Tablets zijn de laatste tijd weer wat populairder geworden, vooral dankzij het streamingtijdperk waardoor er veel series en films op deze apparaten worden bekeken. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tablet en welke tablets zijn een goede keuze?

Aad Munsterman, Rob Coenraads, Dennis van Houts en Bert van Dijk
de test

Nadat een aantal jaren lang er minder tablets werden verkocht, kwam er vorig jaar een kentering. Diverse fabrikanten verkochten bepaalde periodes in 2019 juist meer tablets en dat zijn voor het overgrote deel 10inch tablets die soms wel 85% van de verkochte aantallen tablets voor hun rekening namen.

Welke tablet
De toegenomen populariteit van tablets kwam door meerdere factoren, waarbij het bekijken van streamingplatforms als Netflix en Disney + op deze apparaten zeker niet moet worden onderschat. In menig huishouden wordt in plaats van de (bezette) tv de tablet gepakt voor het bekijken van favoriete series en films en ook Youtube-content. Verder spreekt het formaat en het touchscreen veel mensen aan, net als de vaak wat praktischere, eenvoudigere programma’s waarin je kunt werken. Gekoppeld aan een toetsenbord werken ze misschien wel net zo fijn als een eenvoudige laptop.

Overigens zijn er natuurlijk ook veel zogeheten 2in1-modellen op de markt: apparaten die je zowel kunt gebruiken als een notebook en tablet. Maar daar hangt wel een ander prijskaartje aan vast dan de hier besproken modellen.

Prijs
Over de prijs gesproken: voor een prijs onder de € 300,- zijn diverse Android-tablets te koop waarmee je standaardactiviteiten, zoals browsen op internet, video’s en foto’s bekijken, mail of boeken lezen en streamen van video en muziek, prima kunt uitvoeren. Apple-tablets zijn duurder: zo heeft de goedkoopste nieuwe iPad (model 2019) een adviesprijs van € 389,-. Behalve de prijs zijn er natuurlijk nog veel meer keuzes te maken. Denk daarbij aan de schermgrootte, het type scherm, het type processor, het werk- en opslaggeheugen en de mogelijkheid tot uitbreiding van het opslaggeheugen, welke wifi-ondersteuning, de mogelijkheid voor 3G/4G, enkele of meerdere luidsprekers en webcams enzovoorts. Voor wie de aanschaf van een tablet overweegt, laten we hier de belangrijkste overwegingen zien.

NetflixApple of Google?
Een van de eerste en belangrijkste keuzes die je gaat maken is het besturingssysteem waarop je tablet draait. Apple’s iPad draait op iOS. Zo’n beetje alle andere tablets draaien op Android, het besturingssysteem dat door Google is ontwikkeld. In de basis werken deze systemen gelijk, hoewel Apple een veel striktere controle heeft op het toelaten van apps in zijn App Store. Bovendien wordt een iPad standaard geleverd met alle basis-apps die je maar kunt bedenken. Ze werken heel intuïtief, zodat je - als de tablet eenmaal is ingesteld - zonder problemen aan de slag kunt. Android is veel vrijer. Je hebt meer keuzevrijheid als het aankomt op apps. Je kunt meer onderdelen zelf instellen en bepalen. Leuk is ook dat je Widgets kunt toevoegen op de achtergrond, waar je bijvoorbeeld het weerbericht of het laatste nieuws op kunt tonen.

Veel mensen laten de keuze van hun tablet afhangen van hun smartphone. Als je tablet en je smartphone hetzelfde besturingssysteem hebben, kun je ze gemakkelijk synchroniseren en naast elkaar gebruiken.

Naast deze twee besturingssystemen zijn er ook een paar buitenbeentjes: de Microsoft Surface werkt op Windows 10 en tablets van Amazon draaien op hun eigen systeem. Het behoeft geen betoog dat je altijd de laatste versie van het besturingssysteem wilt hebben voor een maximum aan functionaliteit en beveiliging.

Formaat en schermkwaliteit
De omvang van het aanraakscherm is het belangrijke onderscheid tussen een tablet en smartphone. We zien het aantal smartphones met grote schermen tot 6 en 7 inch groeien waarmee ze in de buurt komen van de tablets met een scherm van 7 inch. Zo sluiten ze naadloos op elkaar aan, maar verliest de kleine tablet aan toegevoegde waarde. Een tablet gaat eigenlijk pas meerwaarde opleveren als het scherm beduidend groter is dan dat van de smartphone en dan hebben we het over 8 inch of groter. Het aanbod van 10inch-modellen is veruit het grootst en daarmee het meest populair. Voor de extra grote maten kun je onder andere bij Microsoft terecht voor de Surface Pro-modellen met de 13inch Surface Pro X en bij Apple voor de iPad Pro met een 12,9inch scherm.

