Ben je op zoek naar een compact scherm met een scherp beeld en veel werkruimte, dan is de iiyama Prolite XUB2493QSU-B1 zeker een optie. Lees hier de review.

Aad Munsterman

iiyama 1

Veel mensen willen graag een monitor met veel werkruimte en een scherp beeld, maar niet altijd een omvangrijk apparaat op het bureau. De iiyama Prolite XUB2493QSU-B1 geeft daar antwoord op door een 24inch-scherm te combineren met WQHD-resolutie. Dit levert 2560 bij 1440 pixels op en dat geeft ruim 70% meer informatie dan een full-hd scherm. Het is een strakke zwarte monitor met een IPS-scherm, gevat in een behuizing met smalle randen. Dit type scherm staat garant voor correcte kleuren in combinatie met een brede kijkhoek. De responsetijd van het scherm is 4 ms en de verversing van het scherm 60 Hz. Met een maximale helderheid van 300 cd/m2 en kleurendekking van 96% sRGB is deze monitor geschikt voor diverse taken, waaronder gebruik in een kantooromgeving, maar ook voor kleurkritische toepassingen. 
Het aansluiten van de monitor kan via HDMI of Displayport. Jammer dat er geen usb-c-aansluiting is, daar we die connector steeds vaker tegenkomen op laptops. Er is een usb-hub ingebouwd met 2x USB3/5Gbps en 1x USB2. Deze leveren respectievelijk maximaal 900 en 500mA stroom. Verder is er een 3,5mm jack aanwezig voor een hoofdtelefoon; in de doos zitten een spanning-, usb-, HDMI- en DisplayPortkabel. 

INSTELLINGEN EN BEDIENING 
De ergonomische instellingen zijn ruim aanwezig met 13cm hoogteverstelling, horizontaal kantelen van het scherm, draaien op de voet en de pivot-modus, waarbij het scherm volledig verticaal gezet kan worden. Dat werkt handig bij bijvoorbeeld lange teksten. Aan de achterzijde bevindt zich een 10cm VESA-aansluiting, zodat het scherm ook op andere manieren kan worden gekoppeld, zoals wandmontage. Aan de achterzijde zijn ook twee 2watt luidsprekers ingebouwd. Die geven echter weinig volume en klinken nogal hol. 
De OSD-schermbediening vindt plaats via aanraakknopjes rechtsonder van het scherm die wel wat licht nodig hebben om te zien waar ze voor dienen. Het bedieningsgemak is redelijk, maar werkt verder goed. Belangrijke kenmerken zijn blauw-lichtreductie voor in de avonduren en een flikkervrij scherm om vermoeidheid achter het scherm te reduceren. Verder is er een heel scala aan instellingen om de weergave naar eigen smaak aan te passen. Het stroomverbruik is gemiddeld 17 watt en 0,5 watt in stand-by, de monitor valt daarmee in klasse D. 

CONCLUSIE 
Samengevat: een strak vormgegeven monitor met goede kleurweergave en WQHD-resolutie, zonder verdere bijzonderheden. Heb je voldoende aan een lagere full-hd resolutie, dan is daarvoor dit 24inch model beschikbaar. Heb je meer ruimte en behoefte aan een groter scherm met hogere resolutie, dan is in deze modellenreeks een 28inch met 4K/3840x2160 en 34inch model met 21:9/3440x1440 resolutie te koop.

 

Product: Iiyama Prolite XUB2493 QSU-B1

4 en half sterren

Prijs: € 252,-
Pluspunten:
* strak universeel scherm
* WQHD-resolutie
Minpunten:
* usb-hub is max. 5 Gbps
* geen usb-c-aansluiting