De OnePlus 9 Pro is het nieuwste topmodel van OnePlus en één van de beste Android-telefoons die er momenteel is, zeker als je kijkt naar de specificaties. Lees hier de review van dit vlaggenschip van OnePlus.

In dit overzichtsartikel van de nieuwe OnePlus 9-serie las je al veel over de One Plus 9 en OnePlus 9 Pro. Zoals hierin aangegeven, zouden de reviews van de OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro snel op deze site beschikbaar zijn. Hier vind je de review van de OnePlus 9 Pro, het topmodel van deze OnePlus 9-serie. OnePlus is geen grote speler op de markt van Android-smartphones die gedomineerd wordt door Samsung, maar heeft wel Android-smartphones die een prima keuze zijn.

Ontwerp en behuizing
De OnePlus 9 Pro is verkrijgbaar in drie kleuren: Morning Mist, Pine Green en Stellar Black. Hij ziet er stijvol uit met zijn gebogen randen, waarbij de glazen voor- en achterkant naadloos 'overgaan' in aluminium zijkanten. Dat zie je ook terug in de Samsung Galaxy S20 Plus. Deze Pro-versie is 16,3 x 7,4 x 0,87 cm
groot vanwege het 6,7inch scherm en voor veel mensen wellicht niet gemakkelijk om met één hand te bedienen. Wel ligt hij fijn in de hand, de gladde achterkant nemen we voor lief want we gebruiken de meegeleverde transparante siliconen hoes die ook de 'uitstekende' cameragroep compenseert. Gebruik je die niet, dan fungeert de achterkant bijna als een spiegel voor degen dwaarvan je een foto neemt.
Met een IP68-certificaat is de OnePlus 9 Pro water- en stofdicht. Verder beschikt hij over een usb-c-poort, geen 3,5mm-Jack-aansluiting voor een hoofdtelefoon en luidsprekers die goed klinken.
Bij OnePlus-smartphones is de fysieke alert-slider erg handig en populair bij de gebruikers. Hiermee kun je via een schuifknop wisselen tussen de standen beltoon, trillen en volledig stil, jammer dat andere fabrikanten dit ook niet hebben.

Scherm
We zijn onder de indruk van het 6,7inch oled-scherm van de OnePlus 9 Pro met zijn mooie kleuren en zwart is ook echt zwart. Opvallend is ook de 120Hz-ververssnelheid op full-hd- en qhd+-resolutie. Full-hd laat al scherp beeld zien, terwijl de qhd-resolutie natuurlijk nog scherper beeld toont. Je kunt zelf je gewenste schermresolutie instellen en ook aangeven of het scherm in 60 Hz- of 120 Hz-modus actief is. In het scherm zit de selfiecamera die prima selfies maakt, verder is het scherm 'beveiligd' tegen kras en valschade dankzij Gorilla Glass Victus. Verder beschikt hij over 10-bit kleurdiepte, HDR10+, en automatische kleurtemperatuuraanpassing.

Processor, geheugen en accu
De prestaties van de OnePlus 9 Pro zijn uitstekend dankzij de hardware. Zo beschikt hij over de nieuwste Qualcomm Snapdragon 888-processor, 8 GB of 12 GB aan werkgeheugen en 128 GB of 256 GB aan opslaggeheugen bij. De 8GB- en 128GB-versie kost € 699,-, de 12GB- en 256GB-versie kost € 799,-.
De 4500mAh accu bestaat uit twee cellen van 2250 mAh die dankzij slim snelladen met liefst 65 watt wordt opgeladen via de meegeleverde 65watt usb-c-oplader. Binnen iets meer dan een halfuur heb je hiermee je OnePlus 9 Pro helemaal opgeladen. Draadloos opladen is ook mogelijk met 50 watt, maar dan moet je wel de draadloze oplader van OnePlus extra aanschaffen voor liefst € 70,-. Hierbij kun je dus beter kiezen voor een 'gewone' draadloze oplader.
Overigens hoef je deze smartphone niet zo snel op te laden, want hij hield het ook bij intensief gebruik de hele dag vol, prima dus.

