Iiyama biedt met deze 27inch ProLite XUB2792HSC een mooie en strakke monitor met usb-c-connector.  

Aad Munsterman

iiyama 2

Iiyama levert 27inch-monitoren met diverse resoluties waaronder fhd (1920 x 1080), qhd (2560 x 1440) en 4K/uhd met 3840 x 2160 pixels. Hoe meer pixels hoe scherper het beeld en hoe meer informatie beschikbaar komt op het scherm. Dit testmodel is voorzien van een redelijk groot 27inch IPS-scherm met fhd-resolutie. Het merendeel van de systemen en laptops maakt gebruik van deze resolutie, omdat het een goede prijs-prestatieverhouding biedt. Het voordeel van deze resolutie is dat de gegevens allemaal wat groter worden afgebeeld. Een ander voordeel, bij gebruik als tweede scherm, is dat de muis over de gehele zijkant kan worden verplaatst zonder botsingen zoals bij schermen met een hogere resolutie. 
Deze slanke en vrijwel randloze, in zwart uitgevoerde, monitor heeft een mat 1920 x 1080 @75Hz IPS-scherm. IPS staat bekend om zijn correcte kleurweergave en een brede (178°) kijkhoek. Het kleurenbereik is een nette 99% sRGB met een helderheid van 250 cd/m2, goed voor gebruik in kantoor of werkkamer. Het statische contrast is 1000:1 en de pixelreactietijd is 4 ms. 

De monitor wordt aangesloten via hdmi, DisplayPort of usb-c. De usb-c-poort is ook goed voor het leveren van 65W via Power Delivery en koppelt met een ingebouwde usb-c-hub met twee usb-3-poorten. Deze twee usb-a-poorten aan de linkerzijkant leveren 5V met 900 mA. Naast de stroomkabel worden een hdmi- en usb-c-kabel meegeleverd. Een usb-c naar usb-a-kabel en DisplayPort-kabel zijn niet aanwezig. Bij de usb-aansluiting bevindt zich ook een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. Er zijn 2 x 2watt luidsprekers ingebouwd voor weergave van matig en hol geluid. Bij gebruik van een systeem met usb-c is slechts één kabel nodig, wat zorgt voor een schoon bureau. 

De aansturing van het scherm is flikkervrij en heeft een reductiemogelijkheid voor blauw licht, zodat de ogen minimaal worden belast. HDCP is aanwezig, wat staat voor High-bandwith Digital Content Protection. De HDCP-technologie wordt gebruikt om audiovisuele auteursrechten te beschermen. Voor de menusturing zijn 5 knoppen rechtsonder het scherm aanwezig, naast de power on/off-knop. De bediening hiervan vraagt altijd weer wat gewenning, omdat het geen dagelijkse taak is. Alle standaardinstellingen zijn beschikbaar, inclusief een aantal ECO-standen om het energieverbruik te beperken. Het energieverbruik, met label E, is circa 19 watt en 0,5 watt in stand-by of uit. 
Alle ergonomische instellingen zijn aanwezig, waaronder: draaien, kantelen, hoogte instellen (13 cm) en volledig verticaal draaien van het scherm, ook wel pivotfunctie genoemd, over beide zijden. Voor onder andere wandmontage is een 10 cm VESA-koppeling aan de achterzijde aanwezig. 

Samengevat: een mooi en strak 27inch fhd-scherm met grote en heldere weergave. Prima bruikbaar voor standaard thuis- en kantoorwerkzaamheden.

 

PCA sterren 4 5 323

Product: iiyama Prolite X4373UHSU

4 en half sterren

Prijs: € 269,-
Pluspunten:
* mooi slank scherm en goede prijs-prestatatieverhouding
* usb-c
Minpunten:
* geen usb-c naar usb-a-kabel