan het bekabelde netwerk. Deze techniek zorgt voor een net en opgeruimd bureau waarbij snel aan- en afgekoppeld kan worden. De DisplayPort-aansluiting van de monitor kan worden gebruikt om een tweede beeldscherm met behulp van DisplayPort Multi Stream Transport (MST) te koppelen. De communicatie met de laptop loopt dan via de usb-c-kabel en herkent beide schermen. Het matte, flikkervrije scherm is van het type IPS voor een brede kijkhoek (178°) en realistische kleuren (99% sRGB). De resolutie is 3840 x 2160 pixels, de pixelresponsetijd 4 ms, de beeld frequentie 60 Hz en de helderheid 350 nits. Dat zijn prima waarden voor algemeen computergebruik. 

Op de achterzijde zijn aansluitingen aanwezig voor HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 en USB-C met maximaal 65 watt power voor de laptop. De usb-c-kabel van het systeem sluit aan op het usb-c-dock, dat aan de linkerzijde is voorzien van twee usb-a-connectoren met V3.0- (5Gbps en 5V/900mA) ondersteuning. Als de pc of laptop geen usb-c heeft, kan een koppeling gemaakt worden van een usb-a-poort naar een usb-b-connector achterop het scherm. Alle typen kabels worden meegeleverd. De weergave van het geluid gaat via twee 3 watt-luidsprekers en klinkt wat hol en vlak. Een 3,5mm jack is beschikbaar voor audio-uit naar een hoofdtelefoon. 

De rijke set OSD-instellingen wordt bediend met vier knopjes aan de rechterachterkant naast de Power On/Off-knop. Dat kan handiger met bijvoorbeeld een joystick. Naast de diverse scherminstellingen is er een optie voor blauwlichtreductie om de ogen te ontzien in de avonduren. De volgende ergonomische voorzieningen zijn beschikbaar: draaien op de voet, hoogte verstelling van 13 cm, roteren en kantelen van het scherm. Voor wandmontage is aan de achterzijde een VESA-aansluiting beschikbaar. Het stroomverbruik is 36 watt en 0,5 watt in stand-by of uit. 

Samengevat: een universeel bruikbare monitor met veel functionaliteit voor standaardgebruik, met een lekker groot scherm en natuurlijke kleuren.

 

PCA sterren 4 5 324

Product: iiyama Prolite X4373UHSU

4 en half sterren

Prijs: € 469,-
Pluspunten:
* hoge resolutie i.c.m. mooi, groot beeld
* KVM-switch en usb-c-dock geïntegreerd
Minpunten:
* OSD-bediening kan handiger