Camera’s
Niet voor niets werkt OnePlus nu samen met het gerenommeerde cameramerk Hasselblad, want de camera's van OnePlus-toestellen blonken nog niet echt uit. Deze samenwerking heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. De 48megapixel hoofdcamera heeft de nieuwe Sony-sensor IMX789 met een indrukwekkend grote 1/1,4inch sensor, terwijl de 50MP groothoekcamera ook over een nieuwe sensor beschikt: de 1/1,56inch Sony IMX766-sensor. Beide camera's laten prima beelden zien: scherp en goede kleuren. Opvallend is het feit dat de afbeeldingen die met de groothoeklens zijn gemaakt nauwelijks vervorming laten zien, zoals bolle zijkanten en vervormde mensen of voorwerpen. We zijn dan ook onder de indruk van deze camera's die ook met fel zonlicht heel goed overweg kan. En net zo belangrijk: ook in donkere omstandigheden presteert hij goed. Hoewel hij al goede afbeeldingen maakt met de 'gewone' stand, kun je natuurlijk nog beter gebruikmaken van de nachtmodus die een beter effect heeft.
Verder beschikt de OnePlus 9 Pro over een 8MP telelens met 3,3 keer 'gewone' zoom en 30x digitale zoom, waarbij er wel veel kwaliteitsverlies optreedt als je flink digitaal wilt zoomen. Ten slotte is er nog een 2MP monochrome lens waarmee je zwart-witfoto’s kunt maken of met kleuren kunt spelen.

Software en updatebeleid
Een topmodel moet de laatste Android-versie hebben en dat heeft de OnePlus 9 Pro ook met Android 11. Oppo geeft de garantie dat er nog twee Android-updates komen, dus de OnePlus 9 Pro zal ook nog Android 12 en 13 krijgen. Daarnaast komt er 3 jaar lang om de maand een beveiligingsupdate. Op zich prima, maar de concurrenten Samsung en Google beloven 3 nieuwe Android-versies en Samsung heeft ook beloofd dat er 4 jaar beveiligingsupdates komen die je toestel moeten beschermen. Daar zal OnePlus nog aan moeten werken en het kost OnePlus bovendien 'punten' in de beoordeling.
Dit toestel heeft de OxygenOS 11-schil van OnePlus die gelukkig niet zo aanwezig is. Zo zijn er weinig extra apps en functies door OnePlus toegevoegd en als ze er zijn, zijn ze nog handig ook: zo kun je als je twee telefoonnummers op je toestel hebt, ook twee WhatsApp-apps gebruiken.

Communicatie
Dit 5G-toestel ondersteunt logischerwijs 5G-internet, beschikt over nfc waarmee je kunt betalen. Verder is hij voorzien van Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6 en gps.

Conclusie
Met de 9 Pro tilt OnePlus Android-smartphones naar een hoger niveau. De specificaties zoals het scherm zijn prima, vooral de gewone en de groothoekcamera presteren erg goed, hij laadt lekker snel op en het toestel ligt lekker in de hand, oftewel hiermee mag je gezien worden.

Prijs en beschikbaarheid
Vanaf 31 maart is de OnePlus 9 Pro (en vanaf 26 april is de OnePlus 9 verkrijgbaar) via OnePlus.com, Belsimpel, Coolblue, T-Mobile, Tele 2 en Mobiel.nl. De OnePlus 9 Pro in Morning Mist, Pine Green en Stellar Black met 8GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen is verkrijgbaar voor € 899,-, terwijl de OnePlus 9 Pro in Morning Mist, Pine Green en Stellar Black met 12 GB en 256 GB verkrijgbaar is voor € 999,-.

Product: OnePlus 9 Pro

4 en half sterren

Pluspunten
+ prima scherm
+ vooral de gewone en de groothoekcamera presteren erg goed
+ laadt lekker snel op

Minpunten
- updatebeleid
- digitale zoom matig

9 PRO FAMILY 1