De iiyama ProLite X4373UHSU is een 43inch 4K multifunctioneel computerscherm. Een gigantisch scherm met veel instelmogelijkheden.  

Aad Munsterman

iiayama 3

Je zult je wellicht afvragen wat je met zo’n gigantisch scherm aan moet, dat ook nog eens een ruimte vraagt van 98 x 83 cm op je bureau. De toepassingen zijn er echter ook naar: het is een ideaal scherm voor foto- en videobewerking waarbij je goed zicht hebt op je media en de instructies op je scherm en voor slechtzienden die met dit scherm gemakkelijk het één en ander kunnen onderscheiden. Bovendien kun je het beeld op 4K weergeven en opsplitsen in vier fhd-schermen via één (heel handig bij Windows 11) of meerdere video-aansluitingen, waarmee dus vele flexibele mogelijkheden ontstaan. Tot slot kun je het scherm ook als gecombineerde tv en computerscherm gebruiken. 

De monitor heeft een netto 42,5inch mat, flikkervrij VA-scherm met 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels) met 60Hz verversingssnelheid, prima voor een consistente kleurweergave, een kijkhoek van 178° en een goed statisch contrast van 4000:1. De reactietijd is snel met 3 ms en de helderheid heeft een nette 400 cd/m2. Voor de kleurdekking wordt 85% NTSC opgegeven. Dit type vermelding komen we hier weinig tegen, maar ligt op ongeveer 120% sRGB. Dat is een prima kleurdekking. Video-aansluitingen zijn 2x HDMI, 1x DisplayPort en 1x Mini DisplayPort. Daarnaast is er nog een DisplayPort-uitgang voor maximaal vier schermen en is het scherm te gebruiken als grafische controller, omdat DisplayPort MST wordt ondersteund. Er is een USB 3.0/5Gbps-hub ingebouwd met 2 USB 2.0 500mA- en 2 USB 3.0 900/1500mA-uitgangen. Meegeleverde kabels zijn 1x hdmi, 1x DisplayPort en 1x USB-uplink. 

Naast de OSD- (On Screen Display) knoppen aan de rechterzijkant van het scherm wordt een universele afstandsbediening (AB) meegeleverd. De AB-sensor zit midden onderin. Het is wel nodig even de documentatie te raadplegen om te zien welke toetsen van de AB voor dit scherm actief zijn. Naast de standaard beeldscherminstellingen vinden we de Blauw Licht-reductie, hdr-activering en vanzelfsprekend de opties om meerdere beelden vanaf meerdere bronnen gelijktijdig weer te geven. Denk daarbij aan PiP (Picture-in-Picture), waarin een tweede beeld in het hoofdscherm wordt opgenomen en PbP (Picture-by-Picture), waarbij tot vier beelden naadloos op het beeldscherm verschijnen. 

Vanwege de omvang zijn de ergonomische instellingen beperkt tot alleen kantelen. Via de VESA-aansluiting zijn ook andere montagemogelijkheden beschikbaar, waaronder wandmontage. Het geluid is beter dan de meeste monitors, maar klinkt toch nogal hol, wat de verstaanbaarheid niet ten goede komt. Alternatief is de 3.5mm-jack voor een hoofdtelefoon. 

Samengevat: een nette 4K-monitor met veel mogelijkheden, waaronder PiP en PbP, voor multifunctioneel gebruik met goede kleuren en contrast.

Product: iiyama Prolite X4373UHSU

4 sterren

Prijs: € 579,-
Pluspunten:
* ongekende werkruimte met veel weergavemogelijkheden
* prima specificaties
Minpunten:
* veel bureauruimte nodig veel bureauruimte nodig
* beperkte ergonomische instellingen en matig geluid