Deze universele monitor heeft een fijn groot scherm, hoge resolutie en een ingebouwd usb-c docking-station.

Aad Munsterman

iiyama 1

Het typenummer geeft al de belangrijkste kenmerken weer met 27 inch en WQHD-resolutie. Dat geeft lekker veel werkruimte met scherp beeld. De helderheid is maximaal 350 cd/m2, zodat alles helder en natuurlijk wordt weergegeven onder diverse lichtcondities. De ingebouwde usb-c hub zorgt ervoor dat snel aan- en afgekoppeld kan worden en het bureau gevrijwaard blijft van te veel kabels. 
Het monitordeel heeft een omvang van 61 x 37 cm waarin het 27inch IPS-beeldscherm - goed voor correcte kleurweergave en brede kijkhoek - is opgenomen met 7 mm zichtbare randen, waarvan 5 mm via het scherm. De onderzijde heeft een bredere rand, omdat daarin de bedieningsknoppen zijn opgenomen. De resolutie is Quad-HD en dat zijn 2560 x 1440 pixels. Het aantal dots per inch komt daarmee op 109. Dat is prima voor niet te kleine weergave en standaard (thuis)kantoorwerkzaamheden. 
De monitor staat op een behoorlijk grote (30 x 23 cm) en stevige voet. Het beeldscherm kan op de voet draaien en in hoogte versteld worden met een minimum van 6 cm vanaf het bureau. We missen wel een nok in de bevestiging om het scherm eenvoudig recht te positioneren. In de hoogste stand kan het scherm volledig verticaal gedraaid worden, handig bij het verwerken van lange lijsten. Dit alles geeft prima ergonomische instellingen. 

VEEL KABELS MEEGELEVERD 
We koppelen deze monitor aan een Microsoft Surface Laptop 4 die we hier op het lab - ook voor een test - hebben staan. Deze laptop is voorzien van een usb-c-poort met multifunctionele ondersteuning. De meegeleverde 1 m lange usb-c-naar-usb-c-kabel koppelen we aan de monitor waarbij Windows meteen de nieuwe monitor ontdekt. De RJ45-connector van het scherm koppelen we met een kabel aan de router. Windows schakelt daarbij over naar Ethernet via de kabel. We zien dat de laptop via de usb-kabel op netvoeding staat en daarmee dus ook de accu op conditie houdt zonder de laptopadapter te gebruiken. Het maximale vermogen dat de monitor aan de laptop kan doorgeven, is 65 watt. Daarnaast zijn er nog twee usb-c-aansluitingen voor andere apparatuur zoals muis en/of toetsenbord of nog een monitor. Naast de usb-kabel worden ook een hdmi- en DisplayPort-kabel meegeleverd, zodat ook via die poorten de monitor kan worden aangesloten. 

De kleurendekking is 99% sRGB. Dit is een standaarddekking voor algemeen gebruik. De verversingsnelheid is 4 ms en dat is redelijk snel. In combinatie met de maximale beeldfrequentie van 75 Hz is de iiyama-monitor geschikt voor games, maar hij is bedoeld voor (thuis)werken. Het geluid uit de ingebouwde luidsprekers is goed voor spraak, maar wat kaal voor muziek. De beeldinstellingen zijn beschikbaar aan de rechteronderzijde van het scherm via vijf knoppen. Naast de standaard instellingen zien we bij dit Flicker Free scherm een optie voor de reductie van blauw licht. Het energieverbruik is 33 watt. 

Resumerend: een prima 27inch-monitor, waarmee het prettig (thuis)werken is met mooie en natuurlijke kleuren.

 

Product: iiyama Prolite XUB2792QSN-B

4 en half sterren

Prijs: € 329,-
Pluspunten:
* groot degelijk scherm met WQHD-resolutie
* geïntegreerd usb-c dock
Minpunten:
* mist nok voor snel rechtzetten scherm