Android is het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld en wij nemen een kijkje in de keuken. We leggen ook uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een Android-smartphone en je vindt hier reviews van 3 smartphones uit de middenklasse en 3 high-end smartphones.

Rens Blom, Rob Coenraads en Aad Munsterman

de test

Het Android-besturingssysteem is ontwikkeld door Google en geïnstalleerd op alle praktisch alle smartphones behalve de iPhone. Apple gebruikt namelijk zijn eigen iOS-software. Fabrikanten die Android kiezen, moeten Google-apps mee-installeren en mogen de software visueel en qua functies naar eigen smaak aanpassen. Met zo’n schil onderscheiden ze zichzelf van de concurrentie. Het nadeel van een schil is dat de fabrikant meer tijd nodig heeft om Android-updates uit te rollen, waardoor je langer moet wachten. Fabrikanten bepalen zelf welke telefoons ze (niet) updaten naar een nieuwe Android-versie, maar moeten zich wel houden aan regels van Google. Er zijn ook regels voor het uitrollen van beveiligingsupdates. In het artikel Android-schil op de pagina’s 56 en 57 van PC-Active 312 lees je meer over de werking van Android-schillen en de invloed op het updatebeleid.

android 2Android One
Prefereer je een Android-smartphone zonder schil van de fabrikant? Dat kan ook. Google verkoopt zelf Pixel-smartphones met de standaard Android-versie. Deze telefoons zijn officieel niet in Nederland te koop, maar wel bij populaire (web)winkels als importmodellen uit Duitsland. De prijs is iets hoger, maar ze werken alsof ze uit Nederland komen. Pixel-smartphones krijgen drie jaar volledige updates. Je kunt ook kiezen voor een Android One-telefoon. Zo’n toestel gebruikt de standaard Android-versie, krijgt twee jaar Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates. In Nederland verkopen onder meer Nokia, Xiaomi en Motorola Android One-telefoons tussen de € 199,- en € 599,-.

androidgo 2

Android Go
Het Android Go-besturingssysteem is een lichtgewicht variant van de normale Android-versie en ontwikkeld voor spotgoedkope smartphones met bijbehorende specificaties. Android Go werkt prima op telefoons met 2GB werkgeheugen en gebruikt bijvoorbeeld Lite-versies van Google-apps. Voorbeelden van nieuwere Android Go-toestellen zijn de Alcatel 1B (€ 79,-) en Nokia 1.3 (€ 99,-). In dit artikel besteden we verder geen aandacht aan Android Go, omdat we ingaan op duurdere smartphones met de reguliere Android-software. In de volgende PC-Active besteden we hier wel aandacht aan.

huawei 2Android zonder Google
Wie een smartphone van Huawei of dochtermerk Honor overweegt, moet goed opletten. Sinds mei 2019 mag Huawei namelijk geen zaken meer doen met Google. Dit als gevolg van een handelsverbod door de Amerikaanse regering, die het Chinese Huawei verdenkt van spionage. Nieuwere Huawei- en Honor-telefoons gebruiken daarom de open Android-versie zonder certificering van Google. Deze toestellen, waaronder de P40 (Pro) en Honor 9X Pro, missen Google-apps als Gmail, Maps, Foto’s en Agenda. De Google Play Store ontbreekt ook. Apps en games moet je installeren uit de Huawei AppGallery, maar deze appwinkel mist nog heel veel populaire apps. Sommige apps kun je via een omweg alsnog installeren, maar dan werken ze mogelijk niet goed of kun je ze niet updaten. Het updatebeleid van deze toestellen is ook onzeker, omdat een fabrikant normaliter samenwerkt met Google om een nieuwe Android-versie beschikbaar te stellen.

Let hierbij op bij het kopen van een telefoon
Als je serieus gaat kijken naar een nieuwe smartphone, zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Wil je een compact toestel om met één hand te gebruiken of juist een model met een zo groot mogelijk scherm om video’s te kijken in de trein? En hecht je veel waarde aan een veelzijdige camera of vind je de beste accuduur juist belangrijker? Als je je prioriteiten duidelijk hebt, vind je eenvoudiger de smartphone die het beste bij jouw wensen en gebruik past. In ons blad en op deze website schrijven we regelmatig smartphonereviews van toestellen in alle prijssegmenten en in dit artikel lichten we een aantal toestellen uit. We zetten ook diverse algemene tips op een rijtje.

