Met een trackpad-toetsenbord zijn iPads nu voor veel gebruikers een betaalbaar alternatief voor een computer. Het Magic Keyboard van Apple kost echter bijna net zoveel als de goedkoopste iPad, daarom vind je hier de review van het nieuwe Folio Touch Keyboard van Logitech dat zo'n € 180,- goedkoper is.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op de nieuwe Folio Touch toetsenbordhoes met trackpad van Logitech dat ongeveer € 180,- goedkoper is dan Apple’s Magic Keyboard. Omdat de dikte iets verschillend is, verkoopt Logitech twee aparte versies van de Folio Touch toetsenbordhoes voor de iPad Air 2020 en de 11 inch iPad Pro. Voor de nieuwste basis iPad en de vorige iPad Air levert Logitech de Combo Toch met afneembaar toetsenbord die we hier eerder hebben gereviewd.

logitech Combo Touch afb 1b

Een iPad met de Folio Touch Trackpad toetsenbordhoes kan een computer vervangen

Grote verschillen in uiterlijk
Uiterlijk verschillen de trackpad-toetsenborden van Apple en Logitech enorm. De Logitech-toetsenbordhoes voelt aan de buitenkant prettig aan en blijft door de structuur waarschijnlijk ook lang mooi. De extra rij met functietoetsen is een groot voordeel boven het Smart Keyboard van Apple. Met een toets ga je direct naar het beginscherm, kun je zoeken, het volume aanpassen, je iPad vergrendelen en media bedienen. De fraaie lijnen van de iPad Air en de kleuren verdwijnen in de Folio Touch toetsenbordhoes bijna volledig, maar je iPad en de Apple Pencil zijn door de rubberen randen wel erg goed beschermd. Via een uitsparing in de hoes kan de Apple Pencil 2 automatisch worden opgeladen.
Je iPad weegt met de Folio Touch bijna 650 gram zwaarder. Het totaal gewicht van je iPad Air neemt daarmee toe tot iets meer dan 1100 gram. Ook de dikte neemt fors toe door de stevige traploos uitklapbare standaard. De magnetische flap houdt de Apple Pencil niet heel strak vast. Hierdoor is de hoes ook geschikt voor de dikkere Crayon pencil van Logitech zelf die je kunt opbergen in een lus aan de binnenkant van de magnetische flap. Apple’s Magic keyboard oogt veel slanker en eleganter, maar de randen en je Apple Pencil beschadigen wel veel sneller bij een val.

Bijzonderheden
Bij het in gebruik nemen van het toetsenbord kun je de Logitech Control-app installeren waarmee je automatisch nieuwe firmware kunt ontvangen (zie afbeelding hieronder). Tijdens dit updaten moet je even geen gebruikmaken van het toetsenbord. Het Folio Touch toetsenbord is vast verbonden aan de iPad via de Smart Connector (dit zijn de drie stippen op de achterkant van de nieuwste iPads). Hierdoor werkt het toetsenbord vrijwel direct. Je hoeft niet eerst een verbinding te leggen via bluetooth en het toetsenbord krijgt automatisch zijn stroom vanuit de iPad. Nadat ik al enkele keren had meegemaakt dat de iPad bij het oppakken plotseling leeg was, vermoed ik dat het toetsenbord ook wat stroom verbruikt als je iPad niet in gebruik is. Een ander probleem waar ik plotseling mee werd geconfronteerd, was dat enkele toetsen in het midden niet meer werkten, maar alleen de cursor deden bewegen. Dit probleem bleek vaker voor te komen bij andere toetsenborden van Logitech en kan eenvoudig worden opgelost door bij Instellingen > Toegankelijkheid > AssistiveTouch de muistoetsen uit te schakelen.

logitech Combo Touch afb 2a
Via de Logitech Control-app ontvang je automatisch info over nieuwe firmware

Het typen
Het typen van wat langere teksten is uitstekend mogelijk op de Folio Touch en laat zich goed vergelijken met het typen op een laptop. Voor het typen op je schoot is de Folio Touch niet aan te raden, omdat het in die houding nog minder stabiel werkt dan met Apple’s Magic Keyboard. Het omklappen van het toetsenbord naar de achterkant van de iPad werkt dan eigenlijk beter. Door dit omklappen schakelt het toetsenbord zich uit en kun je de iPad alleen via het scherm bedienen.

Het trackpad
Het trackpad ondersteunt dezelfde gebaren die je op de Mac kunt gebruiken, maar reageert daarbij wel iets minder nauwkeurig dan Apple’s Magic Keyboard. Mogelijk wordt dit veroorzaakt omdat Logitech gebruikmaakt van een kantelmechanisme waardoor je het trackpad bovenaan niet kunt indrukken. Een oplossing voor dit probleem waardoor je een groter deel van het trackpad kunt gebruiken, is door bij Instellingen > Algemeen > Trackpad te kiezen voor Tik om aan te klikken. Ook werkt dit aantikken prettiger en sneller dan het steeds indrukken van de trackpad.

logitech Combo Touch afb 3
Video zo bedien je een iPad met een trackpad

Conclusie
Het Logitech Folio Touch keyboard is door het trackpad een grote vooruitgang t.o.v. de eerdere keyboards van Logitech. Door de veel lagere prijs is de verhouding tussen prijs en kwaliteit bij het Folio Touch Keyboard beter dan bij Apple’s Magic Keyboard. Ook als je een goede bescherming belangrijk vindt en een iets hoger gewicht geen bezwaar vindt, is de Folio Touch een aanrader voor iedereen die regelmatig wat langere teksten typt op zijn iPad.

Adviesprijs Logitech Folio Touch € 159,-

Pluspunten
+ functietoetsen
+ goede bescherming
+ traploos verstelbaar
+ typt uitstekend

Minpunten
- trackpad iets minder gevoelig
- toetsenbord niet los te koppelen
- maakt je iPad veel dikker
- scherm wiebelt bij typen op schoot

Bert van Dijk
Vrijwilliger bij HCC!apple en verstuurt elke maand een iPhone en iPad tiplijst via apple.hcc.nl