De AVM FRITZ!Repeater 6000 is een Wi-Fi 6 high-end repeater die je ook kunt inzetten als accesspoint en als Mesh-knooppunt.

Aad Munsterman

fritzrepeater 6000 1 2

De FRITZ!Repeater 6000 is de eerste Wi-Fi 6-repeater van AVM en kan multifunctioneel worden ingezet. Je kunt hem als draadloze repeater installeren, als Access Point (AP) of als onderdeel van een FRITZ!Box Mesh-configuratie. Als repeater koppel je de 6000 op basis van WPS (Wifi Protected Setup) aan de bestaande router, waarmee de SSID en het wachtwoord worden overgenomen. Beschikt je router niet over WPS, dan kun je de wifi configuratie ook handmatig overnemen via de web-interface van de 6000. Omdat de 6000 een Wi-Fi 6-repeater is, wordt als basis een router met Wi-Fi 6 aanbevolen, anders ontstaan ongelijke wifi configuraties. 
Als AP kun je de FRITZ!Repeater 6000 met een 1Gbps LAN-kabel aansluiten op een bestaande router die al dan niet Wi-Fi 6 ondersteunt. Als de router nog geen Wi-Fi 6 biedt, dan configureer je de 6000 met de SSID en het wachtwoord van de router en schakelt het wifi deel van die bestaande router uit. Hiermee krijg je een high-end Wi-Fi 6-configuratie met de specificaties die verderop zijn beschreven. Met als basis een FRITZ!Box-modem/router kun je deze unit ook gebruiken als knooppunt in een Mesh-configuratie. Bij een FRITZ!-Mesh-configuratie is de basiskoppeling zoals bij een repeater, maar de verdere configuratie wordt automatisch door de Mesh-master verzorgd, waarbij de onderlinge communicatie optimaal wordt geconfigureerd en centraal beheer beschikbaar komt. 

De FRITZ!Repeater 6000 is een high-end apparaat met een totale capaciteit van 6 Gbps. De twee 5GHz-banden bieden maximaal 2400 Mbps per band en de 2.4GHz-band maximaal 1200 Mbps. Voor de drie radio-units zijn twaalf antennes beschikbaar voor optimaal gebruik en maximale wifi bereik en -dekking. Er zijn ook twee LAN-poorten met 1 Gbps en 2,5 Gbps. De laatste kan worden gebruikt voor koppeling aan bijvoorbeeld een Nas die over gelijke poorten beschikt. De 6000 is dan ook ontwikkeld voor locaties met veel en gelijktijdig wifi gebruik, waaronder high-end online gaming en 4K-streaming. Intelligente technieken worden gebruikt om het maximum aan snelheid en doorvoercapaciteit beschikbaar te stellen. 
PCA sterren 4 5 321We hebben de unit nog niet kunnen testen met de aangekondigde high-end Wi-Fi 6 FRITZ!Box-en, maar wel als Access Point aan een FRITZ!Box 7590 met de 2,5Gbps-poort gekoppeld aan een QNAP Nas. De installatie is simpel. Als de repeater aan een router is gekoppeld met een LAN-kabel, dan wordt deze vanuit fabrieksinstellingen automatische geconfigureerd als Access Point. De gemeten draadloze transmissiesnelheden zijn hoog en halen de 1,2 Gbps. De datadoorvoercapaciteit ligt lager, omdat die van meer factoren afhankelijk is. Al met al worden met deze unit uitstekende resultaten bereikt. Als Access Point is de beheerinformatie wel wat minder dan die van een FRITZ!Box.

Product: AVM FRITZ! Repeater 6000

4 en half sterren

Prijs: € 209,-
Pluspunten:
* high-end 6 Gbps wifi
* 2,5Gbps-poort
Minpunten:
* prijs
* beheerinfo als AP kan beter