De MSI Stealth 15M wordt gepositioneerd als een laptop met specifieke gaming-eigenschappen, maar is ook prima bruikbaar voor andere werkzaamheden. Stealth staat voor onopgemerkt, maar dat hoeft na deze review niet zo te blijven.

Aad Munsterman

MSI NB New Stealth 15M Carbon Gray photo03 3

Qua uitstraling is deze laptop wat ingetogen in vergelijking met andere gaming-laptops die uitbundig met knipperende verlichting de aandacht proberen te trekken. De beschikbare kleuren zijn Pure White en Carbon Gray. Er zijn verder alternatieve modellen met andere hardware-combinaties leverbaar. 

Ons Windows 10 Home-testmodel is geleverd in zakelijk grijs aluminium en heeft de volgende afmetingen: 36 x 25 x 1,6 cm en een gewicht van 1,7 kg. Opmerkelijke specificaties voor een gaming-laptop. Het matte 15inch IPS full-hd (1920 x 1080 pixels) scherm heeft smalle randen en geeft correcte kleuren en brede kijkhoek van 178°. Het scherm wordt aangedreven door een aparte video controller en wel de Geforce GTX 1660 Ti With Max-Q Design met 6GB GDDR6. Daarmee zjin beeldverversingssnelheden tot 144 Hz mogelijk. Het toetsenbord is uitgevoerd met selecteerbare RGB-toetsenverlichting en heeft daardoor heldere tekens en door de korte slag typt dit goed. Het touchpanel is 10.5 x 6,5 cm en reageert goed, maar een muis werkt toch wat directer.
Onder de motorkap zien we de meest recente techniek, zoals een 11e generatie Intel i7-U processor@2.8MHz en Turbo@4.7MHz. De interne bus is gebaseerd op PCIe Generatie 4 waarop de 512GB NVME M.2 SSD is aangesloten, die daarmee sequentiële lees/schrijfsnelheden bereikt van 4934/2520 MB/sec! Dat draagt bij aan supersnel opstarten en werken. De processor kan gebruikmaken van 16GB@3200MHz DDR4-geheugen.  State-of-the-art techniek met prima specificaties. Als aansluitingen zien we een usb-c-poort met USB4/DisplayPort/Thunderbolt4-support. Tevens wordt Power Delivery ondersteund, waarmee stroom over usb geleverd kan worden aan zowel de laptop, zoals bijvoorbeeld via een beeldscherm, als wel de laptop aan bijvoorbeeld een telefoon. Verder 1x HDMI tot 4K@60Hz, 2x USB-A 3.2 Gen 1 (5 Gbps), een slot voor een micro-sd-kaart en een 3,5mm jack voor een headset met microfoon en luidsprekers. Draadloze communicatie is aanwezig via Wi-Fi 6 (ax) en Bluetooth 5.1. Bovenin het scherm zien we een 720P hd-webcam en microfoons. 

De ingebouwde stereoluidsprekers geven redelijk geluid, maar een headset heeft de voorkeur om optimaal te genieten van het 3d-geluid. Via de MSI Dragon Center-software krijg je aanvullende beheermogelijkheden voor deze laptop. De accu heeft een capaciteit van 52 Wh en is goed voor circa 7 uur. Dat is wel wat kort, maar dat komt doordat het een laptop is met een aparte grafische controller. Onder zware belasting wordt de behuizing wat warm en beginnen de fans te ruisen. 

Samengevat: een krachtig systeem met goede userbenchmark-resultaten voor gaming (59%), desktop (99%) en workstation (52%). Deze combi van een snelle 11e generatie i7 met een Geforce GTX 1660 geeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Product: MSI Stealth 15M A11SDK

4 sterren

Prijs: € 1299,-
Pluspunten:
* state-of-the-art techniek
* naast gaming ook universeel bruikbaar
* opmerkelijk dun en licht voor een gaming-laptop
Minpunten:
* onderkant wordt wat warm bij zware belasting