Een soundbar biedt beter geluid dan je televisie en heeft ook andere mogelijkheden. We leggen uit wat een soundbar doet en testen drie modellen.

Rens Blom, Aad Munsterman en Rob Coenraads

2 soundbar 2

Een soundbar is een langwerpige speaker die meerdere kleinere speakers bevat en daarom een breder geluidsveld laat horen dan je televisie. De betere geluidskwaliteit is voor veel mensen de belangrijkste reden om een soundbar te kopen. Een soundbar vergt minder ruimte en kabels dan een volwaardig homecinema-systeem. Je kunt een soundbar namelijk neerzetten voor je tv of hem aan de muur bevestigen (en dus onder de tv hangen). Let erop dat niet bij alle soundbars de benodigde ophangmaterialen zitten. Zo moet je bij modellen van Sonos de muurbeugel zelf kopen. Sommige soundbars worden geleverd met een subwoofer die bedraad of – vaker – draadloos verbindt met de soundbar. Je moet de stroomkabel van de subwoofer wel in het stopcontact steken. Een subwoofer produceert lage tonen oftewel bas. De reden: soundbars zijn relatief compact en kunnen daarom minder goed lage tonen weergeven. Een fijne basgitaar of explosies in een spannende film komen via een subwoofer beter tot hun recht dan alleen uit een soundbar.

Verbindingen
Je verbindt een soundbar met je televisie via een hdmi-kabel. Als je tv hdmi-arc of hdmi-e-arc ondersteunt, heb je slechts één kabel nodig voor beeld en geluid. Is je tv niet geschikt voor hdmi-arc, dan gebruik je een optische audiokabel tussen de tv en soundbar voor het geluid. Welke aansluitingen de soundbar nog meer heeft, hangt van de fabrikant en het prijskaartje af. Veel populaire modellen kunnen overweg met bluetooth, een 3,5mm-aansluiting om een smartphone te verbinden en draadloze protocollen als Google Cast. Hiermee functioneert de soundbar als een Chromecast en kun je muziek van diensten als Spotify en TuneIn via de soundbar afspelen. Sommige modellen zijn ook geschikt voor Apple AirPlay (2), dat vergelijkbaar werkt.

Geluidskwaliteit
Bij sommige duurdere soundbars zitten extra draadloze speakers, die je bij voorkeur achter je neerzet. Zo creëer je geluid dat echt van alle kanten komt, in plaats van alleen van voren. Onder meer LG, JBL en Samsung verkopen zulke soundbars. De draadloze speakers sluit je aan op het stopcontact of hebben een accu, en laden op als je ze weer aan de soundbar bevestigt.
De geluidskwaliteit van soundbars loopt uiteen en is onder andere afhankelijk van de prijs. Een gemiddelde soundbar van € 299,- produceert prima geluid dat de woonkamer vult, maar kan natuurlijk niet tippen aan een model van € 899,-. Premium soundbars kunnen doorgaans ook overweg met technieken als Dolby Atmos om het geluid ruimtelijker te laten klinken. Muziek, films en series moeten dit echter ook ondersteunen. Dit soort technieken zijn vooral interessant voor echte multimedialiefhebbers.

Test

Soundbars
  348527 HK Citation MultiBeam 700 3   test polk   SonosArc 2

Harman Kardon Citation MultiBeam 700

Polk Signa S3

Sonos Arc