De nieuwste wifistandaard - Wi-Fi 6 - verbetert ons (thuis)internet op diverse manieren. PC-Active legt de verbeteringen uit en test drie routers met Wi-Fi 6-ondersteuning.

Rens Blom en Rob Coenraads

Wi-Fi 6 is de roepnaam van wifi 802.11ax, de nieuwste wifistandaard die Wi-Fi 5 (802.11ac) opvolgt. Er verschijnen steeds meer routers en apparaten die geschikt zijn voor Wi-Fi 6. Op welke manieren is Wi-Fi 6 anders en beter, en wat heb je nodig om van die verbeteringen te kunnen profiteren?
1 wifi6

DE VERBETERINGEN VAN WI-FI 6 
De Wi-Fi 6-standaard is ontwikkeld door de Wi-Fi Alliance, de non-profitorganisatie die steun krijgt van de gehele elektronica-industrie. Fabrikanten maken hun apparatuur geschikt voor Wi-Fi 6 en daarna kun je profiteren van de verbeteringen. Goed om te weten is dat Wi-Fi 6 voortborduurt op vorige wifistandaarden en daarmee volledig overweg kan. De Wi-Fi 6-standaard gebruikt de vertrouwde 2,4- en 5GHz-frequenties, wat betekent dat je een Wi-Fi 6-router gewoon kunt gebruiken met smartphones, laptops en andere apparaten die maximaal Wi-Fi 5 ondersteunen. Een toestel dat geschikt is voor Wi-Fi 6, kan andersom ook volledig overweg met een router die maximaal Wi-Fi 5 ondersteunt. Je profiteert in beide gevallen logischerwijs niet van de verbeteringen van Wi-Fi 6. Over welke wifistandaard jouw Windows 10-computer beschikt, zie je terug bij de Hardware-eigenschappen in de Instellingen voor Wi-Fi
Een belangrijke verbetering is dat Wi-Fi 6 zijn beschikbare frequentieruimte op de 2,4- en 5GHz-frequenties - via je router - efficiënter deelt en verdeelt onder de aangesloten apparaten. Wi-Fi 6 verdeelt de frequentiekanalen namelijk in kleinere subkanalen, zodat je laptop, smartphone en andere apparaten op hun hoogste snelheid met je router kunnen communiceren. Bij oudere wifistandaarden gebeurt dat minder goed en houdt één langzaam apparaat de andere toestellen op qua snelheid. Dat probleem lost Wi-Fi 6 op, ook omdat de techniek geschikt is om meerdere apparaten tegelijk aan te sturen bij het up- en downloaden. Wi-Fi 5 legde de basis voor dit stukje techniek, maar kan dit alleen bij het downloaden en als de aangesloten apparatuur aan bepaalde eisen voldoet. 

2 wifi6 2
SNELHEIDSVERBETERINGEN 
De meest aansprekende verbetering van Wi-Fi 6 is het ondersteunen van hogere up- en downloadsnelheden. Routerfabrikanten en andere betrokken elektronicabedrijven adverteren graag met de topsnelheid van Wi-Fi 6: 10 Gbit/s. Die snelheid ga je echter zeer waarschijnlijk voorlopig niet halen. In de praktijk mag je al blij zijn als je 1 Gbit/s aantikt. En dat vereist twee zaken: een 1 Gbit/s-internetaansluiting tot aan je voordeur en een internetabonnement met diezelfde snelheid. Hoewel providers gestaag meer huishoudens aansluiten op het 1 Gbit/sglasvezelnetwerk, is zo’n snelle internetaansluiting zeker nog niet standaard. Met een minder geavanceerde internetaansluiting en/of een trager internetabonnement profiteer je logischerwijs merkbaar minder van de snelheidsverbeteringen van Wi-Fi 6. De nieuwe standaard is daarom met name interessant voor wie nu goed internet heeft of dat binnenkort krijgt en echt wil profiteren van de nieuwste verbeteringen. 

WPA3 
Wi-Fi 6 maakt gelukkig meer verbeteringen mogelijk dan hogere up- en downloadsnelheden. Zo is de techniek geschikt voor WPA3, de nieuwste generatie wifibeveiliging. WPA3 versleutelt je internetgegevens op een veiligere manier, waardoor je veiliger gebruik kunt maken van (openbare) wifinetwerken. Je wachtwoorden worden digitaal ook beter beveiligd, wat de kans verkleint dat ze in verkeerde handen vallen. Daarnaast vereist WPA3 geen inlogmethode voor ondersteunde apparaten, wat het instellen van domotica vereenvoudigt. 

3 wifi6 2LAGER ENERGIEVERBRUIK 
Een andere interessante verbetering van Wi-Fi 6 is het lagere energieverbruik. De Wi-Fi 6-techniek is energiezuiniger dan oudere wifistandaarden, wat gunstig is voor verbonden apparaten. Wi-Fi 6 gebruikt Target Wake Time (TWT) om in een stroom besparende stand (namelijk minder vaak) te communiceren met verbonden apparaten. Het stroomverbruik van het apparaat ligt daarom lager en dat is vooral gunstig als het apparaat op een batterij werkt. Denk aan een slimme beveiligingscamera voor binnen of buiten, waarbij wel gezegd moet worden dat het merendeel van de bestaande slimme apparatuur geen Wi-Fi 6 ondersteunt. Deze verbetering is dan ook vooral interessant voor de komende jaren. 

