De lijn van gaming-monitoren van iiyama wordt G-Master genoemd. De G-Master GB3271QSU Red Eagle in deze lijn is een 32inch qhd-monitor met mooie gaming specificaties.

Aad Munsterman

iiyama 1
Gaming-monitoren moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen zoals een snelle opbouwtijd per pixel en een snelle beeldverversingtijd. Dit om de snelle beeldwisselingen van het computerspel strak op het scherm te kunnen weergeven en dat alles liefst in combinatie met een hoge resolutie. Deze monitor haalt een beeldverversingtijd van maximaal 165 Hz in combinatie met qhd-resolutie, dat is een mooi resultaat. Aanvullend heeft deze monitor de dynamische beeldsynchronisatie-techniek AMD Freesync Premium, waarbij de monitor de beeldverversing zonder haperingen en dus optimaal kan synchroniseren met de grafische kaart en daarmee met het computerspel. 

De G-Master GB3271QSU-B1 heeft een fors 32inch mat IPS-paneel met kleurechte beelden en een 178° brede kijkhoek. De resolutie is qhd en dat staat voor 2560x1440 pixels, waarmee de pixeldichtheid komt op 93 ppi. Dat is een redelijk goede resolutie voor een 32inch-scherm. De kleurendekking is vrij breed en dekt 100% sRGB af. De opgeven pixeltijd is 1 ms en de maximale beeldfrequentie is 165 Hz. De maximale helderheid is 400 nits, waarbij de monitor geschikt is voor hdr. Al met al waarden die het een prima gaming-scherm maken. 

De monitor kan aangesloten worden via 2x HDMI 2.0 (2560x1440@144Hz) en 2x DisplayPort 1.2 (2560x1440@165Hz). Voor de maximale beeldfrequentie moet de monitor dus aangesloten worden via DisplayPort. AMD’s Freesync Premium vraagt om een synchronisatie van 48-144 Hz bij HDMI en tot 165 Hz bij DisplayPort. Er is een usb3-hub (5 Mbps) ingebouwd met vier poorten. Het geluid wordt voortgebracht door 2x 3watt luidsprekers en klinkt redelijk. Een 3,5mm-jack is aanwezig voor een hoofdtelefoon. 

De maximale ergonomische instellingen kunnen worden bereikt door draaien op de stevige voet, 12 cm hoogte-instelling en kantelen. Pivot, voor verticaal gebruik, wordt bij dit grote scherm niet ondersteund. Andere bevestigingsmethoden zijn via de 10cm VESA-montage beschikbaar. Een stroom-, usb-, hdmi- en DisplayPort-kabel worden meegeleverd. De power on/off en beeldinstellingen kunnen worden aangepast via vijf knoppen rechtsonder. Dit is vaak wat lastig en daarom zijn we blij met de meegeleverde afstandsbediening, waarmee de OSD-bediening toch handiger is. Naast de standaardinstellingen is antiflikker, blauwlichtreductie en black tuner, voor beeldoptimalisatie in schaduwgebieden, beschikbaar. 

De praktijktest geeft een helder en strak beeld. De kleuren wijken iets af in vergelijking met een gekalibreerd scherm en zijn het meest correct in de standaard-kleurenmodus.
Resumerend een mooi en net scherm met gaming-specificaties tot 165Hz verversfrequentie, maar ook prima bruikbaar voor standaard-kantoorautomatiseringsactiviteiten. Er is geen usb-c-aansluiting, die we steeds vaker zien op laptop-systemen.

 

Product: iiyama G-Master GB3271QSU-B1 gaming-monitorPCA sterren 4 5 320

4 en half sterren

Prijs: € 439,- 
Pluspunten:
* mooie specificaties
* strak beeld met heldere weergave
Minpunten:
* kalibratie kan beter
* geen usb-c