De vernieuwde Ikea Symfonisk tafellamp/luidspreker biedt o.a. een chiquere uitvoering en verbeterd geluid. Is het ook een aanrader?   

Aad Munsterman


ikea 1De Ikea Symfonisk-tafellamp met ingebouwde actieve Sonos-luidspreker is verschenen in nieuwe vormen en met een verbeterde geluidstechniek. De ronde voet met bedieningsknoppen is verdwenen en de knoppen zijn verhuisd naar de achterzijde. De nogal grote mechanische knop voor bediening van de lamp heeft plaatsgemaakt voor een klein elektronisch drukknopje aan de voorzijde. De basisunits zijn leverbaar in licht grijs en bijna zwart. De bekleding van het middenstuk, het luidsprekerdeel, is fijner geweven dan bij de eerste serie en ziet er nu mooier uit. De glazen kappen zijn leverbaar in wit of donker glas. Daarnaast is er voor het lichte en donkere model nog een lichte textielkap met diffusor rond de lamp en daaromheen een kap met verticale grijze of donkere strepen. De fitting is gegroeid van E14 naar E27, met dus meer mogelijkheden. Meer keus dus en chiquere uitvoeringen. 

GELUID 
Geluidstechnisch klinkt het nieuwe model hoorbaar dynamischer en transparanter, het rondstraaleffect is gebleven. Jammer is dat de app aangeeft dat de oude en nieuwe versie niet compatibel zijn en dus ook niet tot stereopaar zijn te configureren. Aansturing is mogelijk vanaf de app met internetradiostations, Spotify, Apple’s Airplay 2, Plex, Synology DS Audio en vele andere mogelijkheden, waaronder externe aansturing via Google Assistant en Amazon Alexa.  

ikea 2INSTALLATIE EN GEBRUIK 
De installatie is heel eenvoudig. Zodra de stekker van de lamp in het stopcontact wordt gestoken, wordt de unit al gevonden door de Sonos-app en kun je hem koppelen via NFC of via het invoeren van het serienummer. Als dat gedaan is, wordt er gekeken of er een software-update klaarstaat en wordt die geïnstalleerd. Daarna kun je, bij gebruik van een iOS-telefoon of tablet, met de Trueplay-kalibratie het geluid afstemmen op de kamer waarin het apparaat staat. Bij de instellingen kun je hoog en laag naar eigen smaak instellen en loudness activeren, waarbij het geluid aangepast wordt om volwaardig te klinken bij lage volumes. De unit is geschikt voor aansturing vanuit - het op Zigbee gebaseerde - IKEA Home Smart met een los leverbare afstandsbediening. 

Samengevat: goede geluidstechniek voor niet al te hoge volumes en, als de modellen bij je interieur passen, een leuke lamp voor een goede prijs. Voor Ziggo-abonnees die de analoge FM zijn kwijtgeraakt en nog geen goed alternatief hebben, is dit een aanbevolen vervanging.


Product: Ikea Symfonisk tafellamp (2e gen.)

4 sterren

Prijs: basis € 129,-, glazen kap wit € 30,-, textielkap € 20,-
Pluspunten:
* kwalitatief goed Sonos-geluid
* veel aansturingsmogelijkheden
Minpunten:
* niet compatibel met de eerste serie
* Sonos-app kan gebruikersvriendelijker