Videoconferenties zijn het laatste jaar erg populair geworden. Trust speelt daarop in met de IRIS met geïntegreerde 4K-camera, microfoons en een luidspreker. Deze wil conferenties tot 8 personen naar een hoog kwaliteitsniveau brengen.   

Aad Munsterman

24073 pictures product visual 1 2bw

De IRIS is een zwarte ovale unit van 60 cm breed en, met voet, 14 cm hoog. Hij weegt ruim 4 kg. Een beugel voor wandmontage wordt meegeleverd, maar je kunt hem ook op de vergadertafel zetten. In het midden zien we een groot beweegbaar oog dat onderdeel is van het camerasysteem. De buitenring van de camera geeft de status van de unit aan. Intern is links een luidspreker ingebouwd en rechts een groep van vier richtmicrofoons voor het gesproken woord. Aan de achterzijde zien we een usb-c-ingang voor koppeling met een laptop, een spanningsaansluiting en een usb-a-aansluiting voor een optionele microfoon, voor als de afstand tussen spreker en microfoon meer is dan 5 meter. 

De camera biedt maximaal UHD/4K (3840 x 2180)-resolutie met 60 fps en een breedbeeldhoek van 120 graden. De lens kan zowel horizontaal (113°) als verticaal (83°) gestuurd worden. Er is 5x digitale zoom beschikbaar. De camera maakt gebruik van beeldverbetering onder de noemer ClearView, met als basis een 8,5 megapixel hoge resolutiesensor en HDR. ClearSound optimaliseert het spraakgeluid, waarbij ruisonderdrukking wordt toegepast. 

24073 pictures product pictorial 3De IRIS wordt aangesloten op een usb-poort van een laptop of pc met een 3 m lange usb-c/usb-a-kabel. Een verlengkabel is optioneel leverbaar. Een poweradapter voor aansluiting op de netspanning wordt meegeleverd. Windows of MacOS X ontdekt de unit automatisch en er is geen aparte software nodig, het geheel is dus Plug and Play. De IRIS is compatibel met de bekende videoconferentie-applicaties waaronder Microsoft Teams en Zoom. De unit heeft ingebouwde intelligentie, maar maakt ook alles handmatig bedienbaar via de meegeleverde afstandsbediening. De intelligentie bestaat uit face-tracking, het automatisch inzoomen op de groepsomvang en het selecteren van de juiste richtmicrofoon uit de microfoongroep waardoor omgevingsgeluid wordt geëlimineerd. Er is ook een Bluetooth-modus, daarbij is alleen spraak mogelijk. 

We gebruiken de Camera-app van Windows en de app Audacity voor de eerste test en analyse van het beeld en geluid. We moeten daarvoor eerst de Geluidsinstellingen openen en het in- en uitvoerapparaat op Trust IRIS zetten. Het beeld van de IRIS ziet er breed en helder uit. Bij inzoomen wordt digitale techniek gebruikt. Het beeld wordt daarbij zachter, waardoor verstoring van het beeld wordt geëlimineerd. Het geluid is gefilterd c.q. geoptimaliseerd voor spraak en komt tot vijf meter helder en zonder ruis over. 

Tijdens live-sessies vernemen we van de toehoorders dat het beeld en geluid van hoge kwaliteit is. De IRIS is daarmee een waardevolle aanvulling voor gebruik bij videoconferenties.

 

Product: Trust IRIS 4K Ultra Conference Camera

4 sterren

Prijs: € 799,-  winkelprijs € 699,-
Pluspunten:
* hoge resolutie beeld en helder geluid
* intelligente sturing beeld en geluid
Minpunten:
* zakelijke prijs
* flink apparaat