Op zoek naar een notebook die gemakkelijk zware toepassingen als videobewerking aankan of wil je ‘gewoon’ een heel krachtige, mooie laptop? Lees dan hier waarop je moet letten en de reviews van 6 (lap)topmodellen.

Aad Munsterman en Rob Coenraadsde test

Het afgelopen halfjaar zijn in PC-Active diverse artikelen gepubliceerd met veel informatie en reviews over notebooks. Zo verschenen in nummer 312 de Koopgids Chromebooks en in 313 de Koopgids Notebooks, beide artikelen zijn ook na te lezen op pcactive.nl. In die laatste koopgids stonden ook zes reviews van notebooks met een adviesprijs onder de € 1000,-.
In dit artikel gaan we in op duurdere modellen met een adviesprijs van minimaal € 1000,-, waarbij de Dell XPS 15 9500 de duurste is met een adviesprijskaartje van € 2399,-. Slechts weinigen zullen een nog duurdere notebook aanschaffen als bijvoorbeeld de Asus Zenbook Pro Duo (UX581GV) met een adviesprijs van liefst € 2999,- (review online). Dit zijn vaak modellen voorzien van de nieuwste technieken en snufjes zoals twee schermen of modellen met enorm goede hardwarespecificaties.

Openingsbeeld 2

Zes merken, geen Acer en MacBook
Ook bij de modellen boven de € 1000,- zijn er natuurlijk grote verschillen te bespeuren: een notebook van € 2399,- moet vanzelfsprekend veel meer in zijn mars hebben dan een model van € 1299,-. In onze test vind je notebooks van zes verschillende fabrikanten: helaas verscheen een Acer-model niet op tijd en vind je de review online. Omdat Apple in november met een nieuwe MacBook komt/kwam, vind je in het volgende nummer de review hiervan.Omdat er al veel is geschreven over waarop je moet letten bij de aanschaf van een laptop, gaan we hier specifiek in op wat een duurder notebook in huis moet hebben.

Processor en geheugen(opslag) 
Voor videobewerking, games en lastige berekeningen heb je een goede processor nodig, minimaal een Intel Core i5- of AMD Ryzen 5-processor met liefst 4 kernen (quadcore) of zelfs meer. Beter is natuurlijk de 7-processorvariant van beide merken. Kies bij Intel voor een zo’n jong mogelijke generatie, zoals de 10e.Ook het werkgeheugen is belangrijk bij zware toepassingen, dus kies voor 16 GB aan RAM. Alleen de Microsoft Surface Go 2020 heeft in onze test 8 GB aan RAM aan boord en ook maar een ssd van 256 GB, de rest heeft duidelijk meer opslag. De Surface is dan ook verreweg de goedkoopste laptop in de test. Bij de duurdere modellen mag je zeker een ssd van 512 GB verwachten, 1 TB is erg prettig.

Acer Chromebook Spin 13 3Scherm 
Gebruik je je notebook voor thuiswerken zonder daarop een tweede scherm aan te sluiten, dan is een scherm van minimaal 15,6 inch erg prettig.Kies daarbij voor minimaal een full-hd-scherm dat een resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels (1080p). Meer pixels zorgen voor een gedetailleerder beeld en dat wil je als grafisch professional of foto- en videohobbyist graag hebben. Er zijn zelfs laptops met een duur 4K-scherm oftewel uhd die met 3840 x 2160 pixels 4x scherper dan full-hd zijn, maar alles tussen full-hd en uhd is natuurlijk goed. Kies als paneeltype voor een IPS-scherm vanwege de grotere en betere kijkhoeken, goed contrast en betere kleurweergave: kijk bijvoor- beeld qua kleurbereik of het scherm 100% van het Adobe RGB-kleurengamma kan weergeven.Let bij het scherm ook op de coating. Een glanzend scherm toont heldere kleuren, terwijl dat met een anti-glare coating iets minder kan zijn. Deze coating moet ervoor zorgen dat je minder last hebt van reflecties van lampen of de zon.De ververssnelheid van het beeldscherm is vooral voor gamers belangrijk, die zijn erg gebaat bij 120 of 144 Hz, dat voor vloeiende(re) beelden zorgt.Last but not least: wie eenmaal een notebook met een touchscreen oftewel aanraakscherm heeft, wil niet meer terug. Het is vaak erg handig en snel om iets met je vingers op het scherm aan te raken.

Videokaart 
Voor veel computergebruikers is de grafische chip in een notebook voldoende, maar wederom zullen grafische professionals en gamers gebaat zijn bij ‘meer power’. En dat kan via een krachtige videokaart, vaak van Nvidia. Kijk hierbij naar de RTX 2000- en de GTX 1600-serie, waarbij ook hier geldt: hoe hoger, hoe beter.

Lenovo Yoga 5bBatterij 
Krachtpatsers vragen veel energie, dus wil je een goede accu hebben die lang genoeg meegaat als je veel onderweg bent. De batterijcapaciteit wordt uitgedrukt in het aantal wattuur (Wh) en wederom: hoe hoger hoe langer je notebook het uithoudt. Overigens worden er tegenwoordig veel snelladers meegeleverd die je notebook in een rap tempo opladen.

Design en gewicht 
De meeste laptops zijn tegenwoordig zelden dikker dan twee centimeter, wat je vroeger vaak zag. Ook zijn ze lekker licht van gewicht met vaak een gewicht tussen de 1 en 1,5 kg. En dankzij de metalen/aluminium frames toch stevig genoeg.

Aansluitingen en wi-fi 6 
Qua aansluitingen wil je toch wel minimaal 1 usb-c-poort hebben, twee is beter. Ook komen we in de test overal nog de ‘ouderwetse’ usb-a-aansluiting tegen.Het relatief nieuwe Wi-Fi 6 (802.11ax) heeft gelukkig zijn intrede in onze laptops gedaan. Met deze standaard ben je veel beter uit dan zijn voorgangers, bijvoorbeeld op het gebied van snelheid. 

Reviews

 Notebooks vanaf € 1000,-
  Acer Chromebook 314 C933T P3G5 3   Huawei Matebook D 14 AMD   ASUS Vivobook 14 model S433F   Acer Chromebook Spin 13   Lenovo IdeaPad 5 14    Microsoft Surface Go 2 

ASUS 
Zenbook 

13 2020

DELL
XPS

15 9500

HP
Envy 

15

HUAWEI
Matebook

14 2020 AMD

LENOVO
Yoga

C940-15 2020

MICROSOFT
Surface

Go 2020