De nieuwste wifistandaard Wi-Fi 6 verbetert ons (thuis)internet op diverse manieren. In PC-Active 317 lees je de verbeteringen, hier alvast de review van de Netgear Orbi RBK853.

Wi-Fi 6 is de roepnaam van wifi 802.11ax, de nieuwste wifistandaard die WiFi 5 (802.11ac) opvolgt. Er verschijnen steeds meer routers en apparaten die geschikt zijn voor WiFi 6. In PC-Active 317 die vrijdag 19 maart verschijnt, lees je op welke manieren Wi-Fi 6 anders en beter is, wat je nodig hebt om van die verbeteringen te kunnen profiteren en lees je reviews van een aantal routers met Wi-Fi 6-ondersteuning. Hieronder lees je alvast meer over Wi-Fi 6 en de review van het high-end model Netgear Orbi RBK853.

Verbeteringen van Wi-Fi 6
De Wi-Fi 6-standaard is ontwikkeld door de WiFi Alliance, de non-profitorganisatie die steun krijgt van de hele elektronica-industrie. Fabrikanten maken hun apparatuur geschikt voor Wi-Fi 6 en daarna kun je profiteren van de verbeteringen. Goed om te weten is dat Wi-Fi 6 voortborduurt op vorige wifistandaarden en daarmee volledig overweg kan. De Wi-Fi 6-standaard gebruikt de vertrouwde 2,4- en 5GHz-frequenties, wat betekent dat je een Wi-Fi 6-router gewoon kunt gebruiken met smartphones, laptops en andere apparaten die maximaal Wi-Fi 5 ondersteunen. Een toestel dat geschikt is voor Wi-Fi 6, kan andersom ook volledig overweg met een router die maximaal Wi-Fi 5 ondersteunt. Je profiteert in beide gevallen logischerwijs niet van de verbeteringen van Wi-Fi 6. Over welke wifistandaard jouw Windows 10-computer beschikt, zie je terug bij de Hardware-eigenschappen in de Instellingen voor Wi-Fi.

Netgear Orbi RBK853
Als zeer tevreden gebruikers van een Netgear Orbi-systeem keken we reikhalzend uit naar het nieuwe Orbi RBK853-systeem. Dit tri-band mesh Wi-Fi 6-systeem bestaat uit de AX6000-router (RBR850) en twee AX6000-satellieten (RBS850) en wordt aangeduid als het ultieme in Smart Home Wifi. Dat geldt zeker voor de prestaties en betrouwbaarheid, maar ook voor de prijs. Kernwoord bij dit mesh wifisysteem is de prima backhaul: de verbindingen (dataverkeer) tussen de verschillende units die via een apart netwerk lopen. Daardoor zijn de drie units redelijk fors met 19x25x7 cm (BxHxD) door de flinke interne antennes die de onderlinge communicatie verzorgen; ze hebben allemaal 4 Gigabit LAN-poorten op de achterkant. De installatie verloopt vlotjes via de handige app, en je kunt kiezen tussen de access point- en routermodus. Qua prestaties laat de RBK853 de beste snelheden zien die we ooit hebben gezien: op twee Wi-Fi 6-apparaten haalden we ruim 700 Mbps(!) terwijl er nog zeven andere apparaten verbonden waren en natuurlijk belangrijk hierbij: heel goede stabiliteit. Maar helaas ook een heel hoge prijs voor het beste van het beste...

PCA sterren 4 5 317

Prijs: € 1049,-
+ geweldige snelheden
+ erg goede stabiele verbinding
+ eenvoudige installatie
- prijs

4 en half sterren