Wil je een nieuwe smartphone, dan kun je tegenwoordig ook gemakkelijk aan toestellen van Chinese makelij komen. Lees hier de review van de Oppo Reno.

Door Aad Munsterman

Al jaren zijn er veel Android-smartphones te koop, maar dit jaar valt op dat (grote) Chinese merken als Oppo en Xiaomi in Nederland serieus marktaandeel van marktleider Samsung willen afsnoepen. Oppo maakt al sinds ruim 10 jaar telefoons met specifiek aandacht voor het cameradeel en hun smartphones kun je nu ruim een jaar kopen via verschillende 'officiële' Nederlandse aanbieders. Al eerder publiceerden we de preview van de Oppo Reno 10X, de duurdere broer (€ 799,-) met een goede 10X-zoom. Nu testen we de 'gewone' versie.

Oppo Reno – design en ontwerp
De telefoon komt in een doos die luxe uitstraalt en zodra je het toestel uit de doos haalt, straalt de elegantie je tegemoet. Deze telefoon is geleverd in de kleur Ocean Green en wordt geleverd inclusief beschermingshoes, oortjes en een snellader.
Fabrikanten troeven elkaar af met de omvang en plek (de uitsparing wordt ook wel notch genoemd) die de lens van de selfie-camera inneemt op de voorzijde van het scherm. Oppo heeft dit opgelost door die uitsparing te laten vervallen: er is nu een uitschuifbare camera aan de bovenzijde toegevoegd, zodat het beeld niet wordt verstoord. Deze camera komt vanzelf naar buiten als de camera-app geactiveerd wordt voor selfies. In het uitschuifbare deel is ook de flitser/zaklamp verwerkt.

Oppo Reno - specificaties
De technische specificaties zien er goed uit: de processor is de Qualcomm Snapdragon 710 met 8 cores, werkgeheugen van 6GB RAM en 256GB opslaggeheugen. Het oog wil ook wat en wordt verwend met 6,4inch AMOLED panoramische scherm (16x5.9) met zeer smalle rand en full hd-resolutie (2340x1080 pixels). Dit type scherm komen we alleen tegen bij de high-end modellen en zorgen voor een hoge contrastwaarde met heldere kleurweergave, terwijl het energieverbruik minder is dan bij de standaard schermen.

Oppo Reno – camera’s
Een belangrijk aspect is het cameradeel en dat bestaat uit een dubbele camera achterop (F1.7/48MP en F2.4/5MP) en de gemotoriseerde selfiecamera met F2.0/16MP lens/sensor. De 5MP wordt gebruikt als dieptesensor voor kunstmatige intelligentie en om foto’s met bokeheffect (wazige achtergrond) te realiseren. De 48MP-camera maakt filmen mogelijk in UHD-4K/30fps en FHD 1080/720 met max. 60fps. Alle standaard cameramodes zijn aanwezig, daarnaast de Nacht Modus voor optimaal beeld bij weinig licht. De selfiecamera heeft een schoonheidsfunctie voor het creëren van natuurlijke beelden. Verder kun je er mee bellen tot en met 4G (dual SIM), Bluetooth 5 wordt ondersteund en draadloos internet tot WiFi5 (2.4 en 5 GHz tot circa 300Mbps). Er is een 3,5mm jack voor de ‘oortjes’. De accu meet zo’n 3700 mAh en wordt geladen via een usb-c VOOC 3.0 snellader die ongeveer anderhalf uur nodig heeft voor volledig opladen. Toegang wordt verkregen via pin, snelle vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Oppo Reno- conclusie
We hebben de smartphone een paar weken mogen gebruiken waarbij Android 9, in combinatie met de ColorOS 6.0-schil, een afwijkende maar consistente en vlotte bediening biedt. De lichtsterke camera’s werken goed en geven in alle omstandigheden een prima beeld. De gemotoriseerde camera is mechanisch en kan daardoor gevoelig zijn voor vuil en falen. Er zijn geen heldere uitspraken over het updatebeleid voor deze smartphone. Al met al een smartphone met een dure uitstraling met high-end specs voor een middenklasse prijs.

Prijs en beschikbaarheid
De Oppo Reno is nu te koop voor een adviesprijs van € 499,- bij verschillende aanbieders.

4 sterren

+ high-end specs
+ prima camera-functies

- mechanische onderdelen zijn gevoelig voor vuil en slijtage
- updatebeleid niet helder