Dat sommige monitoren voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt, bewijst de iiyama­monitor ProLite XUB2796HSU­B1.

Aad Munsterman

iiyama 2

De Iiyama ProLite XUB2796HSU-B1 is een 27inch full-hd (1920x1080 pixels) monitor voor het privé- en zakelijke segment en biedt daarbij gaming-aspiraties. Het IPS-scherm staat bekend om de correcte en consistente kleurweergave in combinatie met een brede kijkhoek van 178 graden. De helderheid is 250 nits, voldoende voor gebruik in niet overdreven verlichte ruimtes. Het kleurenbereik is sRGB en dat is prima voor standaard kantoor-automatiseringswerkzaamheden.

XUB2796HSU B160GAMING-SPECIFICATIES 
De gaming-specs bestaan uit een 1ms MPRT (Moving Pixel Response Time), FreeSync-support en Black Tuner. De snelle responsetijd zorgt voor een snelle opbouw van de pixels en daarmee een strak beeld zonder ghosting (zie pagina 46) en bewegingsonscherpte. FreeSync past de beeldfrequentie aan om haperende beelden te voor komen en met de Black Tuner kun je de helderheid in donkere schaduwplekken eenvoudig aanpassen. De beeldfrequentie van 60-75 Hz zorgt voor een flikkervrij beeld. 

MEER SPECIFICATIES 
Het scherm is strak uitgevoerd met smalle randen. De On Screen Display-bediening zit aan de achterzijde en is uitgevoerd met een mini joystick. Het heeft wel even gewenning nodig om dat correct en snel te kunnen bedienen. In het OSD- menu bevinden zich de bekende instellingen en daarnaast kun je blauwlicht-reductie, Black Tuner, diverse ECO-instellingen en Freesync activeren. Qua ingangen beschikt deze monitor over hdmi, DisplayPort en usb-in (deze kabels worden meegeleverd), qua uitgangen over 2x usb2 (DC5V/500mA) en een 3,5mm mini-jack. Via de hdmi-kabel komt ook het geluid binnen dat wordt door gegeven aan de stereo 2watt speakers. Deze geven, zoals bij de meeste monitors, een matig en kaal geluid. Alternatief is de 3,5mm mini-jack voor de hoofdtelefoon. 
Het scherm staat op een stevige V-vormige voet en is 13 cm in hoogte verstelbaar. Het scherm kan kantelen en 90 graden gedraaid worden voor verticale weergave van het beeld. De voetmontage is 10 cm Vesa, zodat ook muurmontage mogelijk is. Optioneel is een adapter leverbaar om achterop een ThinClient of mini-pc te monteren. Het energieverbruik is 17 watt bij beeldweergave en 0,5 watt in stand-by. Het energielabel is daarmee A+. Conclusie: de iiyama ProLite XUB2796HSU-B1 is een universele monitor met qua beeldverversing lagere gamingspecificaties, maar verder een goed beeld en dus prima bruikbaar voor alle standaard werkzaamheden. De monitor is ook leverbaar in een 27inch qhd-model met een resolutie van 2560x1440 pixels en een 24inch met full-hd (1920x1080).monitorfunctie.

 

Product: Iiyama-Monitor ProLite XUB2796HSU-B1

4 sterren

Adviesprijs: € 189,-
Pluspunten:
* goed beeld voor een aantrekkelijke prijs
* universeel bruikbaar incl. gaming
Minpunten:
*beeldfrequentie max. 75 Hz
* geen usb3- en usb-c-aansluiting