Er zijn heel veel oordopjes en hoofdtelefoons, al dan niet draadloos. In deze koopgids lees je waarop je moet letten bij de aanschaf hiervan en vertellen we je wat de beste geteste modellen zijn.

de testRens Blom en Rob Coenraads


Airpods 2 2

De meest verkochte oordopjes (zogeheten in-ears) verbinden via bluetooth en missen de optie voor bekabeld gebruik. Dit type oordopjes staat bekend als True Wireless. Hoofdtelefoons (de compacte on-ears en grotere over-ears) hebben doorgaans nog wel een kabel, maar veel modellen zijn ook voorzien van bluetooth-ondersteuning. Die bluetooth -compatibiliteit is belangrijk omdat steeds meer smartphones, tablets en ook laptops geen aparte audio-ingang meer hebben, waardoor je bent aangewezen op een onhandig verloopstukje. Een draadloze verbinding heeft als voordeel dat je vrij kunt bewegen door een ruimte, zelfs als je smartphone meters verderop ligt.

   
   

Woordenlijst

             
               
  •  In-ears, on-ears en over-ears: modellen die in je oor (oordopjes) gaan, op je oor rusten en je oor omsluiten
  • True Wireless: modellen zonder kabel naar smartphone 
  • Active Noise Cancelling (ANC): actieve geluids­ onderdrukking zorgt voor minder omgevingsgeluid door slimme tech­nologie
  • Adaptive Noise Cancel-ling: geluids­ onderdrukkingwordt automatisch aangepast aande situatie en hoeveelheid om­ gevingsgeluid
     

Aandachtspunten
Er zijn ook aandachtspunten: omdat er geen kabel is om stroom te leveren, hebben draadloze hoofdtelefoons en oordopjes een ingebouwde en oplaadbare accu. Die zorgt ervoor dat je muziek kunt luisteren. De meeste draadloze oordopjes houden het vier tot acht uur uit op een acculading, waarna je ze in het meegeleverde opbergdoosje stopt om ze op te laden. Dit doosje bevat namelijk een eigen accu. Is die accu leeg, dan moet je het doosje opladen door hem aan het stopcontact te hangen. Veel opbergdoosjes hebben een usb-c-poort, maar oudere en/of goedkopere modellen gebruiken een minder handige micro-usb-poort. Het opbergdoosje van de Apple AirPods heeft een afwijkende Lightning-poort, die ook op de iPhone en veel iPads zit. Kosten de oordopjes meer dan honderd euro, dan kan het doosje doorgaans ook draadloos opgeladen worden via een Qi-oplader. On-ear-hoofdtelefoons - waarvan de kussens op je oren rusten - hebben doorgaans een accuduur van tien tot twintig uur.
Over-ear-hoofdtelefoons omsluiten je oren helemaal en hebben vanwege het grotere formaat een grotere accu. De meeste modellen gaan daarom twintig tot veertig uur mee per beurt en laden net als on-ear-modellen op via micro-usb of usb-c. Voor alle drie de modellen geldt dat het volledig opladen van de accu doorgaans een paar uur duurt. Een kwartiertje bijladen betekent vaak weer een paar uur luisterplezier.

Sony headphones 1 2Voor- en nadelen
In-ear-oordopjes hebben als voordeel dat ze lekker compact en licht zijn en in je oren zitten. Je kunt dus probleemloos je bril, pet of muts ophouden. Het opbergdoosje is doorgaans klein genoeg om in je tas- of broekzak te passen. De oordopjes zijn ideaal voor tijdens het wandelen of sporten. Omdat ze zo klein zijn, is er geen ruimte voor serieuze onderdelen.
Normale hoofdtelefoons hebben daarom een langere accuduur, klinken beter en dempen meer omgevingsgeluid. In-ear-oordopjes zijn daarom minder geschikt voor lange luistersessies en de beste geluidskwaliteit. On-ear-hoofdtelefoons lenen zich hier al beter voor en zijn vanwege de relatief compacte pasvorm en het lagere gewicht doorgaans ook geschikt voor het hardlopen. Een over-ear-model is hier te groot voor en is vooral aan te raden als je luistert terwijl je stilzit, bijvoorbeeld tijdens het reizen, (thuis)werken of gewoon als je op de bank zit.