De kwaliteit van het scherm wordt bepaald door de schermgrootte in combinatie met de resolutie: het aantal pixels dat beschikbaar is voor het tonen van het beeld. Hoe meer pixels hoe scherper het beeld. Gesteld kan worden dat een resolutie van full hd (1920x1080 pixels) of meer de voorkeur heeft. Het schermtype is veelal IPS of OLED. IPS is het meest gangbaar vanwege de goede prijs/prestatieverhouding. OLED heeft een betere kleurweergave en contrast en valt dan ook in een hogere prijsklasse.

 


iPad-tips

Bert van Dijk is vrijwilliger bij de Interessegroep HCC!apple en heeft (vanzelfsprekend) een voorkeur voor de Apple iPad boven een Android-variant. Hij deelt zijn insider-tips met ons: “Waar je bij de aanschaf van een iPad goed op moet letten, zijn de extra opties. Als je bij de aanschaf een Apple smart keyboard (€ 179,-) of extra opslagruimte (€ 100,-) kunt betalen, dan ben je echt veel beter uit met de veel snellere 10,5inch iPad Air. Voor een meerprijs van € 180,- krijg je dan een beter scherm, 32 GB extra geheugen en een twee jaar nieuwere processor. Feitelijk koop je dan een iPad die zelfs sneller en goedkoper is dan de vorige iPad Pro! De iPad mini 5 is € 110,- goedkoper dan de 10,5inch iPad Air, 

 

maar is aan de buitenkant al jaren onveranderd.
Dit is natuurlijk niet gunstig voor de tweedehands waarde. Ook kun je met iPadOS beter met meerdere apps werken in een wat groter scherm. Prettig is dat al deze iPads nog een hoofdtelefoonaansluiting hebben. Een usb-c-aansluiting is helaas alleen aanwezig op de 11 inch iPad Pro die € 300,- meer kost dan de iPad Air.”

Extra besparingstip
Via apple.hcc.nl kun je als lid van HCC!apple veel geld besparen met de iPad Accessoiregids. Ook kun je daar gemakkelijk zonder inloggen je HCC-lidmaatschap uitbreiden met HCC!apple.

   
     
                   
   iPad nieuw 2  
         

Processor en geheugen
Je wilt natuurlijk dat de tablet een beetje snel reageert. Net zoals dat voor een computer geldt, geldt dat ook voor een tablet: de basis is de gebruikte processor in combinatie met de hoeveelheid intern werkgeheugen (RAM). De processors evolueren voortdurend waarmee de kloksnelheid, het aantal kernen en de hoeveelheid cache wordt geoptimaliseerd. Hoe hoger die getallen, hoe beter de prestaties. De prestaties kunnen worden gelimiteerd door een klein intern werkgeheugen. Hierbij geldt dus ook: hoe meer geheugen, hoe sneller de interne verwerking.

Foto’s en video’s nemen nogal wat geheugen in beslag, dus de hoeveelheid interne (data)opslagcapaciteit is ook belangrijk. 8 GB of minder is niet interessant. Verder lopen de capaciteiten op van 16GB tot 256GB. Android-tablets hebben vaak de mogelijkheid om het opslaggeheugen uit te breiden via een micro-sd-kaart. Je kunt dan een 32GB tablet overwegen en uitbreiden als blijkt dat je daarmee geheugen tekortkomt. Dat micro-sd-slot kan ook gebruikt worden om andere data zoals foto’s te lezen. Check in de handleiding welke type/versie sd-kaart wordt ondersteund. Via zogeheten cloudservices (Dropbox, Google Foto’s en dergelijke) kun je de capaciteit ook verhogen door daar je bestanden te plaatsen.

Draadloos verbinden
Via wifi of 3G/4G kun je met je tablet online. Tablets beschikken minimaal over wifi 3-standaard, dat is de bg-band tot maximaal zo’n 24 Mbps en voor het standaardwerk is dat voldoende. Die band wordt echter veel gebruikt en kan daarmee verstoring opleveren. Wifi 4 biedt ook de n-standaard (tot 50 Mbps) en Wifi 5 de ac-band (tot 100/300/600 Mbps, afhankelijk van de chipset op de tablet). De laatste heeft een kleinere reikwijdte en biedt daarmee minder verstoring. Daarnaast is het datatransport sneller en kunnen technieken voor parallelle datastromen worden ingezet, waardoor meerdere gebruikers gelijktijdig goed kunnen internetten. De meest recente versie is Wifi 6 (ax-band) dat nog hogere snelheden mogelijk maakt. Deze standaard komt met nieuwe tabletversies beschikbaar, zodra zij binnen het ‘bouwbudget’ van de apparaten valt.