huaweip40pro 2

Ontwerp
Goedkopere smartphones zijn gemaakt van kunststof en daarom lichter dan de duurdere modellen van glas of metaal. Het belangrijkste aandachtspunt van het ontwerp is de grootte, die bepaald wordt door het schermformaat en de dikte van de randen rond het scherm. Een smartphone met een 6inch scherm is doorgaans net aan met één hand te bedienen. Kleinere toestellen zijn tegenwoordig zeldzaam, al vormt de nieuwe en relatief betaalbare iPhone SE (4,7 inch) een prettige uitzondering. Toestellen vanaf 6 inch lenen zich vooral voor doeleinden waarbij een groot scherm wenselijk is. Denk aan het bekijken van foto’s en video’s, maar ook typen met twee handen en het lezen van nieuws.

ververssnelheid 2

Scherm
Het belangrijkste kenmerk van het scherm is de resolutie. Telefoons onder de € 200,- hebben doorgaans een hd-display, met een resolutie van minimaal 1280 x 720 pixels. Op een schermformaat tot 6 inch is de weergave scherp genoeg, maar op een scherm vanaf 6 inch is een full-hd-resolutie (1920 x 1080 pixels of hoger) wenselijk. Vrijwel alle smartphones vanaf € 200,- hebben een full-hd-display. Sommige modellen boven de € 600,- zijn voorzien van een nog scherper qhd-scherm (2560 x 1440 pixels). Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de meeste smartphonegebruikers geen scherpteverschil zien tussen full-hd en qhd op een telefoonscherm. Een smartphone gebruikt een lcd- of amoled-display. Kort gezegd is amoled beter en gangbaar vanaf € 600,-. Er zijn echter ook genoeg goedkopere telefoons met een amoled-scherm, onder andere van Samsung en Xiaomi.

Een nieuw punt waar fabrikanten zich mee onderscheiden, is de ververs-snelheid van het scherm. Traditioneel ververst een scherm zich zestig keer per seconde, wat wordt aangeduid als 60Hz. Een hogere ververs-snelheid laat het beeld soepeler overkomen, wat je ogen als rustiger ervaren. De telefoon komt ook sneller over. Er verschijnen steeds meer telefoons met een 90Hz- of zelfs 120Hz-display. De hogere ververs-snelheid resulteert wel in een hoger stroomverbruik. Daarom kun je in de instellingen ook kiezen voor de normale 60Hz-weergave. Het verschil is moeilijk te beschrijven, maar wel goed zichtbaar. Deze YouTube-video laat heel eenvoudig het verschil zien.

Processor, geheugen en batterij
De processor bepaalt hoe snel een smartphone is, waarbij ook de hoeveelheid werkgeheugen (RAM) een rol speelt. Duurdere telefoons zijn uiteraard sneller en hebben meer werkgeheugen. Android Go-toestellen uitgezonderd, raden we aan een Android-smartphone met minimaal 3GB werkgeheugen te kiezen. De grootte van het opslaggeheugen geeft aan hoeveel ruimte de telefoon heeft voor je apps, games, foto’s en andere bestanden. Omdat het Android-besturingssysteem altijd een deel inneemt, raden we - Android Go opnieuw uitgezonderd - een smartphone met minimaal 32GB opslaggeheugen aan. Let erop dat lang niet alle toestellen een micro-sd-kaartslot hebben om het geheugen te vergroten. Gelukkig kun je ook veel opslaan in de cloud: foto’s sla je bijvoorbeeld gemakkelijk op in Google Foto’s, grote bestanden kun je opslaan in Google Drive of Microsoft OneDrive.

De accucapaciteit van de batterij is een belangrijke indicatie van de accuduur. Hoe groter de capaciteit in mAh, hoe langer de accu het volhoudt. Toch zegt de grootte lang niet alles. De accuduur van de telefoon hangt namelijk ook af van het schermformaat, de schermresolutie, de energiezuinigheid van de processor en nog veel meer factoren.

De meeste smartphones vanaf € 600,- kunnen draadloos opladen, waarbij de snelheid verschilt. Hoe hoger het getal in watt (W), hoe sneller het laden verloopt. Dit geldt ook voor het opladen via de usb-kabel. Vrijwel alle toestellen vanaf € 150,- gebruiken een usb-c-aansluiting. Enkel absolute instapmodellen hebben nog een oude micro-usb-poort.

