De nieuwe generatie MyPassport-ssd’s van Western Digital - mét versleuteling - laat indrukwekkende specificaties zien. Lees hier de review van de Western Digital MyPassport-ssd 2 TB.

Aad Munsterman

MyPassportSSD SpaceGrey overhead HR 2


De nieuwe MyPassport SSD van Western Digital is een slank en compact draagbaar doosje in een mooie en robuuste uitvoering voor opslag van data. Het opslagmedium is leverbaar in vijf verschillende kleuren: blauw, goud, donker en licht grijs en rood. De afmetingen zijn 10 x 5,5 x 0,9 cm met afgeronde hoeken. Intern is een M.2 NVME-ssd ingebouwd waarvan de capaciteit kan variëren: 500 GB, 1 TB, 2 TB en 4 TB. Het geheel is schokbestendig en kan een val tot circa 2 meter probleemloos overleven. Het is een Plug en Play-apparaat dat standaard exFAT is geformatteerd, zodat hij direct bruikbaar is vanaf een Windows- of macOS-systeem. Opnieuw formatteren naar een ander format is vanzelf sprekend mogelijk. De ssd is voorzien van AES-256 hardware-versleuteling en kan worden voorzien van een sterk wachtwoord, zodat bij verlies de data niet toegankelijk zijn. 

De unit wordt geleverd met een usb-c- (USB3.2 Gen2) aansluiting en een vrij korte (15 cm) en stugge usb-c/usb-a-kabel en een usb-c/usb-a-adapter voor het aansluiten op oudere systemen. Optimale dataoverdracht wordt verkregen bij gebruik van een USB3/10Gbps-poort op de computer of laptop. We meten bij dit 2TB-testmodel - met Crystal Disk Mark en aangesloten op een USB3/10Gbps-poort - een sequentiële datasnelheid van 1057 Mbps voor lezen en 955 Mbps voor schrijven. Dat is de dubbele snelheid van een interne harddisk of ssd die via SATA is aangesloten! Dit is een hele mooie snelheid voor het opslaan van data, maar - voor ons hobbyisten - ook prima bruikbaar voor het installeren van een extra besturingssysteem met optimale snelheid en alle functionaliteit. 

WD MyPassportSSD ProdIMG Computer Plugin 1 HR 2We hebben de MyPassport SSD gekoppeld aan een USB3/10Gbps-poort van een Shuttle DS10U Mini-PC en daarop een recente versie van Windows 11 geïnstalleerd. Dat deden we met Hasleo’s WintoUSB utility met een W11-ISO die we via Media Creation Tool hebben gedownload. Via de Bootmanager, in dit geval met de F7-toets, kunnen we de MyPassport-drive met het Windows 11-besturingssysteem selecteren waarmee we applicaties kunnen testen. Op deze manier hebben we een testomgeving gebouwd met supersnelle toegang en alle functionaliteit, terwijl hij losstaat van de productieomgeving. 

De optionele en meest recente WD-beheerapplicaties voor het testen van de ssd, het maken van een wachtwoord en een gelimiteerde Acronis back-up, moeten vanaf de WDC-downloadsite support-en.wd.com/app/products/product-detail/ p/2233 worden geïnstalleerd. Deze apps blinken echter niet uit in kwaliteit en gebruikersvriendelijkheid.


Product: WD MyPassport ssd 2 TB

4 sterren

Prijs: € 249,99

Pluspunten:
+ goede snelheid i.c.m. USB3/10GBps-poort
+ compacte uitvoering
 
Minpunten:
- korte aansluitkabel
- beheerapplicaties kunnen beter