Er zijn ook tablets die via 3G of 4G overweg kunnen met mobiel internet. Dat is een luxe voorziening die handig is als je vaak buiten bent en je bijvoorbeeld de krant wil lezen op je tablet. Maar dan moet je tablet wel zijn uitgerust met een sim-slot. Tablets met 3G/4G-functionaliteit zijn wel duurder dan apparaten die alleen over wifi beschikken.

Een (beter) alternatief is dat je je smartphone als mobiele hotspot instelt, dat doe je bij veel Android-smartphones via Instellingen, daarna Verbindingen en vervolgens bij Mobiele hotspot en tethering het schuifje naar rechts te verplaatsen.

Huawei kid 3
Aansluitingen en opties
Tablets kun je opladen via een micro-usb- of usb-c-aansluiting, waarbij de laatste veel sneller laadt – eventueel  in combinatie met een meegeleverde snellader. De usb-aansluiting kan ook gebruikt worden om andere apparatuur aan te sluiten. Een 3,5mm-jack is nodig om een hoofdtelefoon bekabeld aan te sluiten, anders ben je aangewezen op bluetooth. Bluetooth 5 is de laatste versie en verbruikt minder stroom en ondersteunt dual-audio naar maximaal twee apparaten. Het belangrijkste is echter de verhoogde snelheid en het betere bereik; gelukkig kan Bluetooth 5 overweg met alle apparatuur die een lagere bluetooth-versie ondersteunt.

De webcams op een tablet lopen wat achter bij die op telefoons. Logisch, omdat telefoons vanwege hun formaat veel handiger als camera zijn te gebruiken. Bij de tablet draait het primair om met een goede kwaliteit te kunnen beeldbellen. Voor het overbrengen van het tabletbeeld of bijvoorbeeld een YouTube-video stream je deze naar een televisie met behulp van Google Chromecast of een equivalent daarvan. Als je een DNLA-server in je netwerk hebt, bijvoorbeeld een NAS, dan kun je via de tablet je foto’s, muziek en video’s streamen naar je tabletscherm of naar een televisie. Gps is niet op alle tablets aanwezig! Wil je de tablet gebruiken als routeplanner, dan moet je deze functie als een vereiste meenemen. NFC is vaak niet op lagere geprijsde tablets aanwezig en veelal ook niet nodig. Deze manier om draadloos data uit te wisselen is in Nederland nog niet heel populair.

Lenovo Yoga Smart Tab Matte Finish 1024x634Accessoires
Dit is een onderdeel waar veel mensen aan voorbijlopen als ze een tablet kopen, maar: welke accessoires wil je erbij? Voor alle tablets kun je wel een hoesje kopen, maar voor bepaalde modellen (zoals Samsung Galaxy, Apple iPad) gaat die service net wat verder en kun je ook een hoesje kopen dat perfect past. Je hebt dan geen elastiekjes over je scherm lopen die je tablet op zijn plek moeten houden.

Verder kun je denken aan een los toetsenbord, waarmee je meer richting het laptopgevoel gaat. Bij de iPad kun je kiezen voor een Apple Pencil en sommige Lenovo-tablets beschikken over een ingebouwde beamer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Goedkoop is duurkoop?
Dat is een vraag die velen bezighoudt: ga je voor een goedkoper model of voor een duurder merk? In de regel kun je helaas stellen dat de duurdere tablets ook beter zijn. Bij drogisterijen en andere winkels worden vaak heel goedkope tablets aangeboden die meestal niet lang worden ondersteund. Wil je een tablet hebben die je graag een paar jaar met veel plezier gebruikt, stevig(er) is, een goed scherm heeft en wel alle apps en games ‘aankan’, dan ben je in de regel met een duurdere tablet veel beter af.

Aan merken als Samsung, Lenovo, Apple of Huawei kun je je eigenlijk geen buil vallen, daar kun je zelfs ook naar een wat ouder model zoeken. Zorg alleen wel dat er een modern besturingssysteem op kan draaien en let op: Android krijgt regelmatig updates, maar in tegenstelling tot de iPad ondersteunen de meeste Android-tablets die updates slechts een jaar of twee.

Test
In de test bespreken we 3 goede Android-tablets, in het kader ‘iPad-tips’ lees je welke iPad door iPad-expert Bert van Dijk wordt aangeraden.

SM T510 005 L Perspective Silver 3 Lenovo Yoga Smart Tab Videos 1024x694 2 Huawei
Samsung
Galaxy Tab
A 10.1 (SM-T510)
Lenovo
Yoga Smart Tab 10.1

Huawei
MediaPad M5 Lite