Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elke woning in Nederland. Lees hier waarom, waar je bij aanschaf op moet letten en welke rook- en ook koolmonoxidemelder we hebben getest.

de testRob Coenraads en Aad Munsterman


In nieuwbouwhuizen is het al sinds 2003 verplicht om rookmelders te hebben in elke bouwlaag en/of in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Vanaf 1 juli 2022 gaat dat voor alle woningen gelden, dus ook voor bestaande bouw. Met deze maatregel moeten meer levens worden gered, want bij brand vallen de meeste slachto_ers door het inademen van rook.

netatmo rook swiper

BRAND- EN ROOKGEVAAR 
De rook die bij de brand vrijkomt, bevat giftige stoffen, waardoor je snel bewusteloos raakt. Vervolgens kun je door de (dikke) rook en het ontbreken van voldoende zuurstof verstikken. Omdat je tijdens je slaap niets kunt ruiken, is de kans groter dat je dan door brand (en dus rook) verrast wordt. Rookmelders moeten dus voorkomen dat je wordt verrast. Gelukkig werkt je gehoor wél tijdens je slaap. Ook overdag kunnen rookmelders sneller rook detecteren en als er brand uitbreekt, word je dus op tijd gewaarschuwd. 

AANDACHTSPUNTEN 
Waarop moet je letten bij de aanschaf van een rookmelder? Wij adviseren om niet de goedkoopste (Chinese) rookmelders aan te schaffen, maar sowieso rookmelders die voorzien zijn van een CE-markering op basis van de productnorm EN14604. Je rookmelder hoeft overigens niet op stroom te werken, een met batterijen voldoet ook. Wel moet elke rookmelder elke tien jaar vervangen worden. Prettig is dan ook als een rookmelder (en de batterij) een levensduur heeft van tien jaar, en je niet elk jaar de batterij moet vervangen. 

SLIM 
Verder raden we aan om een rookmelder te nemen die te koppelen is met meerdere rookmelders. Heb je bijvoorbeeld een woning met drie woonlagen en ben je op de begane grond, dan hoor je wellicht niet het alarm als deze op de bovenste etage afgaat. Let er dus op dat een rookmelder over een luide sirene beschikt, bijvoorbeeld 85 dB. Het is ook handig als een rookmelder om de zoveel tijd een klein lichtsignaal geeft, zodat je weet dat hij nog goed werkt. Er zijn ook slimme rookmelders met een app, waarbij je de status kunt zien en die je via een melding of signaal op je smartphone kan waarschuwen als er iets mis is. 

KOOLMONOXIDEMETER 
Veel wat voor een rookmelder geldt, geldt ook voor een koolmonoxidemeter. Let wel op dat koolstofmonoxide lichter is dan lucht, dus adviseren we deze meter op ademhoogte te hangen. Verder is de CE-certificering (EN 50291) belangrijk. 

MEER INFO 
Hieronder staan links naar de reviews van twee rookmelders en 1 koolmonoxidemelder. Wil je meer informatie over rook- en koolmonoxidemeters, ga dan naar pcactive.nl voor meer informatie.

KoolmonoxideAlarm Rookmelder Rookmelder
-Netatmo koolmonoxidemeter 2   Elro 1   SSA Face PRINT HD 2

Netatmo
Smart KoolmonoxideAlarm

Elro FS4610
Rookmelder

Netatmo
Smart
Rookmelder