Met name bij grafische verwerking, denk aan foto en video, is de kleurweergave zeer belangrijk. Bij de beeldschermen van ViewSonic wordt daar specifiek aandacht aan besteed door ze te voorzien van een kleurecht scherm, dat gekalibreerd wordt afgeleverd.

Aad Munsterman

VP68a Pantone Scenario 2De ViewSonic VP2768a is beschikbaar met QHD- (2560 x 1440 pixels met 60 Hz) of 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels met 60Hz) en heeft een mat en hard gecoat 27inch IPS-beeldscherm. IPS staat al voor correcte kleurweergave met een goede 178graden kijkhoek. We testen de 4K-versie en zijn na het aanzetten al direct onder de indruk van de kleurweergave. Deze is Pantone-gevalideerd met 100% sRGB en 100% Rec709 kleurendekking. De kleurennauwkeurigheid is Delta E2. De helderheid is 350 cd/m2 en de pixeltijd 6 ms. Deze waarden passen prima bij het doelgebruik van dit scherm. De monitor heeft, in combinatie met vDisplay Manager-software, een Mulitask Masker waarbij Split Screen en Picture by Picture mogelijk zijn met dezelfde of meerdere invoerbronnen met twee verschillende kleurendekkingen. Die software biedt ook een kleurenblindheidsmodus, waarbij meer kan worden onderscheiden. 

De monitor wordt geleverd in de kleur zwart, heeft smalle randen en een moderne stevige voet. Alle ergonomische instellingen zijn aanwezig zoals draaien, hoogteverstelling, kantelen en pivot waarbij het scherm verticaal kan worden gebruikt. De ophanging is VESA-compatible, zodat dubbel scherm en wandmontage ook mogelijk zijn. Aansluiting op een pc, Mac of laptop kan via usb-c, 2x HDMI-2 en DisplayPort 1.4. Doorlussen naar meerdere schermen is een optie. Er is ook een usb-c-hub voor aansluiting met de volgende poorten: usb-c met levering van 65 watt voor gelijktijdig opladen van een laptop met een RJ45-connector voor een LAN-aansluiting. Verder een USB-3.2 (5Gbps)hub met een usb-b upstream en 2x usb-a downstream en als laatste een 3,5mm audio-uit. 

De OSD-beeldinstellingen worden bestuurd door een 5-tal knoppen rechtsachter en dit vraagt nogal wat gewenning. Naast de vele standaardinstellingen is er een mogelijkheid om een kalibratie-preset te selecteren, waaronder de standaardkleuren sRGB, REC709 en Dicom Sim en meerdere lokaal gemaakte kalibraties. Voor eigen kleurinstellingen en weergaveopties zijn er legio mogelijkheden om deze naar eigen wens aan te passen. 

Voor het kalibreren van de monitor op langere termijn is de Colorbation+-applicatie beschikbaar. De bijbehorende kleurensensor kan apart besteld worden. Een lijst met compatibele sensors staat in de handleiding. 

De haarscherpe weergave en sRGB kleurenruimte van deze monitor zijn prima voor standaard grafische bewerkingen. Voor high-end/hdr-videobewerking hadden we graag ook de DCI-P3 kleurruimte gezien met minimaal 400 nits helderheid. Deze ViewSonic-monitor valt op door de uitgebreide kleurenondersteuning en een vanaf de fabriek gekalibreerd scherm. Een aanrader voor, met name, de graficus.

 

Product: ViewSonic VP2768A-4K 27”

4 sterren

Prijs: QHD: € 459,- / 4K: € 649,-

+ gekalibreerd op kleur geleverd
+ mooie heldere weergave

- lastig en alleen Engelstalig menu
- geen DCI-P3 en hdr-support