De MX Master 3 is een slimme muis met maar liefst zes instelbare knoppen en twee scrolwielen voor horizontaal en verticaal scrollen dat volgens Logitech 90% sneller gaat. Ook kun je hem tijdens gebruik via usb-c opladen.

Bert van Dijk

Onlangs bracht Logitech een toetsenbord en muis uit in de Mac-uitvoering van hun full size MX Keyboard en MX Master 3-muis. Met speciale Mac-toetsen, usb-c-oplaadkabels, een mooie lichtgrijze kleur en een lichtgekleurde verpakking maakt Logitech zijn producten extra aantrekkelijk voor Apple-gebruikers. Ondanks de Mac-toevoeging aan de naam werken ze ook uitstekend met een iPhone, iPad en andere computers, lees in deze review of de Logitech MX Keys voor Mac iets voor jou is. Hier lees je de review van de Logitech MX Master 3 voor de Mac. Met deze slimme muis gaat het horizontaal en verticaal scrollen volgens Logitech 90% sneller dan met de vorige MX Master-muizen. Bij het verticaal scrollen kun je met een knop wisselen tussen stapsgewijs scrollen met een voelbare klik en snel scrollen tot wel 1000 regels per seconde. Dat is bijvoorbeeld heel handig in grote Excel-bestanden. Ook prettig is dat je de muis tijdens het gebruik via de usb-c-aansluiting van je Mac kunt opladen.

Zij scrolwiel 1


Het zij-scrolwiel is heel handig in Excel en veel andere toepassingen

Ergonomischer dan Magic Mouse van Apple
De muis ligt lekker stevig in de hand en is veel ergonomischer dan de Magic Mouse van Apple. Met je duim kun je gemakkelijk druk uitoefenen en tegelijk de muis bewegen om naar een andere desktop te gaan, snel een scherm of app te kiezen (zie onderstaande afbeelding). Voor die extra functies emuleert de MX Master 3 enkele veegbewegingen met drie vingers op Apple’s trackpad.

Bewegingsknop 2

Door de duimknop in te drukken en de muis te bewegen, wissel je snel tussen apps

Horizontaal scrollen en programmeerbare knoppen
De horizontale scrolfunctie werkt in Word als een zoomfunctie, bij videomontage loop je snel door de tijdlijn en in een browser spring je er snel mee naar een andere tab. De twee knoppen onder het zij- scrollwieltje zijn handig voor undo en redo of om naar een vorige of volgende pagina te gaan.

Met de app Options (Opties) van Logitech kun je op de Mac gemakkelijk verschillende functies voor veelgebruikte toepassingen (Adobe Photoshop, Final Cut Pro, Chrome, Safari, Word, Excel en Powerpoint) installeren. Met die app kun je de zes knoppen ook voor andere toepassingen helemaal naar je eigen hand zetten. Via een Logitech-account zet je de gekozen instellingen gemakkelijk over naar een tweede Mac-computer. De MX Master 3 muis is daarmee een muis die voor een bescheiden meerprijs veel extra mogelijkheden biedt.

Snel wisselen tussen meerdere computers
Een andere handige mogelijkheid in de Options-app is de Flow-functie waarmee je door eenvoudig je muis naar het andere scherm te verplaatsen, ook het MX-toetsenbord koppelt met die andere computer. Zo kun je gemakkelijk bestanden tussen twee verschillende computers kopiëren. Deze functie werkt niet op de iPad.

Prijs en beschikbaarheid
De Logitech MX Master 3 voor de Mac is nu beschikbaar met een adviesprijs van € 109,-.

Conclusie
Een topmuis voor iedereen die zijn Mac intensief gebruikt. Functioneel verschilt deze Mac-uitvoering echter niet merkbaar van de reguliere MX Master 3-muis. Opvallend is dat Logitech bij de Mac-versie geen usb-dongle meelevert. Dat kan een reden zijn om de reguliere versie te kopen die al wat langer in grijs, zwart of grafiet te koop is en daardoor vaak iets goedkoper wordt aangeboden.

Logitech MX Master 3 voor de Mac

Voor de Mac: 5 sterren

Voor de iPad: 4 sterren

Adviesprijs: € 109,-

Pluspunten
+ zeer ergonomisch
+ handige voorinstellingen voor meest gebruikte Mac-apps
+ zes instelbare knoppen
+ ook horizontaal scrollen
+ snel wisselen tussen meerdere computers
+ 1 minuut laden via usb-c voor 3 uur gebruik

Minpunten
- minder geschikt voor linkshandige gebruikers
- vele mogelijkheden vergen enige gewenning
- vrij groot voor gamers en mobiel iPad-gebruik
- minimale verschillen met reguliere versie

TIP: De Logitech MX Anywhere 2s is een lekker compacte muis die je op veel plaatsen al voor rond de € 65,- kunt kopen. Deze muis neem je gemakkelijker mee en ondersteunt ook de flow-functie om eenvoudig over te schakelen naar een andere computer. Wat je mist, is de horizontale scrolfunctie en de functies die je per app kunt instellen.

Anywhere 3
De Logitech MX Anywhere 2S is een aantrekkelijke muis voor mobiel gebruik

Bert van Dijk
Verstuurt elke maand een iPhone en iPad tiplijst via apple.hcc.nl