Geluidsonderdrukking (ANC)
Als je het dempen van omgevingsgeluiden belangrijk vindt, kom je uit bij een in-ear-, on-ear- of over-ear-hoofdtelefoon met ANC. Deze afkorting staat voor Active Noise Cancelling oftewel actieve geluidsonderdrukking. Een oordopje of hoofdtelefoon gebruikt speciale microfoons om omgevingsgeluiden te meten en bijbehorende slimme software om geluiden te produceren die op dezelfde frequentie zitten.
Zo heffen de geluiden elkaar zoveel mogelijk op en hoor jij minder omgevingsgeluid. In hoeverre verschilt per omgeving én per setje oordopjes of hoofdtelefoon. Lagere en constante geluiden zoals vliegtuigmotoren zijn beter te dempen dan menselijke gesprekken en onverwachte geluiden. Duurdere modellen hebben een betere ANC-functie dan goedkopere. Een deel van de modellen heeft ook Adaptive Noise Cancelling, wat inhoudt dat ze de mate van geluidsonderdrukking automatisch aanpassen op de situatie en hoeveelheid omgevingsgeluid. Dit kan ook omgekeerd, waarbij omgevingsgeluiden versterkt in je oren klinken terwijl je muziek luistert. Deze functie is met name handig tijdens het lopen of fietsen, omdat je je zo bewuster bent van het verkeer.

Airpods 3b 2Verschillen in oordopjes
Om terug te komen op de in-ear-modellen: die verschillen nogal. Zo heeft een deel van de modellen een uniforme pasvorm, met de Apple AirPods als bekendste voorbeeld. Ze passen in principe in elk oor, maar zitten niet bij iedereen even comfortabel of goed. Dit beïnvloedt de geluidskwaliteit negatief en kan betekenen dat de oordopjes sneller uit je oren vallen.
Oordopjes met verwisselbare tips zijn veelzijdiger, omdat je zelf bepaalt welk opzetstukje je op het oordopje bevestigt. Veel fabrikanten leveren drie maten mee (klein, middel en groot). Door de tips te passen, kom je tot de beste pasvorm en geluidskwaliteit.
Een deel van de in-ear-oordopjes heeft een ip-certificering. Dit betekent dat ze tegen water kunnen, maar de mate verschilt. Veel duurdere oordopjes dragen een ipx4-certificering en moeten dus niet stukgaan als je ermee door de regen loopt. Let op: alleen oordopjes met een ipx7- of ipx8-certificaat zijn echt waterdicht.
Tot slot het populaire begrip frequentie-respons: deze geeft aan in hoeverre een oordopje of hoofdtelefoon de tonen kan produceren die wij horen. Ons gehoor loopt van 20 Hz (lage tonen) tot 20 kHz (hoge tonen).De meeste oordopjes en hoofdtelefoons kunnen het hele bereik (laag, midden en hoog) weergeven, maar dit zegt weinig over de geluidskwaliteit. Lees daarom (onze) onafhankelijke reviews en probeer de oordopjes of hoofdtelefoon bij voorkeur zelf uit.

Modellen getest
We hebben zes in-ear-modellen en 3 over-ear-modellen getest.

In-ear-modellen
-anker oordopjes   Airpods 3b.png   bose oordopjes 2

Anker Soundcore Liberty Air 2

Apple Airpods Pro

Bose Quietcomfort Earbuds

In-ear-modellen
-huawei oordopjes   lg oordopjes 2   xiaomi oordopjes

Huawei Freebuds Pro

LG Tone Free HBS-FN6

Xiaomi Redmi AirDots

Over-ear-modellen
-jbl hoofdtelefoon   LogitechG733   sony hoofdtelefoon

JBL Live 650BTNC

Logitech G733 Lightspeed

SONY WH-1000XM4