Hoewel cloudopslag steeds populairder wordt, is een fysiek opslagmedium ook nog steeds populair. Daarom kijken we hier naar de Samsung FIT Plus USB Stick AB met 128 GB.

Rob Coenraads

MUF 128AB AM 004 L Perspective Black 2

Trek een bureau- of keukenla open en grote kans dat je een usb-stick ziet. Jarenlang was dat het opslagmedium dat je gebruikte voor het opslaan en makkelijk meenemen van allerlei data zoals vakantiefoto’s. Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van opslag in de cloud dat wordt aangeboden door diensten als Google Drive en Microsoft OneDrive. Ook zijn externe/draagbare ssd’s een goed alternatief geworden. Door het compacte formaat kun je deze ook gemakkelijk meenemen, ze zijn heel snel in het overzetten van bestanden en ze zijn schokbestendig. 

Samsung SSD T7 2     
De Samsung SSD T7 is
een veilige externe ssd

 

Bovendien zijn de prijzen van externe ssd’s de afgelopen jaren flink gedaald, zoals van de Samsung Portable SSD T7 Touch die ook nog eens veilig is door de vingerafdruk-herkenning. Niettemin worden nog steeds usb-sticks gebruikt die er in verschillende soorten en maten zijn, waarbij vooral de snelheid van belang is. Ongetwijfeld heb jij ook usb-sticks in je bezit die niet vooruit te branden zijn. Daarom kijken we hier naar een usbstick die wel snel, goed en betrouwbaar is. 

SAMSUNG FIT PLUS 
De FIT Plus USB Stick AB van Samsung is de kleinste usb-stick in het assortiment met afmetingen van 23,6 x 18,8 x 7,3 mm (b x h x d). Hij steekt daardoor nauwelijks uit je laptop en je kunt hem dan ook goed beschouwen als een welkome uitbreiding van de geheugenopslag van je laptop. Dankzij het oogje kun je hem overigens aan je sleutelring bevestigen, mocht je hem los van je laptop willen gebruiken. 
Zoals gezegd kijken we hier naar goede, snelle en betrouwbare usb-sticks. Dat betekent dan ook dat daar een prijskaartje aan hangt: de adviesprijs van de door ons geteste 128GB-versie bedraagt € 27,99. Hoewel je voor pakweg de helft van dit bedrag een usb-stick met dezelfde capaciteit van een ander (onbekend) merk koopt, hebben we al eerder uitgelegd waarom we voor deze usb-stick kiezen. 

SNELHEID 
Samsung claimt een leessnelheid van 300 MB/s dankzij USB 3.1. Het testen van de lees- en schrijfsnelheid hebben we gedaan met de benchmark CrystalDiskMark. Hierbij keken we zowel naar sequentieel (continue datastroom met grote bestanden, zoals een grote fotomap) als naar random (willekeurig met kleine bestanden). Met ruim 300 MB/s leessnelheid scoorde de Fit Plus ‘sequentieel’ prima en ook de circa 65 MB/s schrijfsnelheid is om over naar huis te schrijven. Bij random zijn alle snelheden rond de 14 MB/s. Conclusie: ben je op zoek naar een usb-stick als uitbreiding van je laptopgeheugen, dan is de Samsung FIT Plus een prima keuze.PCA sterren 4 5 319Product: Samsung FIT Plus USB Stick AB

4 en half sterren

Prijs: € 27,99
Pluspunten:
* lekker compact
* vlotte leessnelheid
Minpunten:
* schrijfsnelheid lager