Ook de nieuwe generatie MacBooks profiteert van Apple’s krachtige en zuinige M1-processor.  

Frits Hamann en Bert van Dijk

macbook

In 2020 verraste Apple al iedereen met de enorme prestaties van de M1-processor in de goedkoopste Macs. Met de lancering van de nieuwe 14inch MacBook Pro gaat Apple daar nog eens ruim overheen. Met de M1 Max-processor en 64GB werkgeheugen is ons testmodel zelfs tot 4x zo snel! Met 7,4 GB/s worden gegevens 2x zo snel weggeschreven naar de ssd-opslagruimte. Voor de meeste gebruikers volstaat echter de basisconfiguratie met een M1 Pro-processor. Als je de extra grafische kracht niet echt nodig hebt, kun je namelijk beter niet kiezen voor die M1 Max-processor. Niet alleen verbruiken de extra grafische cores altijd iets meer stroom, de uitvoering is ook nog eens zo’n duizend euro duurder. 

Doordat Apple nu in bijna elke Mac eigen chips gebruikt die zijn afgeleid van mobiele iPhone- en iPad-chips, kun je nu op de nieuwste Macs ook een aantal iPhone- en iPad-apps draaien en heb je geen wachttijd meer bij het ontwaken van je Mac. Met name grafisch zijn de prestaties indrukwekkend door de hoge 256-bits toegang en meer grafische cores. 
Het contrastrijke 120 Hz Mini-LED-scherm met Pro Motion is een andere grote verbetering. Met de standaard scherminstelling Apple XDR Display worden hdr-beelden heel helder weergeven tot 1600 nits. Gewone beelden worden echter meestal gewoon weergegeven op maximaal 500 nits. Net als bij een OLED-scherm heeft het beeld een groot contrast en is zwart ook echt diepzwart. In het scherm valt verder de notch op, een camera-uitsparing bovenaan het scherm, waardoor Apple de rand smaller kon maken. In de notch ontbreekt Face-ID omdat Apple vindt dat bij een laptop Touch ID gemakkelijker is. De zes speakers zijn veel beter dan de speakers in eerdere MacBooks. Ze produceren een rijk, diep geluid met 80% meer bas en zijn krachtig genoeg om een kamer te vullen met ruimtelijk geluid. Het geluid lijkt daarbij niet alleen vanuit de laptop zelf te komen. Samen met Dolby Vision en Dolby Atmosgeluid heb je een soort minibioscoop in je laptop. 

macbook 2Tegen de trend van de laatste jaren in heeft Apple de 14inch MacBook Pro weer iets dikker gemaakt dan de vorige versie en zijn extra poorten toegevoegd. Voor professionele gebruikers die veel werken met randapparaten, is dit een uitkomst. Naast drie snelle Thunderbolt 4-poorten tref je ook een HDMI 2.0- en een sd-kaart-poort die geschikt is voor Ultra High Speed (UHS-2) kaartjes. Verder is er een hoofdtelefoonaansluiting, die geschikt is om zonder dongle professio-nele hoofdtelefoons aan te sluiten. 
Een sterk punt aan deze nieuwe MacBook Pro zijn ook de lange accuduur en de goede prestaties met de ingebouwde accu: ruim 12,5 uur. 

CONCLUSIE 
De 14inch MacBook Pro is met dank aan de M1-processor een uiterst krachtige laptop voor zware creatieve taken met een schitterend Mini-LED ProMotion scherm. Zoals altijd bij Apple zijn de prijzen hoog.


Product: Apple MacBook Pro

4 sterren

Prijs: € 2249,- (M1 Pro) / € 3209,- (M1 Max)
Pluspunten:
* Mini-LED-scherm met ProMotion
* prestaties
* laadtijd en accuduur
Minpunten:
* camera zonder Center Stage-functie
* prijzen Maxprocessor en extra geheugen