De Xiaomi Mi 10 Lite 5G is een 5G smartphone met een prima prijs-kwaliteitverhouding en waarmee je klaar bent voor de toekomst. Lees hier de review.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Het Chinese Xiaomi behoort tot de wereldwijde top 5 van smartphonefabrikanten en heeft de Mi 10-lijn aangevuld met de Mi 10 Lite 5G. Een Lite-versie wil zeggen dat er minder functies zijn en/of op kwaliteit wordt bespaard in vergelijking met de grotere broers en dat in ruil voor een aantrekkelijke prijs. Wel beschikt deze Xiaomi-smartphone dus over 5G en ben je dan klaar voor de 5G-toekomst. De komende jaren wordt 5G namelijk verder uitgerold en zal de internetsnelheid steeds hoger worden doordat meer 5G-frequentiebanden beschikbaar komen. Dan moeten de overige specificaties (zoals rekenkracht) natuurlijk wel hierbij aansluiten en in hoeverre doet de Xiaomi Mi 10 Lite 5G dat? Lees hier de review van dit toestel. Geïnteresseerd in een absolute budgettopper van Xiaomi? Lees dan de review van de Xiaomi Mi A2 smartphone.

Design en behuizing
Het toestel ziet er strak uit en heeft een harde kunststof behuizing die leverbaar is in een drietal chique kleuren: blauw, zwart of wit. Het toestel is vrij lang, heeft 163,1 x 74,7 x 8 mm als afmetingen en een gewicht van 195 gram.
De Lite heeft een mono-luidspreker en een 3,5mm-jack aansluiting voor een hoofdtelefoon, terwijl je natuurlijk ook draadloos kunt luisteren via bluetooth. Via de hoofdtelefoon is het volume beperkt om gehoorbeschadiging te voorkomen; het geluid uit de luidspreker klinkt wat mager.
Verder is er nog een slot voor twee SIM’s voor een privé- en zakelijk nummer.

Scherm, vingerafdrukscanner en frontcamera
Het 6,57inch AMOLED-scherm met full-hd+ resolutie (2340x1080 beeldpunten) staat garant voor een scherp en helder beeld met correcte kleuren en dat alles bij een beperkt stroomverbruik. De maximale helderheid is hoog en wordt automatisch ingesteld of kan aan persoonlijke smaak worden aangepast.
Ontsluiten gaat via een pincode of een in het scherm geïntegreerde vingerafdrukscanner. Daarnaast zijn het minder veilige patroon en 2D-gezichtsherkenning beschikbaar.
Aan de voorzijde zit een 16MP selfiecamera waarvoor bovenin het scherm een druppeluitsparing aanwezig is.

Processor, geheugen en batterij
De rekenkracht wordt geleverd door een Snapdragon 765G processor met 6 GB aan werkgeheugen met een Adreno 620 voor de grafische aansturing. Dit is een mooie combinatie voor een toestel in deze prijsklasse en biedt daarmee voldoende power voor het dagelijks werk en zelfs de zwaardere games. Dankzij de hoeveelheid werkgeheugen kun je gemakkelijk met meerdere apps tegelijk werken. Voor de opslagcapaciteit kun je kiezen uit 64 of 128 GB. Ons demotoestel is voorzien van 128 GB wat een mooie opslagcapaciteit is als je graag veel foto’s, video’s en dergelijke bij je wilt hebben met geen gezeur over te weinig opslagcapaciteit. Je kunt het opslaggeheugen namelijk niet uitbreiden, want er is geen micro-sd-slot.
De accu biedt 4160 mAh aan capaciteit, dat is goed voor een meer dan een dag intensief gebruik. Opladen gaat snel als je de meegeleverde 20watt snellader aansluit via de usb-c-poort.

Camera’s
De camera-functionaliteit is een belangrijk element van een telefoon. We zien in totaal vier lenzen aan de achterzijde met daaronder een flitser/zaklamp. De hoofdcamera heeft een 48megapixel sensor en schiet met de quad-technologie, dat is een bundeling van pixels, plaatjes van 12MP en video tot 4K met 30 frames per seconde video. Deze camera heeft ook een goed werkende elektronische beeldstabilisatie. Daarnaast beschikt de Xiaomi Mi 10 Lite 5G over een 8MP groothoek en 5MP telelens en 2MP voor het Bokeh-effect. Via kunstmatige intelligentie (AI) wordt het camera-elektronica bijgestuurd om optimale beeldopnames te maken. Een PRO-stand maakt een handmatige keuze van de camera-instellingen mogelijk. Het is even zoeken naar de camera-instellingen die verdeeld zijn over verschillende locaties en de pictogrammen met informatie, zoals cameraframe en videokwaliteit, zijn wel erg klein en dus lastig leesbaar.

Software en draadloze communicatie
Het meegeleverde besturingssysteem is Android 10 met daar bovenop de Xiaomi MIUI Global 11 schil. Met deze schil geeft de fabrikant het toestel een eigen gezicht met thema’s, wat handigheidjes en MI-apps.
Nadeel bij Xiaomi is dat software-updates in combinatie met de MIUI-schil getest moeten worden wat meer tijd vergt dan voor systemen met een kale Android-versie. Daarnaast is de periode voor updates van een Android-versie beperkt tot 2 jaar.
Draadloze communicatie werkt tot WiFi 5, Bluetooth 5.0, NFC en voor de telefoon tot en met 5G.

Conclusie
We hebben de Xiaomi Mi 10 Lite 5G een volle week getest en zijn gecharmeerd van het feit hoe het toestel functioneert. De beeldkwaliteit, snelheid en de camera’s overtuigen voor een middenklasse toestel dat dan ook nog eens klaar is voor de toekomst met 5G. Met deze specificaties en een prima prijs-kwaliteitverhouding krijgt de Xiaomi Mi 10 Lite 5G 4,5 van de 5 sterren en is dus een aanrader.

Getest product: Xiaomi Mi 10 Lite 5G, 128 GB

4 en half sterren

prijs: € 349,- voor de versie met 64 GB aan opslaggeheugen, € 399,- voor 128 GB

pluspunten
+ prima scherm
+ lekker vlot
+ prima prijs-kwaliteitverhouding
+ 5G icm middenklasse toestel

minpunten
- updatebeleid
- geen micro-sd-slot

Group Grey White Bluein artikel