Honor heeft naast de Honor 20 en 20 Lite nu ook de Honor 20 Pro aan het assortiment toegevoegd. Lees hier de review van dit topmodel van Honor.

Door Aad Munsterman

Behalve de Honor 20 en de 20 Lite is er sinds kort ook de 20 Pro, waarvan al eerder op deze site een uitgebreide preview met foto's verscheen en waarbij PC-Active ook bij de officiële lancering in Londen aanwezig was. Het zal je niet verbazen dat hierbij de prijs en kwaliteit van genoemde modellen oploopt. Honor is onderdeel van de Huawei-organisatie en specifiek gericht op een jonger publiek. Dit wordt gedaan door accent te leggen op de uitstraling van de camera en de multimedia-onderdelen van de telefoon.

Design en kleuren
De uitstraling wordt geoptimaliseerd door een zogenoemd Dynamisch Holografisch-ontwerp van de achterkant. Daarmee bedoelt Honor de multidimensionale glazen achterkant die uit drie lagen (glas, kleur en diepte) bestaat waarbij gebruik wordt gemaakt van nanotechnologie om miljoenen miniatuurprisma’s te graveren. Als licht door de prisma’s in de dieptelaag gaat, wordt het licht vanuit verschillende hoeken weerkaatst. Daardoor ziet de 20 Pro er dus fraai uit, ook in de beschikbare kleuren Phantom Blue en Black.

Specificaties
Het IPS-scherm is nagenoeg randloos en 6,26inch groot met 2340x1080 pixels. Met deze beeldverhouding ligt de telefoon goed in de hand en is prima geschikt voor het bekijken van films en series. Het oog van de selfie-camera is, weinig opvallend, links bovenin het scherm weggewerkt.
De technische specificaties met betrekking tot de prestaties en gebruik omvatten een krachtige Kirin 980-processor met 8GB geheugen en 256GB opslag. De accu heeft een flinke capaciteit van 4000mAh voor ruim een dag gebruik. De 22.5W-lader biedt SuperCharge die de accu binnen 30 minuten op 50% brengt. Er is geen 3,5mm-jack maar er wordt wel een usb-c naar 3,5mm-adapter meegeleverd. Het geluid uit de mono-luidspreker klinkt wat mager, via Bluetooth wordt Virtual Surround Sound 9.1 aangeboden. Telefoneren kan tot 4G via een dubbel SIM-slot. Verder is er NFC, Bluetooth 5.0, Wifi tot en met Wifi5 en een infrarood-poort.

Camera’s
Het multimediadeel bestaat uit vier camera’s op de achterzijde en één op de voorzijde. De hoofdcamera is voorzien van F1.4 lichtsterke lens met een 48MP Sony IMX586-sensor die met pixel-binding werkt waarmee 12MP-beelden kunnen worden genomen. Pixel-binding zorgt ervoor dat 4 pixels worden omgevormd tot 1 pixel met veel meer licht en detail dan bij 1-op-1 combinaties. Optische Image Stabilisatie zorgt voor bewegingsvrije beelden, terwijl de Kunstmatige intelligentie (AI) de juiste instellingen oplevert voor het maken van optimale foto’s. Super Nacht Modus maakt goed doortekende foto’s in het donker. De F2.2/8MP Telephoto-camera biedt 3x optische zoom, verder is er een 16MP-camera met groothoeklens en een 2MP voor diepte/bokeh-effect en macro voor 4cm close-up opnames. De camera’s aan de achterzijde zijn opgesloten in een opstaande rand, waardoor de telefoon niet geheel plat kan liggen.
De selfie-camera aan de voorkant is F2.0/32MP en komt met AI, Pixel-Binding en 3D Portrait Lighting voor verbetering van de belichting en dus mooiere gezichtsfoto’s.

Toegang en software
Toegang tot het toestel wordt verkregen via een vingerprintscanner die handig gecombineerd is met de aan-uitknop, daarnaast gezichtsontgrendeling en pin. Het besturingssysteem is Android 9 met de MagicUI-schil. Deze schil past het Android-besturingssysteem behoorlijk aan en is niet altijd even gebruikersvriendelijk. Ongewenste (bloatware) aanbevelingen en onduidelijke geluiden leiden de gebruiker af.

Verschillen met de andere Honor 20-toestellen
Het is natuurlijk interessant om te weten wat nu de onderlinge verschillen zijn tussen de Honor 20-toestellen. Hier vind je ze:
Honor 20 (adviesprijs van € 499,-). De camera-set van de Honor 20 is gelijk aan die van de Pro, maar iets minder lichtsterk. De accu is iets kleiner (3750mAh). Het geheugen is 6GB met 128GB voor opslag. De rest is gelijk aan de Pro.
Honor 20 Lite (adviesprijs van € 299,-). De Lite komt met een iets kleiner FHD-scherm (6,21inch) met een inkeping in het midden voor de selfie-camera. De processor is een Kirin 710 met 4GB en 128GB opslag. Er zijn drie camera's op de achterkant 24/8/2MP en een 32MP aan de voorkant. De accu is 3400mAh en de vingerafdrukscanner bevindt zich aan de achterzijde.

Conclusie
De Honor 20 Pro is snel en heeft een uitgebreide set camera’s dat prima functioneert en kan daarbij gezien worden als het betaalbare broertje van de veel geprezen Huawei P30 Pro. Kostenreductie is toegepast door een IPS-scherm te gebruiken in plaats van een oled-scherm. Daarmee valt de 20 Pro wel in een prijssegment met veel concurrentie.

Prijs en beschikbaarheid
De Honor 20 Pro heeft een adviesprijs van € 599,- en is beschikbaar sinds 31 juli.

4 sterren

Pluspunten:
Prima set camera’s
Snel

Minpunt:
Updatebeleid onduidelijk

allebei in groen