Thuiswerken is het motto. Een extra beeldscherm met haarscherp beeld is dan onmisbaar. iiyama speelt daarop in met een nieuw 28inch-model met 4K-scherm.

Aad Munsterman

monitor

De iiyama ProLite XUB2893UHSU is het broertje van de XUB3493WQSU of de grote broer van de XUB2493HSU, oftewel een uitbreiding van de Desktop ProLite 93-serie. 
Deze monitor beschikt over een IPS-scherm. De algemene kenmerken daarvan zijn de heldere en correcte kleurweergave in combinatie met een flinke kijkhoek, in dit geval 178°. Een IPS-scherm is dus vooral op zijn plek als er met foto’s en video’s gewerkt wordt, zodat er flink voordeel gehaald kan worden uit de rijkere kleuren. 

ZEER HOGE DPI 
Het testscherm biedt een mat IPS-scherm met 4K (3840 x 2160 pixels) resolutie. Dat geeft vier keer meer pixeloppervlakte dan een full hd-scherm en doordat deze hoeveelheid pixels wordt getoond op een 28inch-scherm, is het aantal dots per inch zeer hoog. Daarmee wordt een superscherp beeld geleverd. De maximale beeldverversing is 60 Hz en de pixeltijd 4 ms. De helderheid is 300 cd/m2 en de kleurondersteuning 96% sRGB. 
Er zijn aansluitingen voor HDMI, DisplayPort en een hoofdtelefoon. Helaas heeft het scherm geen usb-c-video-aansluiting, die de laatste tijd veel op laptops wordt geleverd. Ingebouwd is een usb-hub met vier poorten: 2x versie USB 3.0 met DC5V stroomvoorziening tot 900 mA en 2x versie USB 2.0 met DC5V en maximaal 500 mA. De power-, usb-, hdmi- en DisplayPort-kabels worden meegeleverd. 
Er zijn veel ergonomische voorzieningen waaronder draaien op de voet, 13 cm in hoogte ver stellen, naar voren kantelen en het scherm 90°, dus volledig verticaal, draaien. Jammer dat er geen nok is voor het eenvoudig rechtzetten van het scherm. De beeldscherminstellingen zijn te bereiken via een vijftal toetsen met leesbaar opschrift. Naast de standaardinstellingen zien we een optie om blauw licht te reduceren. De twee stereo-luidsprekers die bij deze monitor in de achterzijde zijn opgenomen, hebben een beperkt volume en klinken wat mager. Het stroomverbruik is circa 40 watt met 0,5 watt in stand-by. 

Al met al een strakke monitor met niet al te veel toeters en bellen, maar wel met een superscherp en kleurrijk beeld voor standaard gebruik. Vanaf augustus is deze uitstekende monitor te koop.   

Product: Iiyama XUB2893UHSU-B1 28” 4K-schermPCA sterren 4 5 319

4 en half sterren

Prijs: € 359,- 
Pluspunten:
* mooi kleurrijk scherm 
* strak vormgegeven
Minpunten:
* basisfunctionaliteit, geen usb-c video 
* mist nok voor rechtzetten scherm