Neem je netwerk mee naar elke gewenste locatie met de FRITZ!Box 6850.  

Aad Munsterman

csm fritzbox 6850 lte schreibtisch

Het nieuwe werken is thuiswerken. De locatie maakt niet uit als de internetverbinding maar goed is. Hoe leuk is het dan niet om je werkplek te verhuizen en een huis of appartement te huren in het binnen- of buitenland. Ook tijdens de vakantie is het belangrijk om jezelf en je reisgenoten te verwennen met goed internet. Vanzelfsprekend is deze oplossing ook te gebruiken op locaties waar de bekabelde internet verbinding te wensen overlaat of zelfs niet aanwezig is. Alles wat men daarvoor nodig heeft, is een professionele router die in staat is een verbinding te maken over 4G LTE of via 3G UMTS/HSPA+. In plaats van koppeling met een kabel heb je voor zo’n router een simkaart nodig met een standaard abonnement, zoals je gebruikt in je telefoon, of een prepaid ongelimiteerde of beperkte datakaart met het aantal gigabytes die je denkt te gaan gebruiken. Kom je GB’s tekort, dan waardeer je op. 

Deze AVM FRITZ!Box 6850 LTE-router beschikt over een groot standaard sim-slot. Met 4G LTE, ook wel de Plus-versie genoemd met ondersteuning van alle frequenties in Nederland en de EU, zijn theoretische snelheden mogelijk tot 350/100 Mbps voor down- en upload. Voor het oude 3G liggen die op 21/6 Mbps. In de praktijk zijn die waarden afhankelijk van de provider, de afstand tot de zendmast en andere omgevingsfactoren. De 6850 ondersteunt tot tien gelijktijdige gebruikers. 

csm fritzbox 6850 lte anschluesse de 3240x1200 3d6e9211ef 2De FRITZ!Box 6850 is een volwaardige router. Hij beschikt over vier geschakelde 1Gbps Ethernet-poorten en Wi-Fi 5 (AC1200). Daarnaast zien we een volwaardige DECT-telefooncentrale voor IP-telefonie met ondersteuning van zes digitale telefoons en één analoge, VPN-client en -server, USB 3.0-poort voor printer, fax of centrale opslag (mini-NAS), Media-server, Smart Home-integratie en optionele uitbreiding met een Mesh-netwerk. Er worden twee 3dBi-antennes meegeleverd en de SMA-aansluiting is ook beschikbaar voor een buitenantenne wanneer de 4G-dekking wat achterblijft. De bediening gaat via een web-interface met gebruikersvriendelijke menu’s voor beheeractiviteiten en het opvragen van een veelvoud aan gegevens. Aanvullend is er een aantal handige Fritz-apps voor zowel iOS als Android. 

TESTEN 
We testen de 6850 in de praktijk. Een Vodafone Prepaid Data-SIM moeten we eerst in een telefoon plaatsen om de dataverbinding te kunnen initiëren. Daarna kan de simkaart in de router worden gestoken en sluiten we de netspanning aan . Er volgt een menu voor het instellen van de taal en de provider.
Wat we primair willen weten, zijn de praktische waarden die deze router met internet haalt. Met de genoemde sim halen we, volgens de LTE-informatie, een down/up transmissiesnelheid van 110/40 Mbps. De effectieve down- en uploadsnelheid komt, met Speedtest, op 53/25 Mbps. Bij dit type verbinding is ook de vertragingstijd c.q. pingtijd belangrijk en die komt uit op 29 ms. Over het wifi bereik van FRITZ!- routers is nooit wat te klagen geweest en bij deze unit dus ook niet.

Samengevat: een degelijk en functioneel rijke en geavanceerde LTE-router voor locaties waar een internetaansluiting met voldoende stabiliteit en bandbreedte ontbreekt. Let wel op dat een gekoppelde computer door de achtergrondprocessen al zo’n 8 MB per uur gebruikt en dat voor streaming een ongelimiteerde bundel wenselijk is. Het dataverbruik wordt bijgehouden in de Online-monitor van de 6850.

 

Product: AVM FRITZ!Box 6850 LTE RouterPCA sterren 4 5 319

4 en half sterren

Prijs: € 169,- 
Pluspunten:
* multifunctionele 4G LTE-router
* nette prijs
Minpunten:
* geen on-the-road model, netspanning nodig
* bundelbeperkingen en datakosten provider