Ben je op zoek naar een echt groot scherm, lees dan hier over de resolutie, beeldverhouding en aansluitingen en meer zaken waarop je moet letten. Bovendien lees je de reviews van de Iiyama XB3270QS, AOC CQ32G1 en LG 34WK650.

Rob Coenraads en Aad Munsterman

intro

In PC-Active 311 staat het uitgebreide artikel ‘Koopgids monitoren’. Hierin wordt uitgelegd waar je op moet letten als je op zoek bent naar een monitor en wordt bovendien verteld welke 24- en 27inch monitoren een goede en zelfs uitstekende keuze zijn. Op deze twee pagina’s vertellen we over twee monitoren van 32 inch en eentje van 34 inch, flink groter dan de eerder besproken modellen.

Flink groter
Een 32inch-monitor heeft een beelddiagonaal van 80 centimeter en dat is een heel groot schermoppervlak. Daarmee heb je op het bureaublad voldoende plek voor veel vensters, maar natuurlijk niet zoveel als die van de op pagina 13 besproken 43inch-monitor. Daar geven we al aan dat het met een groot scherm prettig werken is als je veel programma’s of vensters naast en onder elkaar op het scherm wilt hebben. Hierbij kun je denken aan meerdere Excel-bladen, beurskoersen of beelden van webcams. En zo’n groot scherm leent zich ook goed voor tv-kijken via de computer of met een streamingapparaat als de Chromecast en voor het bekijken van video’s. Houd er bij het laatste dan wel rekening mee dat je monitor over (goede) speakers moet beschikken als je die zelf niet hebt.

Resolutie
Met zo’n groot scherm wil je ook een goed scherp beeld hebben. De twee 32inch-monitoren beschikken met 2560 x 1440 beeldpunten (pixels) over een QHD-resolutie, de 34inch LG over full-hd+ met 2560 x 1080 pixels. Wil je superscherp beeld en ben je bereid hiervoor meer te betalen, dan raden we je een monitor met 4K- oftewel Ultra HD-resolutie aan. Deze UHD-resolutie heeft liefst 3840 x 2160 beeldpunten.

Maar de beeldkwaliteit hangt niet alleen af van de resolutie, ook onder andere van het type paneel. Zoals je in het vorige nummer kon lezen, is het IPS-paneel het beste allround-paneeltype met zijn grote kleurbereik en prettige kijkhoeken. Een punt van belang bij grote en niet al te dure schermen is de minder gelijkmatige achtergrondverlichting (backlight bleeding). Vooral bij teksten en tabellen kan dit storend zijn.

groot scherm 2
Beeldverhouding 21:9
Veel monitoren hebben een 16:9-beeldverhouding, maar er zijn ook zogeheten ultrawide-modellen met een beeldverhouding van 21:9. Dit zorgt ervoor dat er in de breedte veel meer op je scherm past, waardoor je circa een derde meer schermruimte hebt. Zo’n breed scherm is prettig voor foto- en videobewerking, omdat je menu’s mooi naast elkaar kunt zetten. Gamers hebben ook baat bij 21:9, want je ziet veel meer en je gaat helemaal op in je game. Dan moet de game overigens wel ultrawide ondersteunen.

Filmliefhebbers komen ook aan hun trekken, want op een ultrawide-monitor heb je geen last van de beruchte zwarte balken, maar zie je de film op het hele scherm, net als in de bioscoop.

Aansluitingen
Zoals gezegd verwijzen we voor de uitleg over de meeste eigenschappen en specificaties naar het vorige nummer. Let in ieder geval ook op of je computer beschikt over dezelfde aansluiting(en); de hier besproken modellen beschikken o.a. over HDMI-en DisplayPort-poorten.

Monitoren van 32 en 34 inch
  XB3270QS10 CMYK 2   CQ32G1 FTR v2 ster   LG34WK650 2

Iiyama XB3270QS

AOC CQ32G1

LG 34WK650