Met een VPN krijg je meer online privacy, kun je geografische blokkades omzeilen en ben je beter beschermd tegen hackers. Daarom hebben we gratis en betaalde VPN-diensten getest op snelheid, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit.

David Janssen en Rob Coenraads


vpn header

de test
Bij een ‘normale’ internetverbinding worden de gegevens tussen jouw apparaat en het internet niet-versleuteld verstuurd. Gebruik je bijvoorbeeld een openbaar wifinetwerk, dan loop je het risico dat kwaadwillenden de data die je verstuurt via dat netwerk onderscheppen. Wanneer een hacker namelijk op hetzelfde publieke wifinetwerk is ingelogd, is het voor diegene vrij simpel om jouw data te verkrijgen. Door gebruik te maken van een VPN zorg je ervoor dat je gegevens beter beveiligd worden. Bovendien biedt een VPN nog meer voordelen. In dit artikel leggen we uit wat een VPN is, welke voordelen het biedt en welke gratis of betaalde VPN-dienst je het beste kunt kiezen.

Extra veiligheid op het internet
VPN staat voor virtual private network, oftewel een virtueel privénetwerk. Door een VPN te gebruiken, wordt er een extra stap tussen jouw apparaat en het internet gezet: de VPN-server. De data die vanuit jouw apparaat worden verstuurd, gaan eerst via een versleutelde verbinding naar de VPN-server. Vervolgens worden de data via de VPN-server naar het internet verstuurd. Door deze tussenstap is het voor anderen niet mogelijk om de data te bekijken. Ook wordt gebruikgemaakt van de techniek tunneling: een VPN-tunnel pakt datapakketjes in een ander datapakket in, waardoor anderen niet weten waar het pakket naartoe gaat en van wie het afkomstig is. Het komt de veiligheid van de internetverbinding dus ten goede.
Pas dus op met wat je uitvoert op publieke wifinetwerken zonder VPN, want je weet nooit wie er meekijkt! Doe in ieder geval nooit online betalingen op een publiek wifinetwerk zonder VPN.

Meer privacy
Naast extra veiligheid kan een VPN ook nog eens zorgen voor meer privacy. Je IP-adres wordt onder andere gebaseerd op je locatie. Daardoor is het voor adverteerders mogelijk om in combinatie met andere online data een profiel van je op te bouwen. Wanneer je echter een VPN gebruikt, verandert je IP-adres en door de versleutelde verbinding is het voor adverteerders niet mogelijk je data in te zien. Daardoor zal het profiel dat zij van je opbouwen, niet bij je passen.

Geografische blokkades omzeilen
Daarnaast kun je met een VPN geografische (online) barrières omzeilen. Wil je bijvoorbeeld in het buitenland RTL XL of Ziggo GO kijken, dan stuit je zonder VPN op een blokkade. Met een VPN verberg je jouw IP-adres en wordt je online activiteit via je browser naar de VPN-server gestuurd. De VPN-server voert het browserverzoek uit en koppelt dit terug naar jouw apparaat. Op deze manier kun je vanuit Nederland ook geografische blokkades omzeilen zoals voor Amerikaanse Netflix-series. Verder zijn er landen waar sprake is van censuur, zoals China, waar Whatsapp, Facebook en zelfs Google anders niet toegankelijk zijn.

Gemakkelijk vanuit huis werken
Maakt jouw werk het mogelijk om thuis te werken? Om bedrijfsgegevens te beveiligen, kun je thuis via een VPN inloggen op het bedrijfsnetwerk.

vpn 4438272 480VPN-abonnement kiezen
Nu de VPN-voordelen duidelijk zijn, resteert de vraag waar je op moet letten bij het kiezen van een abonnement bij een bedrijf dat VPN-verbindingen aanbiedt, een zogeheten VPN-provider.
Bij deze keuze is het logbeleid van VPN-providers voor veel gebruikers belangrijk. Een connectielog houdt bijvoorbeeld bij wanneer en hoe lang jouw ware IP-adres verbonden is geweest met een VPN-server. Hiermee is het mogelijk om jouw online handelingen te koppelen aan je ware identiteit. Dit kan jouw privacy natuurlijk erg schaden, zeker als je torrents downloadt. Ons advies is dat je VPN-abonnementen moet mijden die logs bijhouden. Hiermee voorkom je dat een VPN-aanbieder jouw handelingen alsnog kan doorgeven aan andere partijen. Alle VPN-providers die wij hebben bekeken, geven aan dat ze geen logs bijhouden.

Compatibiliteit
De meeste geteste VPN-diensten bieden meerdere gelijktijdige connecties aan, zeker bij betaalde abonnementen. Dit betekent dat je de VPN-verbinding op meerdere apparaten tegelijk kunt gebruiken. Dan is het wel fijn als de VPN ook goed werkt voor al je apparaten en besturingssystemen, dus hebben we ook gekeken naar VPN-providers die goed werken met zowel Windows, Mac, iOS, Android en waar mogelijk ook met Linux. De gratis VPN's kun je doorgaans ook voor al je besturingssystemen gebruiken, maar meestal kun je per account slechts met één apparaat tegelijk verbonden zijn. Dit kun je eventueel ondervangen door meerdere accounts aan te maken bij een VPN-provider of bijvoorbeeld Hide.me op je desktop te gebruiken terwijl je Tunnelbear op je smartphone gebruikt.

Keuze VPN-providers
Er zijn veel verschillende providers die gratis en tegen betaling VPN-verbindingen aanbieden met VPN-servers over de hele wereld. Met de bijgeleverde software kun je gemakkelijk verbinding maken met zo’n VPN-server en wordt al je internetverkeer versleuteld en via die server geleid. Zoals je van PC-Active gewend bent, bespreken we alleen die apparaten en diensten die als best getest en met de beste prijs/kwaliteitverhouding uit de test komen en daarom het vermelden waard zijn.
Deze beste betaalde én gratis VPN-providers voldoen aan de hoogste privacy– en veiligheidseisen; elke VPN-dienst biedt zijn eigen unieke pakket met bijbehorende voordelen. Bij deze selectie is onder andere rekening gehouden met de mate van betrouwbaarheid, aantal en stabiliteit van de servers, kosten, snelheid en gebruiksgemak.

Geteste VPN-providers

Beste gratis providers Beste betaalde providers
  Proton   Hideme logo   tunnelbear logo   expressvpn png logo large 2   cyberghost png    NordVPN logo horizontal 2 

ProtonVPN

Hide.me

TunnelBear

ExpressVPN

CyberGhost

 NordVPN

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de VPNGids.nl