4 wifi6 2GESCHIKTE ROUTER 
Je profiteert sowieso alleen van de nieuwe wifistandaard als je router én aangesloten apparaten Wi-Fi 6 ondersteunen. De eerste Wi-Fi 6-routers debuteerden medio 2018 al in de winkels, maar kostten toen nog honderden euro’s. Sindsdien is het aanbod gegroeid en zijn de prijzen aanzienlijk naar beneden gegaan. Bekende routermerken verkopen nu tientallen modellen en de prijzen starten bij € 80,-. 
Een Wi-Fi 6-router hoeft dus niet duurder te zijn dan een Wi-Fi 5-router. Dat komt omdat de wifichip inmiddels nauwelijks méér kost. Een spotgoedkope Wi-Fi 6-router bezuinigt uiteraard wel op andere punten, bijvoorbeeld de hoeveelheid poorten en de mate van Wi-Fi 6-ondersteuning. Zo is er een aantal Wi-Fi 6-routers onder de honderd euro dat alleen op de 5GHz-frequentie Wi-Fi 6 ondersteunt. Op de populairdere 2,4GHz-frequentie komen dergelijke routers niet verder dan Wi-Fi 5. Een duurdere router blijft dus interessant, omdat hij meer mogelijkheden, betere wifiprestaties en uitgebreidere softwarefuncties biedt. Er zijn veel Wi-Fi 6-routers in de prijsklasse twee- tot vierhonderd euro. 
Een aantal modellen is duurder, maar bestaat dan doorgaans uit een meshsysteem met twee of drie satellieten. Een meshsysteem bestaat uit een router die is aangesloten op het modem en één of meer satellieten voor betere dekking en hogere up- en downloadsnelheden in je hele huis. Steeds meer providers bieden ook Wi-Fi 6-routers aan. Zo heeft KPN de Box 12 in het assortiment voor bestaande en nieuwe klanten. 

5 wifi6 2
APPARATEN MET WI-FI 6-ONDERSTEUNING 
Op het gebied van routers gaat het dus de goede kant op, maar aan de apparatenkant duurt het langer. Er verschijnen steeds meer toestellen die geschikt zijn voor Wi-Fi 6, maar het gaat langzaam. De eerste Wi-Fi 6-smartphone was de Samsung Galaxy S10, die begin 2019 uitkwam. Daarna volgden meer dure smartphones, waaronder de iPhone 11- en 12-series en Samsung Galaxy S20- en S21-reeksen. Op goedkopere smartphones is Wi-Fi 6-ondersteuning nog zeldzaam. Daar komt gestaag verandering in, maar er verschijnen ook dit jaar nog genoeg toestellen die maximaal Wi-Fi 5 ondersteunen. Laptops met Wi-Fi 6-ondersteuning zijn meer gangbaar en starten bij zo’n 450 euro. Dan gaat het wel over de nieuwste modellen; oudere laptops missen Wi-Fi 6-ondersteuning of zijn aanzienlijk duurder. De meeste moderne laptops vanaf zeshonderd euro zijn geschikt voor Wi-Fi 6. Opvallend is dat Apple - met zijn MacBookserie toch een grote laptopfabrikant - pas sinds eind 2020 Wi-Fi 6-laptops aanbiedt. Dit zijn de modellen met de M1-processor. Duurdere iPads die in 2020 en later geïntroduceerd zijn, ondersteunen ook Wi-Fi 6. Een handvol dure Androidtablets is ook geschikt, maar het gros van de goedkopere modellen kan alleen overweg met Wi-Fi 5. Voor bestaande laptops zonder Wi-Fi 6-ondersteuning komen steeds meer usb-adapters met Wi-Fi 6-ondersteuning uit. Zulke adapters zijn naar verhouding erg duur, ongeveer honderd euro. Omdat Wi-Fi 6 nog geen wereldschokkende verbeteringen biedt en laptops met Wi-Fi 6-ondersteuning steeds betaalbaarder worden, kunnen we eigenlijk niemand zo’n adapter aanraden. 

6 wifi6 2WIFI 6E 
Hoewel Wi-Fi 6 langzaam inburgert, staat zijn opvolger al voor de deur. Wi-Fi 6E - met de E van Evolution - is een verbeterde techniek die een extra en nieuwe frequentieband ondersteunt. Het gaat om 6G Hz, dat dus een heel nieuw spectrum toevoegt aan je thuisnetwerk. Er ontstaat zo meer vrije ruimte om apparaten op hoge snelheid te laten communiceren. De Amerikaanse overheidsorganisatie FCC heeft Wi-Fi 6E inmiddels goedgekeurd voor gebruik en ook in Europa verschijnen nu de eerste apparaten. Zo is de Samsung Galaxy S21 Ultra de eerste smartphone die overweg kan met Wi-Fi 6E. Daar komen natuurlijk meer modellen bij, maar om Wi-Fi 6E te kunnen gebruiken, heb je ook weer een router met Wi-Fi 6E-ondersteuning nodig. Wi-Fi 6-compatibiliteit is niet genoeg. De eerste Wi-Fi 6E-routers zijn gelukkig in aantocht. TP-Link en Linksys introduceerden in januari hun eerste (mesh)routers met Wi-Fi 6E-ondersteuning. Wi-Fi 6E is vooral prettig voor de toekomst. Wie dit jaar de beste en meest toekomstbestendige router wil kopen, komt uit bij een model met Wi-Fi 6E-ondersteuning. Vanwege het grote prijsverschil raden we de meeste mensen echter een Wi-Fi 6-router aan. Niet alleen heb je dan meer keuze, dit soort routers is de komende jaren ook erg goed en dus een stuk betaalbaarder.

MODELLEN GETEST
We hebben drie WiFi 6 routers getest, in verschillende prijsklassen: budget, midrange en high-end.

WiFi 6 routers
-TP link 2   Asus 2   netgear 2

TP-Link Archer AX50

Asus ZenWifi AX Mini XD4

Netgear Orbi RBK853