Camera’s
Smartphones hebben steeds meer cameralenzen, vooral op de achterkant. Modellen met drie of vier camera’s zijn geen uitzondering meer. Ook goedkopere telefoons, onder de € 300,-, beschikken steeds vaker over een driedubbele camera. Die camera’s doen allemaal wat anders en kunnen uiteenlopende functies hebben. Er is altijd een primaire camera, vaak bijgestaan door een groothoeklens voor wijde beelden en een dieptesensor om een beter scherptediepte-effect te creëren. Duurdere smartphones hebben vaker (ook) een zoomlens om het beeld dichterbij te halen met een minimaal kwaliteitsverlies. Voorbeelden zijn de Samsung Galaxy S20-serie, Oppo Find X2 Pro en Huawei P40 Pro. Uiteraard maakt een telefoon van € 600,- betere foto’s en video’s dan een model dat de helft kost, een verschil dat je zowel overdag als in het donker merkt.

Software
Hoewel op de iPhone na praktisch alle smartphones het Android-besturingssysteem van Google gebruiken, zijn er veel verschillen tussen de software van de Android-telefoonmerken. Zoals we eerder in dit artikel al bespraken, komt dit voornamelijk omdat er elk jaar een nieuwe Android-versie uitkomt en omdat fabrikanten vaak een eigen schil over het besturingssysteem leggen. Alle softwareschillen hebben voor- en nadelen en een toestel met een (nagenoeg) standaard Android-versie is ook een optie.

   5g 2
  Photo by  Mika Baumeister on Unsplash

De opmars van 5G-smartphones
KPN en T-Mobile activeren naar verwachting deze zomer hun 5G-netwerken in Nederland, VodafoneZiggo is daar voor de helft van Nederland al mee begonnen. Wie een telefoon met 5G-ondersteuning heeft, profiteert straks van iets sneller en stabieler internet - vooral op drukkere locaties. In de komende jaren wordt het 5G-netwerk sneller. De eerste 5G-toestellen zijn al te koop vanaf minimaal € 700,-. De Nokia 8.3 5G is met € 600,- iets voordeliger. Xiaomi biedt met de Xiaomi Mi 10 Lite 5G (review) vanaf € 349,- op dit moment de goedkoopste 5G-telefoon aan, maar heeft nog niet gezegd of het toestel alle mobiele frequenties in Nederland ondersteunt.

Let erop dat je naast een 5G-smartphone ook een mobiel 5G-abonnement moet hebben. KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile bieden die aan, al zijn op dit moment nog niet alle details bekend.

Vernieuwende functies naar goedkopere modellen
Als de afgelopen maanden en jaren één ding duidelijk maken, is het dat een ‘gewoon goede’ smartphone steeds goedkoper wordt. High-end modellen evolueren langzaam met iets betere schermen, camera’s en sneller opladen, maar de middenklasse verandert sneller. Fabrikanten brengen steeds meer functies van toptoestellen naar het middensegment. Denk aan een scherm met een hogere ververs-snelheid, een accu die sneller oplaadt en meer veelzijdige camera’s. De nieuwste innovatie wordt 5G, dat nu vooral op dure telefoons zit, maar later dit jaar naar meer middenklasse toestellen zal komen. Met zoveel ontwikkelingen blijft de smartphonemarkt zichzelf vernieuwen en dat is goed nieuws voor jou als consument.

          

 

Begrippen

  • Android One: Android-software zonder aanpassingen, fabrikant garandeert drie jaar updates.
  • Android Go: aangepaste Android-versie voor budgetsmartphones met minimale specificaties.

  • 60Hz-scherm: scherm dat zichzelf zestig keer per seconde ververst om bewegend beeld te tonen. Een hogere ververs-snelheid (90Hz of 120Hz) levert rustiger, prettiger beeld maar verbruikt ook meer stroom.

  • AppGallery: Huawei’s eigen appwinkel, waaruit je apps en games installeert. Een alternatief voor de Google Play Store, die Huawei vanwege handelsbeperkingen niet op nieuwe toestellen mag aanbieden.

  • 5G: nieuwste mobiele telecommunicatietechnologie en de opvolger van het huidige 4G-netwerk.

    
     

 

Smartphone reviews

Middenklasse Android-smartphones High-end Android-smartphones
  Samsung Galaxy A70   Xiaomi Mi 9T Pro   Motorola Hyper   Samsung Galaxy S20 Ultra 5G   OnePlus 8 Pro    Oppo X2 2 

Samsung Galaxy
A70

Xiaomi Mi
9T Pro

Motorola
One Hyper

Samsung Galaxy
S20 Ultra 5G

OnePlus
8 Pro

Oppo Find
X2 Pro