Deze iiyama ProLite XUB2492HSN-B1 monitor is een scherm met goede kwaliteit en usb-c-docking voor een mooie prijs.

Aad Munsterman

XUB2492HSN B1 0

Deze nieuwe iiyama-monitor is ontworpen voor alledaagse standaard-computerwerkzaamheden. Als je werkt met apparatuur met een usb-c-aansluiting, zoals een laptop, biedt deze monitor extra voordeel. Hij heeft een ingebouwde usb-c-dock met daaraan gekoppeld het transport van video- en geluidsdata voor de monitor zelf, een uitgaande Displayport voor een tweede scherm, een 1GBps RJ45 LAN-aansluiting én een laadfunctie voor een laptop tot een maximum van 65 watt, allemaal via dezelfde kabel. Dat scheelt heel wat kabels op het bureau en het aan- en afkoppelen van de laptop is heel eenvoudig.
De monitor heeft een 23,8 inch IPS-scherm dat garant staat voor een brede kijkhoek en natuurlijke kleuren. De afgegeven kleurdekking is 99% sRGB, geschikt voor standaard grafische toepassingen, maar iets te weinig voor professionele bewerkingen. De helderheid is 250 nits, niet al te hoog maar prima bij niet al te felle verlichting. De resolutie is fhd (1920 x 1080 pixels), wat overeenkomt met de meeste pc’s en laptops. Voordeel van gelijke resoluties is dat de muisaanwijzer naadloos van het ene naar andere scherm doorloopt, zonder botsing tegen de randen.. 

XUB2492HSN B171Het oog wil ook wat: het scherm ziet er strak uit met smalle randen en onderaan een dikkere rand voor de geïntegreerde instellingstoetsen. De monitor heeft een draaibare voet en de hoogteverstelling is 13 cm. Hierbij kan het scherm ook verticaal worden gebruikt, de zogenoemde pivot-functie: handig bij het lezen van lange teksten. Het horizontaal zetten van het scherm is wat lastig vanwege het ontbreken van een inkeping op exact horizontaal niveau. Voor eventuele wandmontage is aan de achterzijde een VESA-aansluiting aanwezig.
Video-in-aansluitingen zijn aanwezig voor usb-c, hdmi en DisplayPort. Er is een DisplayPort-uitgang voor het doorlussen naar een extra scherm. Alle poorten zijn geschikt voor maximaal 1920 x 1080-resolutie bij 75 Hz. Aan de linkerzijkant zien we twee usb-a 5Gbps-poorten en een 3,5mm jack voor een headset. Er zijn twee 2W-luidsprekertjes ingebouwd, maar die klinken wel erg hol en kaal en met weinig volume.
Het On Screen Display (OSD) wordt bediend met vijf knoppen. De indicaties op het scherm zijn duidelijk en het instellen werkt, na even wennen, eenvoudig. Opvallende instellingen zijn ECO, blauwlichtreductie en Overdrive, voor aanpassing van de pixelreactietijd.
We hebben de monitor gekoppeld aan een laptop met usb-c-aansluiting en alle koppelingen via de die ingang ten volle kunnen benutten. Een hdmi- en usb-kabel worden meegeleverd.

Samengevat: een moderne 19 watt-monitor met multifunctionele usb-c-koppeling en een kwalitatief goed beeld. Daarom bij uitstek geschiktals primair en/of tweede scherm voor standaardtoepassingen en grafisch werk.

 

Product: Iiyama monitor Prolite XUB2492HSN-B1PCA sterren 4 5 315

4 en half sterren

Adviesprijs: € 219,-
Pluspunten:
* prima prijs/prestatieverhouding
* mooie beeldkwaliteit
Minpunten:
* specificaties kunnen nog beter
* scherm wat lastig horizontaal te zetten